Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 32 υποθέσεις που διερευνά η δικαιοσύνη στις τράπεζες και οι φήμες ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε ΔΣ μεγάλης τράπεζας

tags :
Οι 32 υποθέσεις που διερευνά η δικαιοσύνη στις τράπεζες και οι φήμες ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε ΔΣ μεγάλης τράπεζας
Η διοίκηση της Alpha bank πρέπει να τονίσουμε εμφατικά υπό τον Δημήτρη Μαντζούνη έχει κινηθεί διαχρονικά μέσα στα πλαίσια που ορίζει η τραπεζική ηθική, σεβαστεί τα κεφάλαια των μετόχων και λειτουργήσει για το δημόσιο συμφέρον.
Συνολικά 32 υποθέσεις διερευνούν οικονομικοί εισαγγελείς στο ελληνικό banking και το ερώτημα που γεννάται τι νόημα έχει το ακαταδίωκτο όταν…οι τραπεζίτες διερευνώνται για 32 υποθέσεις.
Αυτή η προσπάθεια ενοχοποίησης μέσω της δικαιοσύνης που δεν κατανοεί πως λειτουργεί το banking και κρίνει το σήμερα χωρίς να αποτιμά τα κριτήρια που ίσχυαν πριν 5 ή 8 χρόνια κατά την σύναψη των δανείων έχει οδηγήσει στην πλήρη ποινικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και των ελλήνων τραπεζιτών.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι ένα εγκληματικό λάθος που δεν θα συμβάλλει στην κάθαρση όπως υπερφίαλα μπορεί να υποστηρίζουν πολλοί αλλά θα καταστήσει το τραπεζικό σύστημα ενοχικό, οι τραπεζίτες δεν θα κάνουν το οτιδήποτε φοβούμενοι ποινικές κυρώσεις.
Μετά το μπαράζ των ποινικών διώξεων με στόχο και με σχέδιο κατά του Σάλλα του πρώην προέδρου της Πειραιώς, κατά του Γιώργου Προβόπουλου του πρώην διοικητή της ΤτΕ σειρά φαίνεται ότι έχει πάλι η Alpha bank.
Υπάρχουν εδώ και 2,5 εβδομάδες φήμες που θέλουν να ασκείται νέα ποινική δίωξη κατά της διοίκησης της Alpha bank ενώ υπάρχουν έρευνες και για άλλες υποθέσεις αφού σε καθημερινή βάση παρέχουν στοιχεία στους εισαγγελείς.
Η τράπεζα πάντως δεν γνωρίζει τίποτε και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα πως μπορεί να μην γνωρίζει ο άμεσα ή οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και να ξέρουν όλοι οι άλλοι.... οπότε επισημαίνουν... εάν είναι η Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ενός συγκεκριμένου προσώπου αλλά κατά του ΔΣ και άλλων στελεχών που σχετίζονται με τις πιστοδοτήσεις.
Οι αναφορές ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ενός είναι νομικά έωλη και λανθασμένη, αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Αλλά αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της Alpha bank, η υπόθεση Πανγαία – Εθνική, η Πειραιώς όλες οι τράπεζες είναι στο στόχαστρο.
Η διοίκηση της Alpha bank έχει βρεθεί στο στόχαστρο εκ νέου αλλά αυτό αποτελεί ένα τραγικό λάθος της δικαιοσύνης, στοχοποιεί τους τραπεζίτες για δάνεια που έδωσαν πριν 7-8 χρόνια, οι δικαστές έχουν αυτοχρηστεί μετά Χριστό προφήτες και κριτές.
Ας πάρουμε ορισμένα παραδείγματα εμπλοκής της Alpha bank.

ΔΟΛ
Η Alpha bank χορήγησε στον ΔΟΛ σε μια περίοδο όπου οι κυκλοφορίες ήταν τέτοιες που μπορούσαν να καλύψουν την ομαλή διαδικασία αποπληρωμής των δανείων.
Το 2008 ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι ο ΔΟΛ θα κατέρρεε το 2017.
Banking σημαίνει ρίσκο και το ρίσκο είναι εύλογο ειδικά στην χορήγηση δανείων καθώς πέραν από τις εξασφαλίσεις ο κίνδυνος αθέτησης είναι παντού και πάντα υπαρκτός.
Για την υπόθεση ΔΟΛ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις που θα καταπέσουν όταν εκδικαστούν.

Πήγασος και Μαρινόπουλος
Αποτελούν δύο περιπτώσεις όπου η Alpha bank υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ελεγχθεί, εάν και ήδη ελέγχεται για ορισμένες πτυχές αυτών των περιπτώσεων.
Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και το ερώτημα είναι όλες οι τράπεζες δάνεισαν τον Μαρινόπουλο πριν χρόνια μπορούσε κανείς να γνώριζε την κατάληξη;
Εάν υποθετικά έπρεπε να γνώριζε η δικαιοσύνη θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι μια τράπεζα για να διασώσει ένα δάνειο για να μην προκύψει μεγαλύτερη ζημία στα χαρτοφυλάκια της, θα μπορούσε να δάνειζε εκ νέου τον επιχειρηματία…
Στο banking αυτή η πρακτική είναι συνήθης όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας είχαν αποδεχθεί ότι έτσι θα μπορούσαν να διασώσουν μια εταιρία.
Για την δικαιοσύνη μια τέτοια ενέργεια που είναι μια πρακτική παγκοσμίως, θα την θεωρούσε επικίνδυνη τραπεζική κίνηση και θα ασκούσε ποινική δίωξη.
Ο τραπεζίτης…. το νέο δάνειο σε μια εταιρία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το βλέπει ως ύστατη προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας.
Ο εισαγγελέας το αντιμετωπίζει ως απιστία ή ως κάποια κακουργηματική πράξη.
Ο τραπεζίτης όταν λαμβάνει μια απόφαση παίρνει το ρίσκο της αβέβαιης έκβασης της ενέργειας του ενώ ο δικαστής κινείται εκ του ασφαλούς καθώς κρίνει ένα πραγματικό γεγονός και τις συνέπειες του.

Η διοίκηση της Alpha bank πρέπει να τονίσουμε εμφατικά υπό τον Δημήτρη Μαντζούνη έχει κινηθεί διαχρονικά μέσα στα πλαίσια που ορίζει η τραπεζική ηθική, σεβαστεί τα κεφάλαια των μετόχων και λειτουργήσει για το δημόσιο συμφέρον.
Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος και τραπεζίτης που δεν θα αναγνωρίσει ότι ο Μαντζούνης θεωρείται πρότυπο σοβαρότητας και αξιοπιστίας, ο τραπεζίτης που θα σεβαστεί τους κανόνες.
Κανείς δεν μπορούσε να προγνώσει ότι τα NPEs θα έφθαναν τα 108 δισεκ. ευρώ στο σύστημα.
Με το σκεπτικό αυτό η δικαιοσύνη κακώς ελέγχει 32 υποθέσεις έπρεπε να ελέγχει 88.000 υποθέσεις καθώς τόσα είναι τα μεγάλα και αξιόλογα μικρομεσαία προβληματικά δάνεια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης