Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Capital buffer 6-8 δισ. και τα IFRS9 θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα των τραπεζών με αντίτιμο…. τις μετοχές τους

Capital buffer 6-8 δισ. και τα IFRS9 θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα των τραπεζών με αντίτιμο…. τις μετοχές τους
Οι τράπεζες έχουν δύο δρόμους την αργή διαδικασία και την γρήγορη διαδικασία με την διαφορά ότι η γρήγορη διαδικασία είναι πιο επωφελής αλλά ενέχει πολύ μεγαλύτερα ρίσκα.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια στα stress tests του Ιουλίου του 2018.
Έχοντας 28,6 δισεκ. tangible book value κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες και τρέχουσα αποτίμηση στο χρηματιστήριο στα 9 δισεκ. αποτιμώντα P/BV στο 0,30 έναντι 0,60 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν ότι άπαξ δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018, άπαξ και διαθέτουν capital buffer 6-8 δισεκ. και άπαξ η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν θα επιδεινωθεί άλλο…η πορεία του κλάδου χρηματιστηριακά θα είναι ανοδική προσφέροντας ισχυρά κέρδη στους μετόχους.
Η προσέγγιση αυτή είναι βάσιμη μεν αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που εάν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και ρεαλιστικά θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το προφίλ των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μια γενναία πρωτοβουλία κάθαρσης των ισολογισμών τους από τα προβληματικά δάνεια.
Έχοντας ένα κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας – οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν core tier 1 τουλάχιστον ή πάνω από 12% - σε συνδυασμό με την χρήση του IFRS 9 να διευθετήσουν το πρόβλημα των NPLs και NPEs με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, διεθνώς αποδεκτό και αποδοτικό, προσφέροντας μια καθαρή λύση με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να περιμένουν λύσεις από το κράτος ή με την συμμετοχή του κράτους.
Θα ήταν ιδανικό σενάριο το 2017 π.χ. οι ελληνικές τράπεζες να μπορούσαν να πάρουν μια μεγάλη ζημία από τα προβληματικά δάνεια τους και NPEs τους αλλά αυτή η ζημία να μην περάσει στα αποτελέσματα τους και ενεργοποιηθεί ο νόμος για την αναβαλλόμενης φορολογία – που θα οδηγήσει σε ΑΜΚ με έκδοση μετοχών υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – αλλά να μεταφερθεί απευθείας στο κεφάλαιο.
Τα IFRS 9 παρέχουν ορισμένες διεξόδους στο πρόβλημα αυτό.
Εάν η κυβέρνηση, οι τράπεζες και συνολικά οι εμπλεκόμενοι ΕΚΤ και SSM μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα άλλαζε άρδην το προφίλ των προβληματικών ισολογισμών των τραπεζών τότε θα συνέβαιναν τα εξής
1)Οι τράπεζες θα μείωναν έως 25 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια τα χαρτοφυλάκια τους και ως γνωστό η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού σημαίνει αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη core tier 1.
2)Οι τράπεζες θα μείωναν τον κεφαλαιακό τους απόθεμα – που λιμνάζει – αλλά ταυτόχρονα θα έλυναν σε σημαντικό βαθμό ένα μεγάλης κλίμακας πρόβλημα τα NPLs και NPEs.
3)Οι τράπεζες θα μείωναν τους ισολογισμούς τους, θα γινόντουσαν μικρότερες αλλά πολύ πιο υγιείς….
4)Εγγράφοντας εφάπαξ μια ζημία θα πρέπει να έχει προαποφασιστεί ο τρόπος εγγραφής στους ισολογισμούς της ζημίας, ώστε να μην καταγραφεί η ζημία στα αποτελέσματα.
5)Εάν όλα αυτά μπορούσαν να συμβούν οι τράπεζες θα είχαν υλοποιήσει το 50% του στόχου τετραετίας για τα προβληματικά δάνεια χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία DTA και DTC.
6)Όλα αυτά όμως θα είχαν έναν αντίτιμο.
Οι τράπεζες δαπανώντας κεφάλαιο θα εξυγιαίνονταν αλλά θα άλλαζε η σχέση P/BV.
Ως παράδειγμα να αναφέρουμε ότι με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 9 δισεκ. – 8,6 δισεκ. συγκεκριμένα – και με λιγότερα κατά 6 με 8 δισεκ. κεφάλαια η σημερινή σχέση τιμής προς λογιστική αξία P/BV 0,30 θα μετατρεπόταν σε 0,45 με αποτίμηση 8,6 δισεκ. και tangible book κεφάλαια 20 δισεκ.
Αυτό που σήμερα αποτιμάται ως φθηνό αύριο θα ήταν ακριβότερο αλλά πιο υγιές.
Οι τράπεζες έχουν δύο δρόμους την αργή διαδικασία και την γρήγορη διαδικασία με την διαφορά ότι η γρήγορη διαδικασία είναι πιο επωφελής αλλά ενέχει πολύ μεγαλύτερα ρίσκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης