Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η μεγάλη παγίδα – Πως η συμμετοχή του ΔΝΤ και το QE μπορεί να καταστρέψουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

tags :
Η μεγάλη παγίδα – Πως η συμμετοχή του ΔΝΤ και το QE μπορεί να καταστρέψουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Να πάρουμε ορισμένα ψίχουλα, να παγιδευτούμε σε μια ανούσια ποσοτική χαλάρωση και να χάσουμε ως Ελλάδα τον μεγάλο στόχο που είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος….
Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια επικίνδυνη παγίδα.
Ήδη προσεγγίζει το ναρκοπέδιο το οποίο είναι στρωμένο με ωραίες ιδέες, θετικές προτάσεις και ωραίες υποσχέσεις αλλά η μεγάλη παγίδα είναι καμουφλαρισμένη.
Ποια είναι η παγίδα;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο στο τέλος αυτής της προσπάθειας να πάρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Να πάρει νέα επιμήκυνση για τον χρόνο αποπληρωμής και να παγώσουν τα επιτόκια για ορισμένα χρόνια και θα κεφαλαιοποιηθούν στην συνέχεια.
Μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η Ελλάδα ποντάρει ότι το ΔΝΤ σε νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA θα αλλάξει τις εκτιμήσεις της και από εξαιρετικά μη βιώσιμο ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.
Είναι βέβαια ασαφές εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να το μετατρέψουν σε βιώσιμο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αλλά αυτός είναι ο στόχος.
Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει με νέο δάνειο 4 δισεκ. – ήδη έχει δανείσει 14 δισεκ. – θα πρέπει το Eurogroup να συμφωνήσει και ο ESM αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εάν όλα πάνε καλά η ΕΚΤ θα μπορεί να απελευθερωθεί ώστε να ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όλο αυτό το αθώο σενάριο, όμως κρύβει μια τεράστια καταστροφική παγίδα για την Ελλάδα.
Ως γνωστό η Ελλάδα στρατηγικά ποντάρει στα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς αποτελούν την μεγαλύτερη παρέμβαση των δανειστών σε μια πιο ουσιώδη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος προσαρμογής δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.
Όμως εάν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – από το δεύτερο στάδιο παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος – καταστεί βιώσιμο για να μπορεί το ΔΝΤ να χορηγήσει νέο δάνειο και η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε ….ΔΕΝ θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που είναι και τα πιο ουσιώδη.
Ποια είναι η μεγάλη παγίδα.
Να πάρουμε ορισμένα ψίχουλα, να παγιδευτούμε σε μια ανούσια ποσοτική χαλάρωση και να χάσουμε ως Ελλάδα τον μεγάλο στόχο που είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης