Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fairfax: Οι μετοχές στην ελληνική αγορά προκαλούν κατάθλιψη αλλά… η Ελλάδα πρέπει να δει καλύτερες ημέρες στο μέλλον

Fairfax: Οι μετοχές στην ελληνική αγορά προκαλούν κατάθλιψη αλλά… η Ελλάδα πρέπει να δει καλύτερες ημέρες στο μέλλον
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι παρατεταμένες διαφωνίες μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα συνεχίζουν να κρατούν την ελληνική αγορά σε χαμηλά επίπεδα.
Οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο προκαλούν κατάθλιψη αλλά η Ελλάδα πρέπει να δει καλύτερες ημέρες στο μέλλον σημειώνει το καναδικό fund Fairfax υπό την διοίκηση του Prem Watsa που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα.
Σήμερα 19 Απριλίου του 2017 θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη από όλες τις παγκόσμιες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει το καναδικό fund ενώ στις 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση στον Καναδά του Fairfax Financial Holding.
Στον Καναδά έχουν μεταβεί η διοίκηση της Eurobank, καθώς και στελέχη της Μυτιληναίος, Grivalia κ.α.  
Η διοίκηση του Fairfax υπό τον P. Watsa θα αναφέρει ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκαν το 2016 και η ανεργία έπεσε στο 23% από 28% από τα υψηλά του Ιουλίου του 2013.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι παρατεταμένες διαφωνίες μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με βασικά ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα συνεχίζουν να κρατούν την ελληνική αγορά σε χαμηλά επίπεδα.
Συνολικά έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να επενδύσει το Fairfax στην Eurobank.
Η επένδυσή μας είναι χαμηλότερα 73% από το κόστος της συνολικής επένδυσης, αλλά η Eurobank συνεχίζει να πηγαίνει καλά θα αναφέρει το Fairfax. 
Να σημειωθεί ότι η Fairfax έχει επενδύσει 926,7 εκατ ευρώ στην Eurobank που έχουν τρέχουσα αξία 246,1 εκατ.
Στον Μυτιληναίο επένδυσε 35,5 εκατ και έχουν τρέχουσα αξία 44,6 εκατ. στην Grivalia 295,9 εκατ ήταν η αρχική επένδυση και αποτιμάται στα 332 εκατ και στο Praktiker επενδύθηκαν 18,9 εκατ και έχουν αξία 25,5 εκατ.
Συνολικά έχει επενδύσει στην Ελλάδα 1,27 δισεκ. και έχουν αξία 648 εκατ ή πτώση 49%.
Στην Eurolife η Fairfax κατέχει το 40% και αντιστοιχούν 169 εκατ ίδια κεφάλαια σε σύνολο 421 εκατ. η καθαρή αξία σε σχέση με την επένδυση ανέρχεται σε 220 εκατ.
Τα κέρδη του 2016 ήταν πολύ ενθαρρυντικά όπως και η μείωση των προβλέψεων.
Ο Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και ο Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος συνεχίζουν να κάνουν μια εξαιρετική δουλειά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,60 ευρώ ενώ η λογιστική αξία ανά μετοχή είναι 2,55 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία είναι μόλις 1,3 δισεκ. το συνολικό ενεργητικό  68 δισεκ. ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 5,6 δισεκ. της Eurobank.
Η ελπίδα είναι αιώνια!
Το μήνυμα του Fairfax για την Eurobank είναι ότι έχει ικανή διοίκηση αλλά η επένδυση του fund στην ελληνική τράπεζα είναι ζημιογόνος και απαιτείται πολύ δουλειά για να καταστεί κερδοφόρος και να καλυφθούν οι λογιστικές υποαξίες του παρελθόντος.
Ο Γεώργιος Χρυσικός, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, συνεχίζει να χτίζει την εταιρεία με αγορές πρώτης κατηγορίας εμπορικά ακίνητα σε μειωμένες τιμές (όχι σε αντίθεση με την εμπειρία μας στο Δουβλίνο), ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και Ιωάννης Σελαμαζίδης στο Praktiker, συνεχίζουν να οικοδομούν τις επιχειρήσεις τους.
Οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα προκαλούν πολύ κατάθλιψη!
Το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αποτιμάται σε 42 δισεκ. (όχι πολύ περισσότερο από την τρέχουσα τιμή της Snap!), εμφανίζει πτώση 78% από τα υψηλά του 2007 και κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στο 50% της λογιστικής αξίας.
Οι μετοχές της Eurobank αλλά και των άλλων συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται  0,3 φορές τη λογιστική αξία.
Η Ελλάδα πρέπει να δει καλύτερες μέρες στο μέλλον θα υποστηρίξει ο P. Watsa του Faifax.
Να σημειωθεί ότι Fairfax και Paulson είναι οι δύο μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης