Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φιάσκο τα αντίμετρα - Νέο πλάνο, αξιολόγηση 22/5 με δάνειο γέφυρα 7 δισ και νέα μέτρα για χρέος και ΔΝΤ ίσως 10/2017

tags :
Φιάσκο τα αντίμετρα  - Νέο πλάνο, αξιολόγηση 22/5 με δάνειο γέφυρα 7 δισ και νέα μέτρα για χρέος και ΔΝΤ ίσως 10/2017
Είναι αισιόδοξο να πιστεύει κανείς ότι ο ESM θα μπορέσει να αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – που θα εφαρμοστούν από το 2018 – και αυτό να συμβεί στις 22 Μαίου… εάν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση.
Το ελληνικό story περί αντίμετρων που θα έρθουν να ισοσκελίσουν ή μετριάσουν τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισεκ μετά το 2018 αποδείχθηκε φιάσκο.
Τα αντίμετρα όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup θα ενεργοποιούνται όταν η Ελλάδα ξεπερνάει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Π.χ. εάν προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% τα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται για το 0,1% δηλαδή για ποσοστό πάνω από το 3,5%.
Άρα το ελληνικό story ότι για κάθε μέτρο υπάρχει και ένα αντίμετρο είναι ένα ωραίο πολιτικό παραμύθι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Εν τω μεταξύ η αξιολόγηση είναι αδύνατο να κλείσει 20 Μαρτίου.
Πλέον ο αισιόδοξος στόχος είναι 7 Απριλίου αν και όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι δεύτερη αξιολόγηση και η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει τελικά στις 22 Μαΐου.
Ως προς την ουσία της συμφωνίας δηλαδή μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται ότι μάλλον θα είναι δύσκολο να κλειδώσουν έως το καλοκαίρι και ένα νέο σενάριο που εξετάζεται είναι…
«να κλείσει η αξιολόγηση, να δοθεί ένα δάνειο γέφυρα ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις 7 δισεκ. του Ιουλίου του 2017 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ να εξεταστούν μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.
Με βάση ορισμένους κύκλους θα χρειαστεί χρόνος ώστε να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Π.χ. είναι τουλάχιστον αισιόδοξο σενάριο να πιστέψει κανείς ότι στην σύνοδο του ΔΝΤ 21 με 23 Απριλίου μπορεί να αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι αισιόδοξο να πιστεύει κανείς ότι ο ESM θα μπορέσει να αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – που θα εφαρμοστούν από το 2018 – και αυτό να συμβεί στις 22 Μαίου… εάν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση.
Το νέο σενάριο λοιπόν που αρχίζει να έχει θιασώτες είναι έως τις 22 Μαίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση να εγκριθεί δάνειο γέφυρα και μετά τις γερμανικές εκλογές να εξεταστούν πρακτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης