Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο ταξίδια, σε Λονδίνο και SSM έκριναν τον CEO της Πειραιώς… η λίστα της ντροπής για την καρατόμηση 15 και η Μουχρίτσα

Δύο ταξίδια, σε Λονδίνο και SSM έκριναν τον CEO της Πειραιώς… η λίστα της ντροπής για την καρατόμηση 15 και η Μουχρίτσα
Η λίστα της ντροπής είναι απαράδεκτη και ο Χρήστος Μεγάλου θα πρέπει να την απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες...
Ο Χρήστος Μεγάλου είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς.
Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά άνθρωπος έξυπνος, δραστήριος διαλλακτικός, μετριοπαθής και σίγουρα γνώστης του banking ήταν καλή επιλογή για την Πειραιώς.
Μετά από την αποχώρηση του από τον όμιλο Fairfax είχε αποτραβηχτεί και ασχολείτο με το fund που διατηρεί.
Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και την τονίζω εμφατικά από την αρχή γιατί το κείμενο που θα διαβάσετε δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε τρόπο για τον Χρήστο Μεγάλου αλλά για το πώς μεθόδευσαν άλλοι μηχανισμοί την έλευση του Χρήστου Μεγάλου.
Υπήρξε μεθόδευση πολύ μεγάλη μεθόδευση... δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Θα σκεφθείτε όλοι κάνουν δημόσιες σχέσεις και ακολουθούν την τακτική της ωραιοποίησης εμείς όμως εδώ στο bankingnews αποκαλύπτουμε γεγονότα και κρίνουμε τα γεγονότα με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και το ακόμη σημαντικότερο γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουν… ότι γνωρίζουμε.  
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Στην διαδικασία για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο συμμετείχαν 3 υποψήφιοι.
Ο ένας συμμετείχε για τυπικούς λόγους o Μιχαηλίδης, ο άλλος ήταν ο Χρήστος Μεγάλου και ο τρίτος κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
Είναι τελείως χαζό να μην γράφουμε το όνομα του άλλου κορυφαίου τραπεζίτη αλλά δεν θέλουμε να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα εμείς δεν έχουμε τέτοιο σκοπό.
Όμως για την οικονομία του ρεπορτάζ ας τον ονομάσουμε Τραπεζίτη Α

Το παρασκήνιο

Πριν κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ας πούμε 2 εβδομάδες ο τραπεζίτης Α είχε μια πολύ, πολύ σημαντική συνάντηση όπου ουσιαστικά επιχείρησε και έλαβε το δακτυλίδι της διαδοχής για την διοίκηση της Πειραιώς.
Η συνάντηση αυτή πήγε πολύ καλά και ουσιαστικά ο τραπεζίτης Α έχοντας διασφαλίσει συγκατάθεση από πολλά μέτωπα κατάφερε να κάνει ένα πολύ καλό deal μια πολύ καλή συμφωνία που θα του άνοιγε τον δρόμο για την θέση του CEO της Πειραιώς.
Διαφαινόταν ότι είχε την στήριξη του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου και έχει την στήριξη της ΤτΕ και της κυβέρνησης ενώ και ο SSM τον έχει εγκρίνει και έχει πολύ καλή άποψη.
Η συνάντηση αυτή που ήταν μυστική διέρρευσε – πρώτο λάθος – και η πλευρά του Paulson που θέλει η Πειραιώς να κόψει κάθε επαφή με το προηγούμενο διοικητικό σύστημα (της Πειραιώς) συνειδητοποίησε ότι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο….
Το 9,3% ελέγχει το 100%.

Πως αποδόμησαν τον Τραπεζίτη Α

Ο Paulson, ο Blades και άλλοι αφανείς συνειδητοποιώντας ότι ο Τραπεζίτης Α έχει κάνει deal με το προηγούμενο διοικητικό σύστημα της Πειραιώς επαναστάτησαν…κυρίως γιατί θεωρούσαν ότι είναι ανεξέλεγκτος, ότι δεν θα μπορούσαν να τον ελέγχουν…
Ξεκίνησαν ένα πόλεμο φθοράς του Τραπεζίτη Α.
Να σημειωθεί πάντως ότι όταν σε διάφορες εκδηλώσεις τον συναντούσαν τον αντιμετώπιζαν φιλικά, προφανώς έριχναν στάχτη στα μάτια.
Ο πόλεμος φθοράς όμως έλαβε διαστάσεις χολής, διαστάσεις συκοφαντίας, διαστάσεις αποδόμησης ενός τραπεζίτη που άξιζε μόνο σεβασμό.

Το ταξίδι του Blades στον SSM

Ο πόλεμος φθοράς κορυφώθηκε όταν εκπρόσωπος του Paulson o Blades o οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς πήγε εσπευσμένα στην Φρανκφούρτη για να ενημερώσει τον SSM…
Στην ενημέρωση αυτή – όπως αναφέρουν πηγές στον SSM – τόνισε ότι υπάρχουν δύο επιλογές.
Ο Χρήστος Μεγάλου ο οποίος αντιμετωπιζόταν θετικά από τον SSM λόγω της παρελθούσας καλής του σταδιοδρομίας στην Eurobank και ο Τραπεζίτης Α…
Στην ειδική αναφορά για τον τραπεζίτη Α άρχισε ο Blades να αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε επαφές με το παλαιό διοικητικό σύστημα της Πειραιώς και ότι δεν αποτελεί πλέον καλή λύση καθώς πρέπει να έρθει ένα πρόσωπο νέο ως προς τα δεδομένα της Πειραιώς….
Ο Χρήστος Μεγάλου θα λάμβανε την έγκριση από τον SSM αλλά και ο τραπεζίτης Α θα ελάμβανε την έγκριση από τον SSM…για λόγους προφανείς π.χ. γιατί έχει πάρει ΗΔΗ έγκριση και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κόλπους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών.  
Το περιβάλλον Paulson λοιπόν έκανε την προεργασία, σκηνοθέτησε ένα φανταστικό εχθρό το προηγούμενο διοικητικό σύστημα της Πειραιώς, καλλιέργησε σενάρια συνωμοσίας, συκοφάντησε τον τραπεζίτη Α και δεν χρειάστηκε πολύ ο SSM να πει μεταξύ των επιλογών προτείνουμε τον Χρήστο Μεγάλου.
Πραγματικά δεν κατανοούμε γιατί χρειαζόταν nomination committee και γιατί χρειαζόταν διοικητικό συμβούλιο.
Ποιος κάνει κουμάντο με βάση την εταιρική διακυβέρνηση το διοικητικό συμβούλιο ή ο SSM;
Πραγματικά τραγική εικόνα…

O ρόλος της Μουχρίτσας

Και ενώ η μια παρέμβαση είχε ήδη ξεκινήσει και αποδώσει προς τον SSM, μια άλλη παρέμβαση βρισκόταν σε εξέλιξη.
Άλλος τραπεζίτης που πάλι για λόγους αρχής δεν κατονομάζουμε ας τον ονομάσουμε - και προσοχή όχι χαρακτηρίσουμε -  Μουχρίτσα διέρρεε ότι….φεύγω πάω Λονδίνο για να κλείσω το θέμα του CEO της Πειραιώς.
Τι δουλειά είχε η μουχρίτσα να ανακατευτεί στο θέμα του CEO της Πειραιώς;
Τι δουλειά είχε η Μουχρίτσα να αναφέρει ότι «θα σας προτείνω ποια θα είναι η νέα αρχιτεκτονική της νέας Πειραιώς»
Και το ερώτημα όντως συναντήθηκε ο Χρήστος Μεγάλου με την Μουχρίτσα;
Όμως το ακόμη σημαντικότερο όλων…έχει συνταχθεί από κάποιους λίστα εξόντωσης 15 στελεχών της Πειραιώς;;;;
Δυστυχώς και λυπούμαστε για ότι διαβάσετε αλλά όντως θέλουν να καρατομήσουν 15 στελέχη της Πειραιώς.
Ποιος συνέταξε την λίστα;
Εκτιμούμε ο Χρήστος Μεγάλου θα την απορρίψει ως καταστροφική και απαράδεκτη αυτή την λίστα της ντροπής.  
Μέσα στα θέματα που έχουν εξεταστεί ήταν και το θέμα της MIG.
Η πρόταση της Μουχρίτσας είναι να διαμελιστεί η MIG και να πουληθεί σε διάφορες εταιρίες και ανταγωνιστές ή διεθνείς επενδυτές… ώστε να γίνουν χρυσές μπίζνες… έτσι δεν είναι ρε παλικάρια.
Η λύση για την MIG είναι μια να πουλήσει το 31% των μετοχών η Πειραιώς και να προσπαθήσει να κάνει ένα καλό deal με το Fortress.
Η λίστα της ντροπής η λίστα καρατόμησης των 15 δεν περιλαμβάνει ήδη αυτούς που έχουν αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο αλλά στελέχη που απαρτίζουν δήθεν το παλαιό διοικητικό σύστημα της Πειραιώς.
Σε αυτά τα 15 άτομα περιλαμβάνονται άντρες και γυναίκες που έχουν μακρά διευθυντική εμπειρία και ικανότητες αλλά ο στόχος δεν είναι το μέλλον είναι το παρελθόν…..
Αυτά θα συμβούν…

Τι έγινε στο nomination committee της Πειραιώς το 3 προς 1 έγινε 6 προς 0

Μια σημαντική ανατροπή σημειώθηκε στο nomination committee της Τράπεζας Πειραιώς που συνεδρίασε στις, 8 Μαρτίου του 2017, για να προτείνει διευθύνοντα σύμβουλο μετά από 14 μήνες αναμονής και διεργασιών.
Συγκεκριμένα, η αρχική ψηφοφορία του nomination committee της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η εξής:
Τρεις - 3- υπέρ του Τραπεζίτη Α που δεν εκλέχθηκε τελικώς
Μία - 1- ψήφος υπέρ του Χρήστου Μεγάλου
Δύο - 2 - λευκά
Με βάση αυτήν την πρόταση θα εκλέγετο ο Τραπεζίτης Α και όχι ο Χρήστος Μεγάλου.
Όμως η πλευρά του Paulson, υπό τον Blades, έμμεσα τόνισε ότι ο Χρήστος Μεγάλου έχει την έγκριση του SSM, του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών….ωστόσο είναι 100% σίγουρο ότι και οι δύο υποψήφιοι είχαν την έγκριση του SSM  
Να σημειωθεί ότι ο Blades πριν λίγες ημέρες είχε βρεθεί στη Φρανκφούρτη, στα κεντρικά του SSM, παρουσιάζοντας τις δύο προτάσεις που υπήρχαν για τη θέση του CEO της Πειραιώς.
Μετά την αναφορά της πλευράς του Paulson στο nomination committee ότι μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς ο SSM θα ενέκρινε τον Χρήστο Μεγάλου και ότι η πλευρά Paulson θα ψηφίσει Χρήστο Μεγάλου το αρχικό 3-1 κατά του Μεγάλου έγινε 6-0 υπέρ του.
Έτσι λοιπόν το nomination committee πήγε με πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς προτείνοντας τον Χρήστο Μεγάλου ως διευθύνοντα σύμβουλο.
Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς είχε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβει για τον CEO θα είναι ομόφωνη.
Έτσι παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν στο διοικητικό συμβούλιο στο τέλος επικράτησε ο αρχικός σχεδιασμός να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, κι έτσι εξελέγη διευθύνων σύμβουλος στην Τράπεζας Πειραιώς ο Χρήστος Μεγάλου.

Μια πρόβλεψη από την μαγική μας σφαίρα

Κάποιοι χρήζουν προσοχής γιατί τώρα μπορεί να μην μπορεί να επιστρέψουν στην Πειραιώς αλλά από τα παρασκήνια θα συνεχίσουν να κινούν τα νήματα.
Ένα σενάριο που έχει κυκλοφορήσει σε κάποιους κύκλους ότι μετά από καιρό ο Χρήστος Μεγάλου από CEO θα γίνει Πρόεδρος και η Μουχρίτσα θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος δεν το ασπαζόμαστε.
Η Μουχρίτσα δεσμεύεται με ειδικές ρήτρες από τον ηγέτη των Τιτανιδών στην Τιτανομαχία ….και από τις ενδιαφέρουσες υποσημειώσεις του SSM.
Όμως αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί είναι ότι η Χρήστος Μεγάλου για να έχει λαμπρό μέλλον δεν θα πρέπει να σκιάσει το μέλλον του προσβάλλοντας και μειώνοντας το παρελθόν της τράπεζας.
Η Πειραιώς είχε ένδοξο παρελθόν και είχε ένδοξη διοίκηση.
Συν τοις άλλοις και η Μουχρίτσα έχει σχέση με το παρελθόν της τράπεζας Πειραιώς.
Ο Χρήστος Μεγάλου προφανώς έχει κάνει κάποιο deal με τον Paulson αλλά επειδή είναι έξυπνος δεν θα παγιδευτεί στις εντολές του 9,3%.
Η Πειραιώς έχει πλήθος μετόχων και ο Χρήστος Μεγάλου πρέπει να είναι διευθύνων σύμβουλος όλων των μετόχων.
Εντάξει ο Paulson δεν βλέπει σοβαρά το ΤΧΣ και επίσης κάποιοι στο ΔΣ της Πειραιώς όχι ο Blades που όλοι αυτόν βλέπουν πίσω από τις συνωμοσίες αρχίζουν και παίζουν διάφορα παιχνίδια.
Αλλά εάν θέλει ο Μεγάλου να μείνει στην ιστορία ως Μεγάλος manager θα πρέπει να κοιτάξει στο μέλλον και να μην στηρίζεται σε μουχρίτσες και άλλα ζιζάνια καλλιεργειών. 

Υποσημείωση

Παρουσιάζουμε μικρό μέρος του παρασκηνίου μόνο 20%.
Όποιος μας αμφισβητήσει με μεγάλη άνεση θα παρουσιάσουμε και το υπόλοιπο 80%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης