Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως οι τράπεζες οριστικά θα εξαλείψουν τον κίνδυνο του bail in ανεξαρτήτως δυσμενούς σεναρίου στην οικονομία;

Πως οι τράπεζες οριστικά θα εξαλείψουν τον κίνδυνο του bail in ανεξαρτήτως δυσμενούς σεναρίου στην οικονομία;
Εάν οι τράπεζες καταφέρουν οριστικά να απαλλαγούν από τον φόβο του bail in δηλαδή της εμπλοκής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε η χρηματιστηριακή και όχι μόνο αξία του κλάδου θα πολλαπλασιαστεί.
Πως οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν οριστικά το bail in, ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας και υπό οιοδήποτε δυσμενές σενάριο;
Για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα πραγματικά να αποκτήσει αξία, να μην παραμένει σε μια μακροχρόνια ομηρία, να απεγκλωβιστεί από την εξευτελιστική αποτίμηση στο χρηματιστήριο των 8 δισεκ. όταν ο κλάδος έχει ενεργητικό 300 δισεκ.  χρειάζεται μια συλλογική λύση.
Ποια είναι αυτή;
Η λύση μιας bad bank η οποία ωστόσο θα έχει τρία σκέλη ώστε ούτε οι δανειστές να αντιδράσουν, ούτε ο ESM να μπλοκάρει το σχέδιο, ούτε η DGCom να παγώσει αυτή την συλλογική λύση.
Η bad bank θα έχει 3 άξονες

1)Θα ανακεφαλαιοποιηθεί με 10 δισεκ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η νέα bad bank θα είναι ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο όπου θα διέπεται από τους κανόνες λειτουργίας που θα ορίσει ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών.

2)Θα συμμετάσχουν με άλλα 10 -12 δισεκ. κεφάλαια από distress funds τα οποία θα είναι μέτοχοι της bad bank και θα έχουν ρόλο και στο management.

3)Οι ελληνικές τράπεζες που θα μεταβιβάσουν 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα λάβουν ομόλογα έκδοσης της bad bank τα οποία με ένα haircut θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως εγγύησης στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνεια σε μια τιμή που θα οριστεί ως εξής –
Ονομαστική αξία δανείου μείον πρόβλεψη μείον ένα discount με βάση τα αντικειμενικά collaterals -  καλύμματα που διαθέτουν οι τράπεζες.
Θα προκύψει μια ζημία η οποία ωστόσο μπορεί να καλυφθεί πολύ εύκολα καθώς εάν έχουν αφαιρεθεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό άρα θα έχουν ανοχές μείωσης ενώ μια τέτοιας κλίμακας ελάφρυνση θα δώσει τεράστια προστιθέμενη χρηματιστηριακή και όχι μόνο αξία στις τράπεζες.
Οι μετοχές τους θα εκτοξευθούν και ο κλάδος πάλι θα αποκτήσει σοβαρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα distress funds λόγω της μετοχικής συμμετοχής και του management θα έχουν κάθε λόγο από την μια να χρηματοδοτήσουν την bad bank καθώς θα αντιμετωπίζουν τα προβληματικά δάνεια από ένα φορέα διαχείρισης την bad bank και από την άλλη θα έχουν αντικειμενικό κίνητρο να πετύχει η επένδυση.

Συμπέρασμα

Εάν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος θα έχει όχι απλά αξία αλλά υπεραξία και το κυριότερο οριστικά θα ενταφιάσει τον κίνδυνο του bail in.
Εάν οι τράπεζες καταφέρουν οριστικά να απαλλαγούν από τον φόβο του bail in δηλαδή της εμπλοκής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε η χρηματιστηριακή και όχι μόνο αξία του κλάδου θα πολλαπλασιαστεί.
Επίσης απαλλαγμένες από τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο οι τράπεζες θα αποκτήσουν ξανά ισχυρό ειδικό βάρος στο σύστημα.
Οι τράπεζες πάλι θα κινήσουν την οικονομία θα είναι κινητήριος δύναμη όχι επικίνδυνο βαρίδι της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης