Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα funds προειδοποιούν – Εάν τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση το ΑΕΠ κάτω από 1% - Οι τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests

Τα funds προειδοποιούν – Εάν τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση το ΑΕΠ κάτω από 1% - Οι τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests
Μηχανισμό χρηματοδότησης μετά το 2018 θα ζητήσει για την Ελλάδα το ΔΝΤ ως όρο για να δανείσει εκ νέου με 3-4 δισ ευρώ
Εάν η κυβερνητική ανικανότητα τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση και δεν υπάρξει φως ούτε στις 7 Απριλίου, ούτε στις 22 Μαΐου τότε θα αναπροσαρμοστούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2017 από +2,5% σε χαμηλότερα από 1% μεταξύ 0,6% με 0,8% όπως εκτιμούν κύκλοι διεθνών επενδυτών τραπεζών (Goldman Sachs, UBS, Nomura κ.α.)
Ταυτόχρονα όλη αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να τινάξει στον αέρα τις ελληνικές τράπεζες καθώς η πίεση στην ρευστότητα λόγω των εκροών καταθέσεων σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομίας και τα προβληματικά δάνεια θα οδηγήσουν τον κλάδο σε αποτυχία στα stress tests του Ιουλίου του 2018.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι παραμένουν ανήσυχοι.
Έμπειρος τραπεζίτης τονίζει ότι ένα δεν κλείσει η αξιολόγηση «θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 και αντί στόχου 2,5% με 2,7% η ανάπτυξη θα περιοριστεί μεταξύ 0,50% με 1%.
Επίσης οι πιέσεις στις καταθέσεις και στα προβληματικά δάνεια θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα και στις τράπεζες στα stress tests, θα είναι δύσκολα τα πράγματα χωρίς την αξιολόγηση»

Μηχανισμό χρηματοδότησης μετά το 2018 θα ζητήσει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Μέχρι τώρα κατά κόρον επαναλαμβάνεται το επιχείρημα ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ με νέο δάνειο 3-4 δισεκ. και από 14 δισεκ. να βρεθεί στα 17 με 18 δισεκ. θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Όμως μόνο αυτό δεν φθάνει.
Το ΔΝΤ ζητάει μηχανισμό χρηματοδότησης για μετά το 2018 ως προαπαιτούμενο για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Για να τεθεί πιο απλά, το ΔΝΤ ζητάει από τους ευρωπαίους δανειστές και την Ελλάδα να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει μετά το 2018.
Τον Αύγουστο του 2018 ως γνωστό λήγει το τρίτο μνημόνιο.
Το αίτημα αυτό περιπλέκει την πιθανότητα συμφωνίας ακόμη και τον Μάιο – 22 Μαΐου – καθώς κανείς δεν είναι έτοιμος στην Ευρώπη να ξεκινήσει διάλογο για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2018.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά το σενάριο, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ΔΝΤ και χρηματοδότηση της Ελλάδος μετά το 2018 να πάνε μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.
Πάντως είναι εύλογο να ζητάει το ΔΝΤ μηχανισμό χρηματοδότησης γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές και το 2018.
Συν τοις άλλοις εάν η Ελλάδα με αυτή την ασυνέπεια προσπαθήσει να βγει στις αγορές το 2018, ποιος διασφαλίζει το επιτόκιο;
Εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό την ομπρέλα προστασίας του τρίτου μνημονίου ή ενός τέταρτου μνημονίου είναι αδύνατο να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του προϋπολογισμού και ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα επανέλθει.
Όλα πάντως συγκλίνουν στην άποψη ότι οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24/9/2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης