Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi: Μειώνονται οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη - Έτοιμη η ΕΚΤ για αύξηση του QE εάν επιδεινωθεί το outlook

tags :
Draghi: Μειώνονται οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη - Έτοιμη η ΕΚΤ για αύξηση του QE εάν επιδεινωθεί το outlook
Ενδιαφέρον θα έχει η συνέντευξη Draghi για την Ελλάδα αναφέροντας ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προαπαιτούμενα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε ποσοτική χαλάρωση QE.
(upd) Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE),  θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.
«Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές το ΔΣ είναι έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του QE», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», τόνισε ο Draghi.
Οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον Draghi, ο οποίος τόνισε ότι η ανάκαμψη γίνεται πιο ευρεία.
«Δεν σχεδιάζουμε τη νομισματική πολιτική ανάλογα με τον εκλογικό κύκλο, αλλά βασιζόμενοι σε στοιχεία», ξεκαθάρισε ο Draghi ερωτώμενος σχετικά, εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία αρχικά και ακολούθως στη Γερμανία.
O Mario Draghi επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος για διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής, η οποία παραμένει κατάλληλη.
«Δεν σχολιάζω απόψεις πολιτικών για τη νομισματική πολιτική», απάντησε σε ερώτηση για τις επικρίσεις από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.

«Απλά να σημειώσω ότι είναι ειρωνικό να ακούμε αυτά τα σχόλια από ανθρώπους που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε αιχμηρά.
Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε ισχυρό το εργαλείο των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν παράπλευρες απώλειες.
Ερωτώμενος σχετικά με τις πολιτικές που προωθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο Draghi τόνισε πως είναι πρώιμο να αντιδράσει η ΕΚΤ σε πιθανές αλλαγές της αμερικανικής πολιτικής.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ.
Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.
Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 60 δισεκ. ευρώ αυτό το μήνα, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, ο Draghi της ΕΚΤ με την νομισματική πολιτική που ακολούθησε απέτρεψε να πάρουν την εξουσία λαικιστές και εθνικιστές υποστηρίζουν πολλοί.

Τι έκανε ο Draghi υιοθέτησε την ίδια ακραία στρεβλωμένη πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών.
Πόσο υγιές είναι να αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία απλά για να συντηρεί υψηλά τις τιμές;
Ο Draghi παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Γερμανία λόγω καταθέσεων να αλλάξει την νομισματική πολιτική να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να περιορίζει την ποσοτική χαλάρωση δεν είναι ακόμη έτοιμος να αλλάξει το μείγμα της νομισματικής πολιτικής.
Ο Draghi σήμερα 27 Απριλίου στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου της ΕΚΤ θα υπεραμυνθεί την νομισματική πολιτική, ωστόσο είναι προφανές ότι στις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις θα αρχίζει να αποσαφηνίζει τα σχέδια του.
Να σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο παρέμβασης είναι στο 0% και το αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.
Ενδιαφέρον θα έχει η συνέντευξη Draghi για την Ελλάδα αναφέροντας ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προαπαιτούμενα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε ποσοτική χαλάρωση QE.

Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σε 4 μήνες 1 τρισ. δολ. το 2017 – Αποτελεί ιστορικό ρεκόρ

Απίστευτο και όμως αληθινό.
Εάν όλοι διερωτάστε γιατί τα χρηματιστήρια δεν διορθώνουν, γιατί στα ομόλογα οι αποδόσεις βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και γιατί η επενδυτική ευφορία συνεχίζει ακάθεκτη υπάρχει απάντηση.
Ονομάζεται παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι στο α΄ 4μηνο του 2017 οι κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ και BoJ) αγόρασαν 1 τρισεκ. δολάρια χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχεί σε 3,6 τρισ. δολάρια ετησίως, «η μεγαλύτερη αγορά περιουσιακών στοιχείων που έχει καταγραφεί στην ιστορία»
Αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση γιατί οι παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα, καταγράφουν διψήφιες αποδόσεις παρά την πολιτική Trump, παρά την Le Pen, την Κίνα και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Κάθε φορά που αφαιρείται ένα ισχυρό πιόνι της κεντρικής τράπεζας, ένα δυσάρεστο "οικονομικό συμβάν" θα συμβαίνει αναπόφευκτα.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης