Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 4 παγίδες που αποδυναμώνουν τον ρόλο του ΔΝΤ και τα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εκθέτουν τον Schaeuble στην Γερμανία

Οι 4 παγίδες που αποδυναμώνουν τον ρόλο του ΔΝΤ και τα μέτρα για το ελληνικό χρέος που εκθέτουν τον Schaeuble στην Γερμανία
Έχει νόημα το ΔΝΤ να δανείσει με 3 δισ. την Ελλάδα μόνο για ένα χρόνο και με χειρότερους όρους από ESM; - Οι αποφάσεις 21-23/4
Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες ΔΝΤ, ESM, ΕΚΤ, Βρυξέλλες και Ελλάδα συμφώνησαν ότι έως τις 22 Μαΐου του 2017 θα πρέπει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να έχει βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί από το 2018 και θα έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με 3 δισεκ.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο και πάνω σε αυτό χτίζουν τις στρατηγικές τους τα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ, η Ελλάδα και οι αγορές μετοχές και ομόλογα που παρακολουθούν στενότατα τα ελληνικά τεκταινόμενα.
Έγκαιρα το bankingnews είχε αναφέρει ότι για το σκέλος του χρέους που είναι μείζον και καθοριστικό απαιτούνται όχι γενικόλογες πολιτικές δεσμεύσεις στο ανακοινωθέν του Eurogroup στις 22 Μαΐου του 2017 αλλά απαιτείται συμφωνία όπου θα προσδιορίζονται ακριβώς τα μέτρα για το χρέος, θα αποτιμηθούν από τον ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ και ακολούθως θα συντάξουν εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Πριν όμως συμβούν αυτά θα πρέπει το ΔΝΤ να έχει κατασταλάξει εάν δανείσει εκ νέου την Ελλάδα με 3 δισεκ. ευρώ.
Γεννάται ένα βασικό ερώτημα.
Γιατί χρειάζεται η Ελλάδα τα 3 δισεκ. του ΔΝΤ αφού και με υπερδιπλάσιο επιτόκιο – άρα υψηλότερο κόστος – έχουν σε σχέση με τον δανεισμό του ΔΝΤ και το ύψος του δανείου δεν αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα.
Η απάντηση πολλών είναι ότι χωρίς το ΔΝΤ η Γερμανία δεν θα συναινέσει να κλείσει η αξιολόγηση και να βρεθεί μια φόρμουλα τελικής συμφωνίας για όλα.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θέλει να στηρίξει την Ελλάδα αλλά έχει κανόνες που είναι απαράβατοι.
Στις 21 με 23 Απριλίου θα αποφασιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα εξακριβωθεί τι είναι διατεθειμένοι οι ευρωπαίοι να δώσουν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Μια πολιτική δέσμευση δεν επαρκεί, είναι απόλυτο.
Χρειάζεται ανάλυση μέτρων για το χρέος, αποτίμηση, έκθεση βιωσιμότητας και τελικό συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος από εξαιρετικά μη βιώσιμο θα μετατραπεί σε βιώσιμο.
Για να γίνει αυτό απαιτούνται όχι απλά ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις αλλά η Γερμανία να αποδεχθεί σχεδόν όλα τα μέτρα από το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σκέλος για το χρέος να εμφανιστούν τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να αποτιμηθούν και αυτά τα μέτρα να δεσμεύσουν την Γερμανία το 2018 όπου θα είναι υποχρεωμένη να τα ψηφίσει.
Μπορεί η Γερμανία να δεσμευθεί ότι θα αποδεχθεί μέτρα για το 2018 μέτρα που θα αφορούν την αναδιάρθρωση – ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;
Μάλλον είναι υπερβολικά δύσκολο.
Θα μπορούσε ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών να συναινέσει σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση – χωρίς haircut προφανώς – παραμονές των Γερμανικών εκλογών;
Το ΔΝΤ ζητάει όχι απλά πολιτική δέσμευση αλλά συμφωνία στα μέτρα.
Εάν η Γερμανία αποδεχθεί τα μέτρα αυτά, τι θα πει ο Schaeuble στον Γερμανικό λαό όπου κατακεραύνωνε την Ελλάδα;
Πως θα εμφανιστεί στο γερμανικό προεκλογικό ακροατήριο;
Θα θεωρηθεί ότι εις βάρος των Γερμανών χαρίζονται λεφτά στους έλληνες;
Είναι μεγάλο το δίλημμα για την Γερμανία.
Το ερώτημα παραμένει αφού το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι μικρό μόνο 3 δισεκ. και ακριβό δάνειο γιατί έχουν όλοι παγιδευτεί στην αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο;
Η απάντηση είναι η εξής γιατί θέλει να επιμερίσει το πολιτικό ρίσκο για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης η Γερμανία.
Όμως υπάρχει ένα μεγάλο δίλημμα.
Εάν με το πακέτο των μέτρων για το χρέος που συμφωνηθεί – εάν συμφωνηθεί – το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τότε τα υπόλοιπα μέτρα που θα έχουν απομείνει για το 2018 δεν θα χρειάζονται…α αφού το χρέος θα είναι βιώσιμο.
Συν τοις άλλοις η στρατηγική της Ελλάδος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 4% για το 2016 και 5% για το 2018 αδυνατίζει, σοβαρά την προσπάθεια για την επίλυση του ελληνικού χρέους.

Το συμπέρασμα

Η Ελλάδα γιατί πρέπει να φορτωθεί 3 δισεκ. ακριβά δάνεια από το ΔΝΤ;
Το ΔΝΤ γιατί πρέπει να δανείσει την Ελλάδα με νέο δάνειο για διάστημα 12 μηνών;
Η Γερμανία και ο Schaeuble εάν συμφωνήσουν στο πακέτο των μέτρων τον Μάιο του 2017 τι θα πει στον Γερμανικό λαό;
Η Ελλάδα εάν ξαφνικά αποκτήσει βιώσιμο χρέος, χάνει οριστικά νέα μέτρα και νέες παρεμβάσεις για το χρέος.
Τα διλήμματα είναι πολλά για όλους.

(Πρώτη ενημέρωση 15:41, 13 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης