Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα αποσυρθούν τα capital controls στην Ελλάδα; - Στα 3,5 χρόνια δηλαδή στα τέλη του 2018 υπό 3 βασικούς όρους

Πότε θα αποσυρθούν τα capital controls στην Ελλάδα; - Στα 3,5 χρόνια δηλαδή στα τέλη του 2018 υπό 3 βασικούς όρους
Οι εκροές θα ανασχεθούν, τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κάποιες εισροές καταθέσεων αλλά ουσιαστική αλλαγή τάσης στις καταθέσεις θα υπάρξει μόνο με την άρση των capital controls.
Πότε θα αποσυρθούν τα capital controls οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα;
Πότε θα αρθούν τα εμπόδια στην πλήρη απελευθέρωση της διακίνησης των καταθέσεων;
Η περίπτωση της Ισλανδίας 8 χρόνια και της Κύπρου περίπου 2,5 χρόνια καταδεικνύει ότι η άρση των capital controls δεν είναι μια εύκολη διαδικασία.
Όταν επιβάλλονται capital controls δηλαδή περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, στην ανάληψη μετρητών και γενικώς έλεγχοι στις καταθέσεις, η αιτία της απόφασης είναι η αποτροπή ενός συστημικού σοκ.
Να αποτραπεί το bank run δηλαδή η μαζική εκροή καταθέσεων.
Με βάση εκτιμήσεις εάν δεν υπήρχαν τα capital controls οι καταθέσεις ίσως να είχαν μειωθεί ακόμη 30 δισεκ. και αντί 119 δισεκ. να είχαν περιοριστεί στα 90 δισεκ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση με βάση την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου έχει συμβατική υποχρέωση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκπονήσουν μελέτη όπου θα παρουσιάζεται το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδος από τα capital controls.
Ποια είναι τα τρία βασικά κριτήρια ώστε η Ελλάδα να βγει από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, να αρθούν οι περιορισμοί;

1)Θα πρέπει πέραν των αυτονόητων δηλαδή να κλείσει η αξιολόγηση, να επέλθει συμφωνία για τα μεγάλα ζητήματα να οριστικοποιηθεί με ποιο μοντέλο θα πορευθεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 οπότε και θα τελειώσει το τρίτο μνημόνιο.
Θα παραταθεί το τρίτο μνημόνιο, θα συμφωνηθεί 4ο μνημόνιο με χρηματοδότηση από ότι απομείνει από το τρίτο μνημόνιο;
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μηχανισμό προστασίας μετά το καλοκαίρι του 2018, ένα δίχτυ προστασίας ότι θα επανέλθει στην κανονικότητα και δεν θα ξανακυλήσει στον βούρκο.

2)Να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
Εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές στο α΄ 6μηνο του 2018 θα είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι η κανονικότητα επανέρχεται στην Ελλάδα.

3)Στα stress tests του Ιουλίου του 2018 δεν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες σενάριο πιθανό εάν υπάρξει συμφωνία σύντομα και κλείσει η αξιολόγηση.

Τα capital controls επιβλήθηκαν τέλη Ιουνίου του 2015 και εάν αποσυρθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τέλη του 2018 θα πρόκειται για ένα διάστημα 3,5 ετών όπου το ελληνικό banking και η ελληνική κοινωνία βίωσε τους οικονομικούς περιορισμούς των κεφαλαιακών ελέγχων, αποστερώντας την οικονομική ελευθερία της χώρας.
Μέχρι την άρση των capital controls δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές αλλαγές στην ροή των καταθέσεων.
Οι εκροές θα ανασχεθούν, τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κάποιες εισροές καταθέσεων αλλά ουσιαστική αλλαγή τάσης στις καταθέσεις θα υπάρξει μόνο με την άρση των capital controls.

(πρώτη ενημέρωση 13 Μαρτίου 2017, 08:31)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης