Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το αρχικό plan B μετατρέπεται σε plan A – To ΔΝΤ θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος και ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισ 7/2017

tags :
Το αρχικό plan B μετατρέπεται σε plan A – To ΔΝΤ θα παραμείνει  τεχνικός σύμβουλος και ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισ 7/2017
Πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι «το plan B τείνει να μετατραπεί σε plan A
Παρ΄ ότι καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα με 3,5 – 4 δισεκ. ευρώ που αυτό συνεπάγεται ότι θα έχει βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για το χρέος ώστε να προκύψει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι «το plan B τείνει να μετατραπεί σε plan A
Τι περιλάμβανε το plan B;

1)Παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου
2)Ο ESM θα αποπληρώσει τα 14 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
3)Δεν θα ληφθεί απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
4)Η έκθεση βιωσιμότητας θα παραμείνει στην διαπίστωση ότι είναι μη βιώσιμο το χρέος.
Όλα αυτά αποτελούσαν το plan B και είναι πιθανό να μετατραπεί σε plan A καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος»
Το ΔΝΤ έχει επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο που περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία εάν η DSA δεν μπορεί να καταδείξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Το ΔΝΤ αφαιρεί το εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος και το μετατρέπει σε μη βιώσιμο.
Ο ESM αγοράζει τα δάνεια 14 δισεκ. που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και εν συνεχεία μη έχοντας χρηματοοικονομική συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα αλλά και συνολικά το Ταμείο παραμένει έως το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.

Ποιο ήταν το αρχικό plan A με θετική DSA υπό αίρεση

Το plan A το οποίο δεν έχει μεγάλες πιθανότητες οι ευρωπαίοι δανειστές θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ στο αίτημα να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Το σχέδιο είναι ο ESM να παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων – το σύνολο των μεσοπρόθεσμων και μέρος των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος – και με βάση αυτή την δέσμη μέτρων όπου θα αποτιμηθεί σε παρούσες αξίες και θα στρεσαριστεί στο βασικό και δυσμενές σενάριο θα καταλήγει η Debt Sustainability Analysis DSA ότι το χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο αρκεί να υπάρχουν και δεσμεύσεις ότι το 2018 θα ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις.
Η θετική DSA θα είναι υπό αίρεση και μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η αποτίμηση των μέτρων για το χρέος.
Την αποτίμηση θα την πραγματοποιήσει ο ESM ενώ θα υπάρξει και τριμερής για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι το ΔΝΤ επειδή έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό.
Η υπό αίρεση θετική DSA προϋποθέτει αποτίμηση όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και των περισσότερων μακροπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Τίποτε λιγότερο.
Ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα αυτό αλλά αυτή είναι η πλατφόρμα ή αυτό ή τίποτε.
Εάν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό ο ESM πρώτα θα αποπληρώσει τα 14 δισεκ. που έχει δανείσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και προφανώς τα 14 δισεκ. θα είναι χρέος της Ελλάδος προς τον ESM με επιτόκιο κάτω από 1% και ακολούθως το ΔΝΤ θα χορηγήσει δάνειο 3,5 ή 4 δισεκ. στην Ελλάδα με οριακά καλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο που έφεραν τα δάνεια προς την Ελλάδα.
Το σχέδιο της αποπληρωμής και συμμετοχής θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και μέσα στον Ιούλιο του 2017…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης