Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν δεν υπάρξει προσχέδιο SLA 7/4 στο Eurogroup ο κίνδυνος εκτροπής είναι μεγάλος – Βασικό σενάριο το 4ο μνημόνιο

Εάν δεν υπάρξει προσχέδιο SLA 7/4 στο Eurogroup ο κίνδυνος εκτροπής είναι μεγάλος – Βασικό σενάριο το 4ο μνημόνιο
Είναι προφανές ότι εάν δεν υπάρξει στις 7 Απριλίου προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας όπως όλοι επιδιώκουν τότε η κατάσταση θα λάβει επικίνδυνη τροπή.
Το Eurogroup - σήμερα - στις 7 Απριλίου 2017 καθίσταται κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, την οικονομία και την ελληνική κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι ακόμη υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα και οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ και του M. Draghi ότι είναι πηγή ανησυχίας η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έρχονται να αναδείξουν το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος.
Πηγή από την Γερμανία που μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής
«Ο στόχος είναι στο Eurogroup 7 Απριλίου να υπάρξει προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας stuff level agreement δηλαδή να υπάρξει ένα προσχέδιο που να αναφέρει ότι στα βασικά ζητήματα έχει επέλθει συμφωνία και απομένουν ορισμένα επιμέρους ζητήματα καθώς και η ψήφιση των μέτρων ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Εάν όμως αποτύχει η προσπάθεια να υπάρξει προσχέδιο SLA στις 7 Απριλίου τότε θα σημαίνει ότι Γερμανία και ΔΝΤ θέλουν να εξαντλήσουν την πίεση προς την Ελλάδα ώστε να δεχθεί όλα τα μέτρα.
Όμως τα δύο βασικά προβλήματα είναι
1)Οι δανειστές  ζητούν όλες τις μεταρρυθμίσεις, ασφαλιστικό, μειώσεις συντάξεων, εργασιακά και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μεταξύ 2018 με 2022 να συμφωνηθούν και να γίνουν αποδεκτά από την Ελλάδα.
Έναντι αυτών θα δώσουν μια υποσχετική για το χρέος καθώς στο Eurogroup στις 22 Μαΐου μόνο μια αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα υπάρξει με εφαρμογή από το 2018.
Άρα το ένα πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα καλείται να λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτρα έναντι θεωρητικών ανταλλαγμάτων
2)Το δεύτερο πρόβλημα είναι ακόμη πιο ουσιώδες.
Το τρίτο πρόγραμμα, το τρίτο ελληνικό μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Μεταξύ 2018 και 2022 όπου ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου.
Οπότε θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί ένα τέταρτο μνημόνιο ή μια επιμήκυνση του τρίτου μνημονίου έως το 2022.
Οι δανειστές δεν θα θελήσουν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα αλλά θα μπορούσαν να δώσουν μια γραμμή πίστωσης η οποία θα ανοίγει ανάλογα με την δυνατότητα πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές»

Συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι εάν δεν υπάρξει στις 7 Απριλίου προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας όπως όλοι επιδιώκουν τότε η κατάσταση θα λάβει επικίνδυνη τροπή.
Ελλάδα και δανειστές θα πάνε σε θερμά επεισόδια υιοθετώντας σκληρές γραμμές ενώ το χρηματιστήριο θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις όπως και τα ελληνικά ομόλογα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης