Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το θετικό σενάριο - Στις 7 Απριλίου η αξιολόγηση…στις 22 Μαίου η συμφωνία και από Οκτώβριο χρέος και ΔΝΤ

Το θετικό σενάριο - Στις 7 Απριλίου η αξιολόγηση…στις 22 Μαίου η συμφωνία και από Οκτώβριο χρέος και ΔΝΤ
Πρακτικά εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος γίνει βιώσιμο τότε απλά δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα...εςξέλιξη αρνητική για την ελληνική διαπραγμάτευση.
Η διαδικασία τμηματοποίησης της αξιολόγησης, της τελικής συμφωνίας, των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και βεβαίως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι μια μακρά περίοδος προσαρμογής και συμβιβασμών μέχρι να ολοκληρωθεί.
Η ελληνική διαπραγμάτευση χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και την μεγάλη συμφωνία για μετά το 2018, τον ρόλο του ΔΝΤ με πιθανότητα νέου δανείου 4 δισεκ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Σε τι φάση βρισκόμαστε;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στην αξιολόγηση με πιθανότητα 20 Μαρτίου ή 7 Απριλίου να κλείσει η αξιολόγηση.
Για να μπορέσουν όλα τα άλλα ζητήματα να επιλυθούν θα πρέπει η Γερμανία να αποδεχθεί τώρα να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης να αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ με βάση αυτά τα στοιχεία να εκπονήσει νέα έκθεση βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος.
Χρειάζεται να γίνουν πολλές ενέργειες.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM είναι του περιβάλλοντος Schaeuble οπότε είναι σαφές ότι ο ESM δεν θα πάρει καμία πρωτοβουλία εάν δεν έχει εγκρίνει τις διαδικασίες η Γερμανία.
Τι θα μπορούσε να συμβεί;
Μέχρι τον Μάιο του 2017 να έχει συμφωνηθεί μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να πάρει την δόση έστω και με την μορφή bridge loan δανείου γέφυρα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών να συμφωνηθούν
1)Να ποσοτικοποιηθούν και αποτιμηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Με βάση ενδείξεις η νέα επιμήκυνση και το πάγωμα των τόκων με κεφαλαιοποίηση τους σε επόμενη φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 10 δισεκ. ευρώ τον χρόνο εξοικονόμηση.
2)Ακολούθως το ΔΝΤ με βάση την αποτίμηση του ESM θα λάμβανε την απόφαση εάν θα συμμετάσχει η όχι στο τρίτο μνημόνιο με νέο δάνειο και εφόσον η νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA που θα εκπονήσει θα θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το ελληνικό χρέος στην DSA του Φεβρουαρίου του 2017 κρίθηκε το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο.
Χρειάζεται λοιπόν ριζική αναδιάρθρωση και αλλαγή…
Όμως εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος καταστεί βιώσιμο τότε δεν θα χρειαστεί την τρίτη φάση αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή τα μακροπρόθεσμα.
Πρακτικά εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος γίνει βιώσιμο τότε απλά δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα...εςξέλιξη αρνητική για την ελληνική διαπραγμάτευση.
Αυτός είναι ένας λόγος από τους πολλούς που καταδεικνύουν τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν.
Βασικό σενάριο θεωρείται να υπάρξει μια συμφωνία έως τον Μάιο αλλά το ΔΝΤ να αποφασίσει για την συμμετοχή του μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης