Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O SSM στην Αθήνα με 1 από τα 2 τραπεζικά προβλήματα λυμένα – Με ΑΕΠ άνω του 1,5% θα αποφύγουν τις νέες ΑΜΚ οι τράπεζες

O SSM στην Αθήνα με 1 από τα 2 τραπεζικά προβλήματα λυμένα – Με ΑΕΠ άνω του 1,5% θα αποφύγουν τις νέες ΑΜΚ οι τράπεζες
Να σημειωθεί ότι στο πρώτο δίμηνο του 2017 αυξήθηκαν τα NPLs κατά 1,5 δισεκ. εξέλιξη άκρως δυσμενής που μάλλον θα θέσει οριακά εκτός στόχων για το πρώτο τρίμηνο του 2017 τις ελληνικές τράπεζες
Με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ πάνω από 1,5% το 2017 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποφύγουν τον σκόπελο των stress tests του Ιουλίου του 2018 οι ελληνικές τράπεζες.
Έμπειρος τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews τόνισε ότι «εάν η Ελλάδα έχει ρυθμό πάνω από 1,5% και καταγραφεί η τάση με τα στοιχεία της Eurostat – η ΤτΕ εκτιμάει αύξηση του ΑΕΠ το 2017 στο 2,5% - τότε στο βασικό σενάριο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες ενώ και στο δυσμενές σενάριο – adverse scenario – επίσης δεν θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Βέβαια όπως έχουμε τονίσει οι τράπεζες στην Ελλάδα εάν στους επόμενους 14 μήνες καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα capital buffer 4-6 δισεκ. και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των προνομιούχων μετοχών – δεν θα λογίζονται από 1/1/2018 στα βασικά κεφάλαια – δεν θα κινδυνεύσουν από τα νέα stress tests της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθούν με την διαδικασία του 2016.
Και ενώ υπάρχει προοπτική οι ελληνικές τράπεζες να μην χρειαστούν νέα κεφάλαια, στα stress tests… ο SSM που επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εθιμοτυπική συνάντηση με τις τράπεζες και τις αρχές….βρίσκεται το 1 από τα 2 βασικά προβλήματα λυμένα.
Ο SSM είναι ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών και η επικεφαλής D. Nouy θα βρεθεί στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου.
Θα έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση, την ΤτΕ και τις διοικήσεις των τραπεζών.
Μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη της θα έχει επιλυθεί το 1 από τα 2 προβλήματα του κλάδου θα έχουν κλείσει οι διοικητικές εκκρεμότητες στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς.
Ωστόσο το ζήτημα της διαχείρισης των NPLs των προβληματικών δανείων ακόμη το ελληνικό banking βρίσκεται στην αρχή του.
Να σημειωθεί ότι στο πρώτο δίμηνο του 2017 αυξήθηκαν τα NPLs κατά 1,5 δισεκ. εξέλιξη άκρως δυσμενής που μάλλον θα θέσει οριακά εκτός στόχων για το πρώτο τρίμηνο του 2017 τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης