Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θ. Μητράκος (υποδιοικητής της ΤτΕ): Τελειώνει ο χρόνος για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές!

Θ. Μητράκος (υποδιοικητής της ΤτΕ): Τελειώνει ο χρόνος για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές!
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες πέτυχαν τους επιχειρησιακούς στόχους διαχείρισης που είχαν τεθεί για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2016
Σφίγγει ο κλοιός για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των τραπεζών.
Το μήνυμα αυτό έστειλε μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι 1 στα 6 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που αρνούνται πεισματικά να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν από τις τράπεζες.
Όμως το τοπίο για τους κακοπληρωτές θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του όταν αρχίσει να λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού καθώς αυτοί δεν θα κάνουν αίτηση ένταξης με αποτέλεσμα να μείνουν« κρεμασμένοι» στο τραπεζικό σύστημα.
Το συνολικό ύψος των δανείων πού έχουν λάβει υπολογίζονται σε 20 δις ευρώ όταν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 106,3 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2016.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε στο bankingnews ότι το τραπεζικό σύστημα θα έχει τεράστιο οικονομικό όφελος, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, όταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να τους φέρουν ενώπιων των ευθυνών τους.
Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Θεόδωρος Μητράκος είπε ότι το τραπεζικό σύστημα πέρασε το στάδιο τους προβλήματος δηλαδή έγινε η διάγνωση και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των αποφάσεων και των λύσεων.
Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στη θέσπιση φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών στόχων, οι οποίοι υποβλήθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 με χρονικό ορίζοντα τριών ετών.
Επιδίωξη είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 40 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες πέτυχαν τους επιχειρησιακούς στόχους διαχείρισης που είχαν τεθεί για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιτευχθεί και ο στόχος του πρώτου τριμήνου του 2017.
Παράλληλα, η Πολιτεία και η Τράπεζα της Ελλάδος ανέπτυξαν το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας μη τραπεζικών εταιριών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί τρεις εταιρίες διαχείρισης, ενώ εξετάζονται και άλλα σχετικά αιτήματα.
Η τελευταία άδεια που δόθηκε ήταν στην Τράπεζα Αττικής, ενώ οι δύο προηγούμενες είχαν δοθεί στην Alpha Bank και την Eurobank.
Αναφορικά με τις εναπομένουσες εκκρεμότητες, σημαντικό ζήτημα είναι η νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών, αλλά και των δημόσιων λειτουργών, που ενεργούν με καλή πίστη κατά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επίσης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών.
Τα κέντρα ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), η ίδρυση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και τα οποία θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες, θα συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των υποχρεώσεων τους.
Η διευθέτηση των ζητημάτων από το τραπεζικό σύστημα θα φέρει μεγαλύτερα οφέλη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (Small Businesses and Professionals) και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Small and Medium-sized Enterprises), οι οποίες εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (68% και 59% αντίστοιχα).
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπορούν να επωφεληθούν από την αποτελεσματικότερη διαχείριση είναι πολύ μεγάλος, αν ληφθεί υπόψη ότι το Δεκέμβριο του 2016 υπήρχαν περίπου 340 χιλιάδες δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και περίπου 73 χιλιάδες δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα.
Να σημειωθεί ότι το 95% των μεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζει ετήσιο τζίρο2,5 εκατ. ευρώ και το 90% των μικρών επιχειρήσεων εμφανίζει τζίρο 300.000 ευρώ.
Όμως η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες δίνεται με το σταγονόμετρο.
Το πρώτο «φώς» στο τούνελ των χορηγήσεων είναι ότι τα υπόλοιπα των δανείων πέρασαν σε θετικό έδαφος στα 250 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης