Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τις θετικές προθέσεις… βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, το χρέος και το QE

Παρά τις θετικές προθέσεις… βρίσκονται στην κυριολεξία στον  αέρα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, το χρέος και το QE
Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι πολύ εκτεθειμένο στον ελληνικό κίνδυνο και εάν συμμετείχε θα έπρεπε να δανείσει το πολύ 2 δισεκ. ευρώ.
Πίσω από τις καλές προθέσεις, το κλίμα ευφορίας ότι όλα θα κλείσουν επιτυχώς στις 22 Μάιου για την Ελλάδα κρύβονται τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ποια είναι αυτά τα προβλήματα;

Δεν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ

Μετά την συνάντηση προ εβδομάδων της Lagarde ΔΝΤ με την Merkel Γερμανία είχε συμφωνηθεί ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συμμετείχε με όρους με 3-4 δισεκ. ευρώ.
Το ΔΝΤ όμως για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θέλει
-    Μέτρα τα οποία συμφώνησε η Ελλάδα να λάβει
-    Διευθέτηση του ελληνικού χρέους και όχι προφανώς μια πολιτική συμφωνία αλλά συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
-    Σχέδιο για το πώς θα πορευθεί η Ελλάδα μετά το 2018 προφανώς το ΔΝΤ ζητάει μηχανισμό διασφάλισης δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.
Η Lagarde με την Merkel ξανά συναντώνται με στόχο να καθορίσουν μεταξύ άλλων και την στρατηγική για την Ελλάδα.
Στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου θα ασκηθούν οι εύλογες πιέσεις προς την Ελλάδα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και προς την ΕΕ να προχωρήσει στην διευθέτηση του χρέους.
Το ΔΝΤ όμως αντιμετωπίζει την άρνηση της Γερμανίας να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος…
Ήδη το CDU ασκεί πιέσεις στην Merkel να μην υποχωρήσει περαιτέρω προς την Ελλάδα.
Εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι πρώτα θα ψηφιστούν και εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα και εν συνεχεία θα εξεταστεί το χρέος.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι μέτρα και χρέος πάνε πακέτο.
Το συμπέρασμα για το ρόλο του ΔΝΤ είναι ότι η συμμετοχή του είναι στον αέρα.
Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι πολύ εκτεθειμένο στον ελληνικό κίνδυνο και εάν συμμετείχε θα έπρεπε να δανείσει το πολύ 2 δισεκ. ευρώ και όχι 3-4,5 δισεκ. που είχε αρχικώς εκτιμηθεί. 
Πάντως ακόμη δεν έχει παρθεί καμία απόφαση γιατί απλά δεν υπάρχει καμία απόφαση για το χρέος…

Η Γερμανία το μόνο που δίνει είναι δέσμευση ότι το 2018 το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο

Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους όπως έχει παρουσιαστεί είναι τουλάχιστον φαιδρή διαδικασία.
Υπάρχουν διαρροές ότι στο Eurogroup στις 22 Μαΐου στο κρίσιμο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δεσμευθούν ότι το 2018 θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος όμως αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί με έκθεση βιωσιμότητας DSA οι οποίες θα είναι δύο μια του ΔΝΤ και μια άλλη της ΕΚΤ.
Πως θα εκπονηθεί έκθεση βιωσιμότητας εάν δεν παρουσιαστούν και αναλυθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έχει τονιστεί ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν
-Νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως 10 χρόνια ή περισσότερα 10 με 18 χρόνια
-Μηχανισμό εγγύησης επιτοκίου που θα ενεργοποιείται μετά από κάποιο όριο επιτοκίου και πάνω καθώς η πλειοψηφία των δανείων φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο.
Εάν όμως με αυτά τα μέτρα το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο τότε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 είχε γίνει ένα μεγάλο λάθος.
Τότε είχαν συμφωνηθεί 3 κλίμακες μέτρων τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και κυρίως τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εάν το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τότε δεν χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα.
Προφανώς και μόνο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος ΔΕΝ μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Ποσοτική χαλάρωση…συνεχώς μετατίθεται για το μέλλον

Το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης QE δηλαδή της ένταξης 3,8 δισεκ. ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Ούτως ή άλλως το νωρίτερο ένταξης είναι η 20η Ιουλίου του 2017 μετά τις αποπληρωμές των υποχρεώσεων αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα
-Χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να δοθεί QE
-Η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει λύση για το ελληνικό χρέος.
-Χωρίς λύση για το χρέος δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας
-Χωρίς εκθέσεις βιωσιμότητας δεν μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ, δεν μπορεί η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
-Και όλα αυτά παραμονές των Γερμανικών εκλογών…

Συμπέρασμα

Παρά τις θετικές προθέσεις… βρίσκονται στην κυριολεξία στον  αέρα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, το χρέος, το QE

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης