Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεθωριάζει επικίνδυνα η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στην ΕΕ – Ανόητος πολιτικός στόχος το QE για την Ελλάδα

Ξεθωριάζει επικίνδυνα η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στην ΕΕ – Ανόητος πολιτικός στόχος το QE για την Ελλάδα
Οι αναφορές ότι μπορεί να αυξηθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,30% διατηρώντας παράλληλα η ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση αποδεικνύουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι ποντάρει σε λάθος άλογο στην αέναη κούρσα με τον χρόνο καθώς η ποσοτική χαλάρωση που έχει παρουσιαστεί ως η ελπίδα σωτηρίας όχι απλά ξεθωριάζει επικίνδυνα αλλά μπορεί να αποδειχθεί τελικά ανόητος πολιτικός στόχος.
Για την Ελλάδα η ποσοτική χαλάρωση θα είχε αξία το 2016... το 2017 η επίδραση αυτού του μηχανισμού έχει ξεθωριάσει επικίνδυνα.

Ακόμη και εάν πάρει η Ελλάδα την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα αποδειχθεί ασπιρίνη σε ένα ασθενή που πάσχει από σοβαρής μορφής επιθετικό καρκίνο.
Η Ελλάδα συν τοις άλλοις κινδυνεύει να πάρει – εάν πάρει τελικά – ποσοτική χαλάρωση αυτή την ακραία στρεβλωμένη και εκτρωματική νομισματική μη ηθική σε μια περίοδο όπου όχι απλά ξεθωριάζει η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στα ομόλογα της Ευρώπης αλλά ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση…
Οι αναφορές ότι μπορεί να αυξηθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,30% διατηρώντας παράλληλα η ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση αποδεικνύουν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

Ξεθωριάζει στην Ευρώπη η ποσοτική χαλάρωση

Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η τάση στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης.
Οι αποδόσεις αυξάνονται σχεδόν έχουν διπλασιαστεί από τα ιστορικά χαμηλά γιατί απλά ξεθωριάζει η επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης στις αγορές ομολόγων.
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 1,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο 3,98% από χαμηλό 2,7%.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές έχει απόδοση 2,36% με ιστορικό χαμηλό 1,05% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Είναι προφανές ότι το κλίμα στα ομόλογα της Ευρώπης επιδεινώνεται και αυτό δεν σχετίζεται με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων ή με τις ανησυχίες για τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα είναι απόρροια κυρίως της βασικής εκτίμησης ότι η ποσοτική χαλάρωση αργά και σταθερά χάνει την λάμψη της.

Το ελληνικό παραμύθι της ποσοτικής χαλάρωσης
 
Υπάρχει μια υπερβολή για την ποσοτική χαλάρωση αυτού του στρεβλωμένου μηχανισμού νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί η εξωφρενικά λανθασμένη άποψη ότι εάν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα λυθούν μαζικά όλα τα προβλήματα, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και επειδή θα έχουμε την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ οι αγορές θα μας αντιμετωπίσουν με ανοικτές αγκάλες.
Δυστυχώς αυτό είναι μια πλάνη.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένας μύθος και υπάρχει χώρα που έχει απομυθοποιήσει τον μύθο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κύπρος είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (QE) επειδή δεν βρίσκεται σε μνημόνιο και επειδή δεν διαθέτει investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση (βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-) αλλά δανείζεται με όρους ίσως και καλύτερα από την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.
Κατά μια άποψη θα ήταν λάθος η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν η Κύπρος που βρίσκεται εκτός μνημονίων δεν μπορεί να ενταχθεί.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιβραβευτεί θεωρητικά και η Κύπρος που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να προσκρούει σε τεχνικά εμπόδια της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα ήθελε ωστόσο να δώσει ποσοτική χαλάρωση κυρίως για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα ELA και απευθείας εξάρτηση από την ΕΚΤ και να επιτρέψει στις τράπεζες να εκδώσουν πάσης φύσεως ομολογιακά για να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Η ΕΚΤ όμως δεν το έπραξε αυτό για τις κυπριακές τράπεζες.
Εν πάσει περιπτώσει η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει διάθεση υπό τους όρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα συνολικά μόνο 4 δισεκ. σε ποσοτική χαλάρωση.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει ήδη 18 δισεκ. ελληνικού χρέους.

Η ποσοτική χαλάρωση ή η αποπληρωμή του ελληνικού ομολόγου Ιουλίου 2017 θα έχει μεγαλύτερη αξία;

Πρόσφατα τονίζαμε ότι η αποπληρωμή του πρώην 3ετούς ομολόγου που λήγει Ιούλιο 2017 θα έχει μεγαλύτερη επίδραση από ότι η ποσοτική χαλάρωση….
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος μπαίνει υπό την ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ, οι τιμές των ομολόγων θα ανέβουν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν.
Η αποπληρωμή του ομολόγου λήξης Ιουλίου 2017 σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια – άρα έχει συμφωνία – να πληρώσει μαζί με τα κουπόνια 2,160 δισεκ. ευρώ για το πρώην 3ετές ομόλογο.
Πρακτικά από την μια πλευρά η ΕΚΤ θα αγοράσει 4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση και από την άλλη η Ελλάδα θα αποπληρώσει 2,160 δισεκ. το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 πρώην 3ετές.
Για πολλούς η επίδραση της αποπληρωμής θα έχει μεγαλύτερη θεσμική βαρύτητα σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση καθώς μετά την ένταξη στο QE τα ελληνικά ομόλογα θα αναπροσαρμοστούν σε αποδόσεις και τιμές… και μετά τέλος…
Η επίδραση του QE θα είναι μηδενική μετά το πρώτο κύμα προσαρμογής.

Ομόλογο Ελλάδα

Τρέχουσα τιμή / απόδοση (14/3/2017)

Μελλοντική τιμή /απόδοση με QE

10ετές 24/2/2017

76,5 μονάδες βάσης / 7,13%

87 μονάδες βάσης / 5,5%

3ετές λήξης 2019

94,03 μονάδες βάσης / 8%

100,50 μονάδες βάσης / 4,5%

Πρώην 3ετές λήξης 17/6/2017

97,43 μονάδες βάσης / 12,05%

100 μονάδες βάσης / 3%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Η παγίδα

Εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο… τότε δεν χρειαζόμαστε τα μακροπρόθεσμα μέτρα
Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια επικίνδυνη παγίδα.
Ήδη προσεγγίζει το ναρκοπέδιο το οποίο είναι στρωμένο με ωραίες ιδέες, θετικές προτάσεις και ωραίες υποσχέσεις αλλά η μεγάλη παγίδα είναι καμουφλαρισμένη.
Ποια είναι η παγίδα;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο στο τέλος αυτής της προσπάθειας να πάρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Να πάρει νέα επιμήκυνση για τον χρόνο αποπληρωμής και να παγώσουν τα επιτόκια για ορισμένα χρόνια και θα κεφαλαιοποιηθούν στην συνέχεια.
Μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η Ελλάδα ποντάρει ότι το ΔΝΤ σε νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA θα αλλάξει τις εκτιμήσεις της και από εξαιρετικά μη βιώσιμο ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.
Είναι βέβαια ασαφές εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να το μετατρέψουν σε βιώσιμο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αλλά αυτός είναι ο στόχος.
Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει με νέο δάνειο 4 δισεκ. – ήδη έχει δανείσει 14 δισεκ. – θα πρέπει το Eurogroup να συμφωνήσει και ο ESM αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εάν όλα πάνε καλά η ΕΚΤ θα μπορεί να απελευθερωθεί ώστε να ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όλο αυτό το αθώο σενάριο, όμως κρύβει μια τεράστια καταστροφική παγίδα για την Ελλάδα.
Ως γνωστό η Ελλάδα στρατηγικά ποντάρει στα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς αποτελούν την μεγαλύτερη παρέμβαση των δανειστών σε μια πιο ουσιώδη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος προσαρμογής δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.
Όμως εάν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – από το δεύτερο στάδιο παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος – καταστεί βιώσιμο για να μπορεί το ΔΝΤ να χορηγήσει νέο δάνειο και η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε ….ΔΕΝ θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα.
Εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που είναι και τα πιο ουσιώδη.
Ποια είναι η μεγάλη παγίδα.
Να πάρουμε ορισμένα ψίχουλα, να παγιδευτούμε σε μια ανούσια ποσοτική χαλάρωση και να χάσουμε ως Ελλάδα τον μεγάλο στόχο που είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης