Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 21-23/4 το ΔΝΤ θα πιέζει την ΕΕ για το χρέος (καλό σενάριο) ή θα πιέζει την Ελλάδα να κλείσει η αξιολόγηση (κακό σενάριο)

tags :
Στις 21-23/4 το ΔΝΤ θα πιέζει την ΕΕ για το χρέος (καλό σενάριο) ή θα πιέζει την Ελλάδα να κλείσει η αξιολόγηση (κακό σενάριο)
Αναμένεται να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για τα επιτόκια του χρέους ειδικά του σκέλους των κυμαινόμενων επιτοκίων και πάνω σε αυτό το ζήτημα να εστιαστεί η αναδιάρθρωση.....
Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας όπου η Ελλάδα θα βρεθεί – ξανά – στο επίκεντρο… το πραγματικό ενδιαφέρον θα είναι εστιασμένο στις 21 με 23 Απριλίου στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.
Η σύνοδος του ΔΝΤ είναι καθοριστικής σημασίας γιατί εάν έχει κλείσει η δεύτερη ελληνική αξιολόγηση έως τότε το Ταμείο θα ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ και στην Γερμανία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μετά το σοκ των μέτρων θα έχει στις 21 με 23 Απριλίου σύμμαχο το ΔΝΤ το οποίο εστιάζεται στο ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα θα βρεθεί στο θετικό επίκεντρο της Συνόδου του ΔΝΤ και η πίεση θα ασκείται στους ευρωπαίους δανειστές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο, αυτό που θα ευνοούσε την Ελλάδα.
Εάν η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει στρατηγική και όχι κοντόφθαλμη πολιτική προσέγγιση θα πρέπει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση πριν την Σύνοδο του ΔΝΤ ώστε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα την Σύνοδο για να απαιτήσει μια λύση για το χρέος.
Εάν χαθεί η ευκαιρία και η δεύτερη αξιολόγηση και το SLA το Stuff Level Agreement δηλαδή η τεχνική συμφωνία δεν επιτευχθούν έως την Σύνοδο του ΔΝΤ….τότε το Ταμείο αντί να ασκεί πιέσεις προς τους ευρωπαίους δανειστές για το ελληνικό χρέος… θα πιέζει την Ελλάδα να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα είναι αδικαιολόγητα ανοικτή.
Σε αυτό το κακό σενάριο η Ελλάδα θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και η προσπάθεια για τελική συμφωνία στις 22 Μαΐου φαντάζει μερικώς αισιόδοξο.
Η ΕΚΤ – παρ΄ ότι πολύ κακώς την θεωρούν σίγουρη – θα μπορούσε με πρόφαση τις καθυστερήσεις να ζητήσουν πρώτα η Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017 τα 7,4 δισεκ. και μετά να λάβει απόφαση για το εάν πρέπει να εντάξει ή όχι τα ελληνικά ομόλογα – ύψους συνολικά 3,8 δισεκ. – στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αντί να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα 8 Ιουνίου να ενταχθούν τέλη Ιουλίου ή Σεπτέμβριο σε ένα αισιόδοξο σενάριο…

Τα παιχνίδια του χρέους και τα… επιτόκια

Είναι προφανές ότι παίζονται πολλά παιχνίδια με το ελληνικό χρέος.
Η Γερμανία πάγωσε την λύση του παγώματος των επιτοκίων και σε επόμενη φάση κεφαλαιοποίησης τους.
Η Ελλάδα ζητάει λύση για το χρέος για να κλείσει η αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ ζητάει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όλα αυτά που οδηγούν;
Στις 22 Μαΐου λογικά θα πρέπει να υπάρξει αυτή η περιβόητη λύση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με μια δήλωση δέσμευσης στο ανακοινωθέν του Eurogroup.
Τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται από το 2018 να εξετάσουν λύσεις για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, περίπου αυτό θα λέει η ανακοίνωση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
Αναμένεται να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για τα επιτόκια του χρέους ειδικά του σκέλους των κυμαινόμενων επιτοκίων και πάνω σε αυτό το ζήτημα να εστιαστεί η αναδιάρθρωση.....

Αυτή η ανακοίνωση στηριζόμενη μόνο στην πολιτική δέσμευση της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ώστε να αλλάξει η έκθεση βιωσιμότητας που έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά… μη βιώσιμο;
Εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο… τότε δεν χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα η τελευταία και σημαντική φάση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Για όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήσεις ακόμη δεν έχουν δοθεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης