Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια πολιτική δέσμευση… επαρκεί ώστε οι 2 εκθέσεις βιωσιμότητας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να είναι θετικές για την Ελλάδα; Μάλλον όχι

Μια πολιτική δέσμευση… επαρκεί ώστε οι 2 εκθέσεις βιωσιμότητας της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να είναι θετικές για την Ελλάδα; Μάλλον όχι
Για να υπάρξει συμφωνία για το χρέος θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για το τέταρτο μνημόνιο....
Με μια ισχυρή πολιτική δέσμευση από πλευράς Eurogroup στις 22 Μαίου του 2017 ότι από το 2018 θα συνδράμουν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος… μπορεί να εξασφαλιστεί ότι οι δύο ανεξάρτητες εκθέσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα καταλήξουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;
Το ΔΝΤ έχει ήδη χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο με την έκθεση βιωσιμότητας του Φεβρουαρίου 2017.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να εκπονήσει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα βασικά και πολύ δυσμενή σενάρια.
Θα υπάρξουν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA από την ΕΚΤ για να μπορέσει να δώσει το πράσινο φως για την ποσοτική χαλάρωση και από το ΔΝΤ το οποίο είναι προαπαιτούμενο ώστε το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει συμμετοχή με νέο δάνειο 3-4 δισεκ. στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο.
Υπάρχει μια εντύπωση σε ορισμένους κύκλους ότι μια πολιτική δέσμευση είναι επαρκής ώστε το μη βιώσιμο να μετατραπεί σε βιώσιμο.
Για να μπορέσουν όλα αυτά να είναι ρεαλιστικά και όχι ψευδαισθήσεις θα πρέπει
1)Να μην υπάρξει μόνο μια απλή πολιτική δέσμευση αλλά να παρουσιαστεί αναλυτικά το πλέγμα των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
2)Το σκέλος των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων θεωρητικά  βοηθάει το ζήτημα του χρέους αλλά πρακτικά δυσχεραίνει την προσπάθεια καθώς η Ελλάδα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα… δεν θα χρειαστεί και γενναία αναδιάρθρωση χρέους.
3)Ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν όμως;
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;
Εάν χρησιμοποιηθούν μόνο τα μεσοπρόθεσμα – νέα επιμήκυνση, μηχανισμό επιτοκίων – και με αυτά τα μέτρα το χρέος καταστεί βιώσιμο τότε δεν χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
4)Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα ίσως σοβαρότερο από το χρέος.
Το ΔΝΤ θα κληθεί να δανείσει την Ελλάδα ουσιαστικά για ένα χρόνο, να δανείσει 3-4 δισεκ.
Ήδη έχει δανείσει 14 δισεκ. και με το νέο δάνειο – εάν χορηγηθεί – θα φθάσει στα 18 δισεκ.
Μετά το τέλος του προγράμματος ποιος θα είναι ο μηχανισμός εγγύησης ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της;
Π.χ. εάν λήξει το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ποιος θα ελέγχει την ελληνική κυβέρνηση;
Είναι προφανές ότι μπορεί όλοι να αποκηρύσσουν το 4ο μνημόνιο αλλά είναι γεγονός ότι το 4ο μνημόνιο ή ένα νέο τροποποιημένο – διαφοροποιημένο μνημόνιο θα επιβληθεί στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Για να υπάρξει συμφωνία για το χρέος θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για το τέταρτο μνημόνιο.
Το χρέος, η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μηχανισμό που θα ανοίξει την πόρτα για το τέταρτο μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης