Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο SSM τα βρήκε όλα αρκετά καλά στο ελληνικό banking αλλά αναμίχθηκε εξόφθαλμα στα διοικητικά προκαλώντας στρεβλώσεις

tags :
Ο SSM τα βρήκε όλα αρκετά καλά στο ελληνικό banking αλλά αναμίχθηκε εξόφθαλμα στα διοικητικά προκαλώντας στρεβλώσεις
Ο SSM στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι είναι ένας νέος θεσμός που λειτουργεί με αυστηρά κριτήρια διαφάνειας έπεσε στην παγίδα ορισμένων επιτήδείων.
Οι περιοδικές επισκέψεις της Nouy της επικεφαλής του SSM του Μονίμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών στην Ελλάδα μπορεί να οδηγούν στον καλύτερο έλεγχο και διαφάνεια στο ελληνικό banking αλλά κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ο SSM για περίεργη ανάμιξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Nouy είχε αφήσει δύο εκκρεμότητες, η πρώτη ήταν οι διοικητικές αλλαγές που ολοκληρώθηκαν και η δεύτερη ο συνεχής αγώνας αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Είναι αληθές ότι υπήρξαν σημαντικές διοικητικές ανακατατάξεις ειδικά στην Πειραιώς οπότε μια σημαντική απαίτηση του SSM που ήταν να υπάρξει ανανέωση στα management των τραπεζών ολοκληρώθηκε.
Στο σκέλος αυτό, ο ρόλος του SSM σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις στο παρελθόν ήταν προκλητικός και εξόφθαλμα παρεμβατικός.
Ο SSM έγινε κοινωνός μεταφοράς συκοφαντικών επιχειρημάτων και πάνω σε αυτή την… επιχειρηματολογία διαμόρφωσε μια στρατηγική που στηρίχθηκε στο εξής… όλοι οι παλαιοί τραπεζίτες στην Ελλάδα είναι μέρος ενός παλαιού συστήματος διεφθαρμένου.
Αυτός ο ρατσισμός του SSM προς τα παλαιά και αναγνωρισμένα στελέχη οδήγησε σε μεγάλες διοικητικές αλλαγές στις ελληνικές τράπεζες.
Ο SSM στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι είναι ένας νέος θεσμός που λειτουργεί με αυστηρά κριτήρια διαφάνειας έπεσε στην παγίδα ορισμένων επιτήδείων.
Οι διοικητικές αλλαγές που σημειώθηκαν το 2016 π.χ. ήταν απόρροια μεθόδευσης.  
Στο ζήτημα των NPLs ωστόσο ο ρόλος του SSM είναι θεσμικός και οι στοχοθεσίες που έχουν τεθεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Οι στόχοι για τα προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα αποτελούν όμως ερωτηματικό καθώς ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2017 παρατηρείται αύξηση των προβληματικών δανείων κατά 1,5 δισεκ.
Εάν όμως κλείσει η αξιολόγηση και επέλθει συμφωνία…. προφανώς θα αλλάξει η αρνητική ψυχολογία και το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η χώρα.
Σε αυτή την περίπτωση στο α΄ 6μηνο ή στα επόμενα τρίμηνα του 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο είναι οι διαπραγματεύσεις και τα deals μεταξύ τραπεζών και επιχειρηματιών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης…θα είναι καθαρά ή κάποιοι θα προσπαθήσουν να κάνουν τις συμφωνίες… τις ζωής τους;
Ο νέος μεγάλος τομέας όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές άνομες πράξεις είναι η φάση των αναδιαρθρώσεων.
Θα σκεφθούν πολύ ότι οι τράπεζες ελέγχονται, πολλοί συμμετέχουν σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης οπότε θα είναι αδύνατο να επιχειρηθούν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Αυτό αποτελεί το 50% της αλήθειας.
Υπάρχει και το άλλo 50% όπου πάντα ένας manager μπορεί να οδηγήσει προς την μια ή άλλη κατεύθυνση ένα deal ή μια επιχειρηματική εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης