Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς bridge loan 7 δισ. «η διαπραγμάτευση» Ελλάδος – δανειστών – Ιμιτασιόν συμφωνία 22/5 και τελικό deal τέλος 2017 - Αντίο QE

Προς bridge loan 7 δισ. «η διαπραγμάτευση» Ελλάδος – δανειστών – Ιμιτασιόν συμφωνία 22/5 και τελικό deal τέλος 2017 - Αντίο QE
Τα ελληνικά ομόλογα ΔΕΝ θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο του δανείου - γέφυρα.
Το σχέδιο του bridge loan του δανείου γέφυρα ύψους 6-7 δισεκ. ευρώ φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο για την Ελλάδα καθώς τελική συμφωνία με όλα τα ανοικτά θέματα κλεισμένα στις 22 Μαίου είναι απίθανο να επιτευχθεί.
Μια νέα λύση που εξετάζεται είναι έως τις 22 Μαίου να υπάρξει μια συμφωνία υποτυπώδη ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Να πάρει η Ελλάδα ένα δάνειο γέφυρα bridge loan 7 δισεκ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017 και όλα τα βασικά ζητήματα να μετατεθούν για το τέλος του 2017.
Στο τέλος του 2017 θα εξεταστεί όμως το βασικό ζήτημα, τι θα συμβεί όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018;
Θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, θα υπάρξει παράταση 2 χρόνια του 3ου μνημονίου, θα βρεθεί άλλη φόρμουλα;
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να μιλάμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Εάν το ελληνικό χρέος μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προφανώς δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος…
Η αλήθεια είναι ότι ούτε με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Τι θα μετατεθεί;
-Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην σύνοδο 21 με 23 Απριλίου του ΔΝΤ δεν θα έχει επέλθει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον τελικό ρόλο του ΔΝΤ το οποίο θα ξαναδάνειζε την Ελλάδα με 3-4 δισεκ. ευρώ.
-Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το πλάνο που ήθελε να συμφωνούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να αποτιμώνται από τον ESM το επόμενο διάστημα αλλά να εφαρμόζονταν από το 2018 είναι…υπεραισιόδοξο.
-Ναυαγεί οριστικά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν μετατεθούν όλα τα βασικά ζητήματα για το τέλος του 2017.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

1)Το ελληνικό story περί αντίμετρων που θα έρθουν να ισοσκελίσουν ή μετριάσουν τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισεκ μετά το 2018 αποδείχθηκε φιάσκο.
Τα αντίμετρα όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup θα ενεργοποιούνται όταν η Ελλάδα ξεπερνάει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Π.χ. εάν προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% τα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται για το 0,1% δηλαδή για ποσοστό πάνω από το 3,5%.
Άρα το ελληνικό story ότι για κάθε μέτρο υπάρχει και ένα αντίμετρο είναι ένα ωραίο πολιτικό παραμύθι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

2)Η αξιολόγηση είναι αδύνατο να κλείσει 20 Μαρτίου.
Πλέον ο αισιόδοξος στόχος είναι 7 Απριλίου αν και όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι δεύτερη αξιολόγηση και μια υποτυπώδης - ιμιτασιόν συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει στις 22 Μαΐου.

3)Ως προς την ουσία της συμφωνίας δηλαδή μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ φαίνεται ότι μάλλον θα είναι δύσκολο να κλειδώσουν έως το καλοκαίρι και ένα νέο σενάριο που εξετάζεται είναι…
«να κλείσει η αξιολόγηση, να δοθεί ένα δάνειο γέφυρα ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις 7 δισεκ. του Ιουλίου του 2017 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ να εξεταστούν μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 μάλλον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017.  

4) Με βάση ορισμένους κύκλους θα χρειαστεί χρόνος ώστε να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Π.χ. είναι τουλάχιστον αισιόδοξο σενάριο να πιστέψει κανείς ότι στην σύνοδο του ΔΝΤ 21 με 23 Απριλίου μπορεί να αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι αισιόδοξο να πιστεύει κανείς ότι ο ESM θα μπορέσει να αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – που θα εφαρμοστούν από το 2018 – και αυτό να συμβεί στις 22 Μαίου… εάν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση.
Το νέο σενάριο λοιπόν που αρχίζει να έχει θιασώτες είναι έως τις 22 Μαίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση να εγκριθεί δάνειο γέφυρα και μετά τις γερμανικές εκλογές να εξεταστούν πρακτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…

5)Προφανώς εγκαταλείπεται οριστικά το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα ελληνικά ομόλογα ΔΕΝ θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο του δανείου - γέφυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης