Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι νομικά απαράδεκτο να ελέγχονται τα 185 εκατ που κέρδισε ο Βγενόπουλος από την πώληση του 2,5% στο Dubai

Είναι νομικά απαράδεκτο να ελέγχονται τα 185 εκατ που κέρδισε ο Βγενόπουλος από την πώληση του 2,5% στο Dubai
Στην φορολογική δήλωση της οικονομικής χρήσης του 2007 ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε κανονικά το τίμημα τα 237 εκατ ευρώ οπότε δεν  απέκρυψε από το δημόσιο το παραμικρό.
Για μια ακόμη φορά η ελληνική δικαιοσύνη παίζει παιχνίδια ηθικής κατάπτωσης και νομικής πρόκλησης εις βάρος της μνήμης του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου.
Δεν θα υπεισέρθουμε σε λεπτομέρειες ως προς τα οικογενειακά ζητήματα, που και άποψη έχουμε αλλά θεωρούμε ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος απεχθανόταν την δημοσιότητα με επίκεντρο την οικογένεια του, οπότε θα σεβαστούμε αυτή του την διαχρονική επιθυμία.
Όμως ένα θέμα που έχει ανακύψει μέσα στο 2016 ήταν ότι η δικαιοσύνη έλεγχε τα 185 εκατ – η πώληση ήταν 237 εκατ ευρώ - που είχε αποκτήσει από την πώληση μετοχών στο Dubai Investment Group.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος το 2007 πούλησε το 2,5% της Marfin Popular Bank στο Dubai Investment Group με επικεφαλής τον Σαούντ Μπαλαουί.
Η πώληση του 2,5% τον Νοέμβριο του 2007 της Marfin Popular Bank από τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην τιμή των 12 ευρώ… είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει ένα τίμημα 237 εκατ ευρώ.
Ως γνωστό για συναλλαγές για αγοραπωλησίες κάτω από 5% δεν πληρώνει ο πωλητής φόρο υπεραξίας που σήμερα είναι 15% επί του τιμήματος.
Σήμερα θα πλήρωνε 35 εκατ ευρώ εάν η συναλλαγή πραγματοποιείτο το 2017.
Το 2007 δεν υπήρχε φόρος υπεραξίας.
Στην φορολογική δήλωση της οικονομικής χρήσης του 2007 ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε κανονικά το τίμημα τα 237 εκατ ευρώ οπότε δεν  απέκρυψε από το δημόσιο το παραμικρό.
Υπάρχουν και τα πινακίδια της συναλλαγής και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική δικαιοσύνη.
Αυτό όμως που γνωρίζουν ελάχιστοι είναι ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος επί πολλά χρόνια αμειβόταν από τον όμιλο Marfin και γνωρίζετε με τι ποσό;
500 ευρώ το μήνα, όχι 5.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ αλλά 500 ευρώ το μήνα.
Στην φορολογική του δήλωση τα 185 εκατ που ελέγχονται εμφανίζονταν από το 2007 έως την τελευταία φορολογική του δήλωση της χρήσης 2015 δηλαδή 8 συναπτά έτη.
Είναι λοιπόν απαράδεκτο και προσβλητικό να ελέγχεται ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος για μια υπόθεση τόσο διάφανη.
Οι περισσότεροι θα είχαν βρει τρόπο να φυγαδεύσουν τα χρήματα, το 2007 οι καταθέσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς οπότε η μεταφορά στο εξωτερικό θα ήταν άνετη… διαδικασία.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος όχι μόνο τα δήλωσε ως είχε υποχρέωση αλλά τα κράτησε στην Ελλάδα που δεν είχε καμία υποχρέωση.
Προφανώς και δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει αυτά τα 237 και εν συνεχεία 185 εκατ αλλά ότι και εάν έχουν απογίνει ήταν δικαίωμα του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου να τα χρησιμοποιήσει όπως ο ίδιος έκρινε.
Η ελληνική δικαιοσύνη ζητάει συμβάσεις και ο Βγενόπουλος τους είχε παραδώσει τα πινακίδια συναλλαγής.
Θεωρητικά εάν η δικαιοσύνη εξυπηρετεί άνομα συμφέροντα θα μπορούσε να του δεσμεύσει το 50% του ποσού αυτού μέχρι να εξακριβωθούν οι πηγές προέλευσης.
Όμως πρακτικά η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα έναντι αυτής της απόλυτα νόμιμης συναλλαγής.
Δεν θα επικαλεστούμε το προφανές επιχείρημα.
Επί 8 χρόνια στις φορολογικές δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου έβλεπαν στην εφορία ένα ποσό ας πούμε 185 εκατ.
Δεν διερωτήθηκε κανείς πως προήλθαν;
Και ας υποθέσουμε ότι αυτά τα 185 εκατ ήταν προϊόν παράνομης πράξης ο Ανδρέας Βγενόπουλος πιστεύει κανείς ότι ήταν τόσο αφελής να εμφανίσει 185 εκατ στην φορολογική του δήλωση εάν ήταν παράνομα χρήματα;
Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη.
Τα 185 εκατ της συναλλαγής με το Dubai ήταν 100000% νόμιμη και απόλυτα κατοχυρωμένη.
Οπότε οι έρευνες της δικαιοσύνης στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπουλου απλά εξυπηρετούν άλλες ελληνοκυπριακές σκοπιμότητες.

Υποσημείωση

Ας δείξουν κάποιοι σεβασμό στην μνήμη του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου....

(Πρώτη ενημέρωση στις 22:54, 19 Μαρτίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης