Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τροποποιήσεις από την ΤτΕ στο κανονιστικό πλαίσιο των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων

tags :
Τροποποιήσεις από την ΤτΕ στο κανονιστικό πλαίσιο των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων
Θεσπίζεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013 από τα υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα
Σε τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου των ειδικών εκκαθαρίσεων με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας τους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, προχώρησε σήμερα 27 Μαρτίου 2017 η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτων της.
Ειδικότερα, με τις κάτωθι τρεις αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος:

α) Θεσπίζεται η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013 από τα υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματα, με σκοπό να θεσμοθετηθούν οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των οφειλετών, πάντοτε εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ειδική εκκαθάριση.
(Απόφαση ΕΠΑΘ 221/2/17.3.2017).

β) Εισάγονται όροι και προϋποθέσεις για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/3/17.3.2017) και ειδικότερα:
i) Καθορίζονται οι γενικές αρχές που διέπουν τη διαχείριση αυτών, σύμφωνα με τις οποίες ο ειδικός εκκαθαριστής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας με τον οφειλέτη, με βάση την καλή πίστη και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να αξιολογεί την ικανότητα του οφειλέτη προς αποπληρωμή της απαίτησης.
Σε περίπτωση μη συνεργάσιμου οφειλέτη, ο ειδικός εκκαθαριστής οφείλει όπως ενεργήσει άμεσα προς το συμφέρον και την προστασία της ειδικής εκκαθάρισης,
ii) Εμπλουτίζεται το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου, ώστε να περιλαμβάνει τις πολιτικές διαχείρισης και εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ιδρυμάτων υπό ειδική εκκαθάριση.
Ο ειδικός εκκαθαριστής το υποβάλλει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος,
iii) Ενισχύεται το πλαίσιο των ρυθμίσεων και συμβιβασμών οφειλών, στη βάση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών και εισάγονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο ειδικός εκκαθαριστής κατά την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων διαχείρισης της εκάστοτε οφειλής.

γ) Τροποποιείται ο Κανονισμός της ειδικής εκκαθάρισης (Απόφαση ΕΠΑΘ 221/4/17.3.2017), καθορίζοντας πλειοδοτική διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων εντός του ειδικότερου κανονιστικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, συνεχίζει αδιαλείπτως το εποπτικό της έργο, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, καθώς και στην τήρηση του νόμου και των αποφάσεών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης