Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2012 επαναλαμβάνεται μέσω του συστήματος Target 2 – Οι καταθέσεις πάνε ξανά στην Γερμανία και η παραδοχή της BIS

tags :
Το 2012 επαναλαμβάνεται μέσω του συστήματος Target 2 – Οι καταθέσεις πάνε ξανά στην Γερμανία και η παραδοχή της BIS
Μάλιστα οι ανισορροπίες υπέρ της Γερμανίας πλησιάζουν την περίοδο του 2012 και ειδικά τον Ιανουάριο του 2017 ξεπέρασαν την δυσμενή εικόνα της αντίστοιχης περιόδου του 2012.
Οι έντονες ανισορροπίες στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Target 2 έχουν επανέλθει σε επίπεδα 2012 και αυτό δείχνει ότι φεύγουν χρήματα και καταθέσεις από την Νότιο Ευρώπη ειδικά Ιταλία και Ισπανία και καταλήγουν στην Γερμανία….ωστόσο η αύξηση των ανισορροπιών στο Target 2 τον Ιανουάριο του 2017 δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα αίτια της κρίσης του 2012  
Το TARGET2 είναι το νέο διευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών, το οποίο αντικατέστησε το σύστημα TARGET.
H ανάπτυξη του νέου συστήματος οφείλεται στις απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν τόσο από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και από τις αγορές, για ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων και εναρμονισμένες υπηρεσίες πληρωμών σε όλη την Ευρώπη.
Με βάση τα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2017 δείχνουν φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία και την Ισπανία, προς την Γερμανία με βάση το σύστημα Target 2
Μάλιστα οι ανισορροπίες υπέρ της Γερμανίας πλησιάζουν την περίοδο του 2012 και ειδικά τον Ιανουάριο του 2017 ξεπέρασαν την δυσμενή εικόνα της αντίστοιχης περιόδου του 2012.
Μετά την δήλωση του Mario Draghi με την περίφημη δήλωση του «Στο πλαίσιο της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό» τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο.
Ωστόσο εσχάτως επανέρχεται το ίδιο σκηνικό αβεβαιότητας.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κατηγορεί την ΕΚΤ για πολλά…
Από την άλλη η Ιταλία είναι σε μηχανική υποστήριξη της ΕΚΤ.



Η μεγάλη παραδοχή της BIS

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών BIS παραδέχεται ότι το Target 2  είναι ένα μυστικό σχέδιο διάσωσης της περιφέρειάς της Ευρώπης
Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτές οι νέες μεγάλες ανισορροπίες αποδίδονται στους φόβους για την τύχη της ευρωζώνης λόγω της ανόδου εθνικιστικών κομμάτων.
Στα μέσα του 2012  "ανακαλύφθηκαν" οι ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση στο Target 2 όπου κεφάλαια έφευγαν από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία και κατευθύνονταν προς την Γερμανία.
Τότε ο Χανς Βέρνερ Ζιν, είχε προειδοποίησε ότι το Target 2 είναι μια καλυμμένη διάσωση για την περιφέρεια της Ευρώπης.
Στο τέλος του Ιανουαρίου 2017, ο Mario Draghi παραδέχθηκε ότι εάν μια χώρα αποχωρήσει από το ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη της στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης του Target 2.
Ειδικά για την Ιταλία θα πρέπει να πληρώσει 357 δισεκ. ευρώ υποχρεώσεις.
Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η BIS επιβεβαιώνει τον  Draghi της ΕΚΤ ότι το Target 2 ήταν απλώς ο τελευταίος τρόπος για να χρηματοδοτηθούν χώρες της ευρωζώνης μυστικά και έξω από τα νομικά πλαίσια που απαγορεύουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Μετά το 2012 οι ανισορροπίες στο Τarget 2 μετριάστηκαν αισθητά ενώ από τις αρχές του 2015, τα υπόλοιπα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ αυξάνονται σταθερά, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους.
Κατά την ΒIS «η τρέχουσα άνοδος φαίνεται άσχετη με τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ.
Μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2016, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του κρατικών CDS και spreads της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και της εξέλιξης του Target 2.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης