Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά από καιρό… οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά τις ελληνικές τράπεζες – Θα ηρεμήσουμε από SSM και Klug

tags :
Μετά από καιρό… οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά τις ελληνικές τράπεζες – Θα ηρεμήσουμε από SSM και Klug
O SSM έχει ηρεμήσει και στελέχη όπως ο R. Quintana και Rolf Klug που διαδραμάτισαν έως σκοτεινό ρόλο στην ελληνική τραπεζική σκακιέρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θετικότερα τις ελληνικές τράπεζες.
Μια ουσιώδη ποιοτική διαφοροποίηση καταγράφεται εσχάτως όσον αφορά την αντιμετώπιση των ελληνικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ειδικά τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Στο παρελθόν ο SSM αντιμετώπιζε το ελληνικό banking με απίστευτη καχυποψία και τους έλληνες τραπεζίτες με μια εξίσου απίστευτη αρνητική προκατάληψη.
Ελληνικό banking και έλληνες τραπεζίτες θεωρούνταν στους κόλπους του SSM ως μιαροί μηχανισμοί, διαπλεκόμενοι και άλλα συναφή κοσμητικά επίθετα.  
Καθοδηγούμενοι από αυτές τις υπερβολές και με την στήριξη ορισμένων καλοθελητών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρήθηκε λίγο έως πολύ ως ένα προβληματικό και σχεδόν διεφθαρμένο σύστημα.
Οι εικασίες πολλές αλλά ένοχοι δεν βρέθηκαν, στιγματίστηκε το ελληνικό banking και αυτό έπρεπε να αλλάξει.
Έπρεπε να περάσει ένα νέο μήνυμα αλλαγής σελίδας.
Οι πρωτοβουλίες για τα NPLs και βεβαίως οι αλλαγές με όρους εταιρικής διακυβέρνησης κοινώς οι αλλαγές στις διοικήσεις βοήθησαν ώστε το ελληνικό banking να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Θα πουν πολλοί και ορθά – αφού πέτυχε τον στόχο του ο SSM – να αλλάξει αναίτια διοικητικά το ελληνικό banking εύλογα… τώρα αντιμετωπίζουν θετικότερα τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους.
Όμως το νέο γεγονός είναι ότι τουλάχιστον ο SSM έχει ηρεμήσει και στελέχη όπως ο R. Quintana και Rolf Klug που διαδραμάτισαν έως σκοτεινό ρόλο στην ελληνική τραπεζική σκακιέρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θετικότερα τις ελληνικές τράπεζες.
Μια γεύση πήραν οι έλληνες τραπεζίτες στις 16 Μαρτίου του 2017 όπου βρέθηκαν στον SSM στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.  
Οι εκπρόσωποι των Ελλήνων τραπεζιτών, υπό τους Νίκο Καραμούζη (Eurobank), Γιώργο Χαντζηνικολάου (Πειραιώς), Χ. Απαλαγάκη (γενική γραμματέας της ΕΕΤ), Θ. Καλαντώνης (Eurobank), Αρτ. Θεοδωρίδη (Alpha Bank), Αλ. Μπένο (Εθνική) και Σπύρο Παπασπύρου (Πειραιώς) είχαν πολύ σημαντικές επαφές με τους R. Quintana και Rolf Klug και το κλίμα των συναντήσεων ήταν πολύ πιο θετικό σε σχέση με το παρελθόν.
Πρακτικά λοιπόν ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αρχίζει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα όχι ως προβληματικός παρίας αλλά ως ένα τραπεζικό σύστημα που πολύ γρήγορα εναρμονίζεται με τις επιταγές των θεσμικών οργάνων όπως η ΕΚΤ και ο SSM.
O SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών μπορεί να αντιμετωπίζει πολύ πιο θετικά τις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι καλή εξέλιξη αλλά δεν θα πρέπει να αφήσει – ειδικά από funds μετόχους – να παρεκτραπούν και ασύδοτα να επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν μέσω των προβληματικών δανείων.
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι τα funds – μέτοχοι των τραπεζών ποντάρουν στην άνοδο της μετοχής για να ανακτήσουν τις επενδύσεις τους.
Η διαχείριση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε θέατρο ακραίας απληστίας με σκοτεινές υπόγειες διαδρομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης