Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα της ημιτελούς συμφωνίας – Το ΔΝΤ με option θα χορηγήσει 3,5-4 δισ με εγγύηση τα ομόλογα 7 δισ ANFA - SMP

tags :
Το χρονοδιάγραμμα της ημιτελούς συμφωνίας – Το ΔΝΤ με option θα χορηγήσει 3,5-4 δισ με εγγύηση τα ομόλογα 7 δισ ANFA - SMP
Πρακτικά το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο το οποίο θα έχει 100% εξασφάλιση cash collaterals....
Στην Ελλάδα δεν μπορούν να επιστραφούν τα ομόλογα ANFA και SMP δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος ύψους 7 δισεκ. αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός εγγύησης για τα έως 4 δισεκ. που θα χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα αναφέρουν θεσμικές πηγές.
Για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια για το χρέος καθώς η Γερμανία θα συναινέσει μόνο σε ένα οδικό χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν εξεταστεί δύο λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εφόσον υπάρχει και πολιτική βούληση.
Οι λύσεις είναι οι εξής.
Τον Ιούλιο του 2017 ο ESM αποπληρώνει 14 δισεκ. των παλαιών δανείων που είχε χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και μετά την αποπληρωμή και των υποχρεώσεων της Ελλάδος του Ιουλίου του 2017 τα περίπου 7,5 δισεκ. τα ευρωπαϊκά κράτη σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες συμφωνούν όχι να επιστραφούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA αλλά να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη αυτά ως εγγύηση για το νέο δάνειο που θα χορηγήσει το ΔΝΤ.
Πρακτικά το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο το οποίο θα έχει 100% εξασφάλιση cash collaterals με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να παρακαμφθεί υπό όρους ακόμη και η αρνητική έκθεση βιωσιμότητας DSA η οποία φαίνεται απίθανο να αλλάξει στο ορατό μέλλον.
Με την λύση αυτή ικανοποιούνται όλες οι πλευρές και ειδικά η Γερμανία και η Ελλάδα παίρνει τον οδικό χάρτη για το χρέος.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό τον οδικό χάρτη για να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και έτσι να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE στις 20 Ιουλίου του 2017.

Το χρονοδιάγραμμα

-Την Κυριακή 30 Απριλίου ή 2 Μαΐου εκδίδεται ανακοινωθέν από δανειστές και Ελλάδα ότι έχει επέλθει συμφωνία στο σκέλος της αξιολόγησης.
-Στις 22 Μαΐου θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία SLA και θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
-Στις 10 με 15 Μαΐου θα ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.
-Στις 22 Μαΐου θα συμφωνηθεί και ο οδικός χάρτης για το       χρέος που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 10ετή επιμήκυνση ή επιμήκυνση από 10 έως 18 χρόνια καθώς και παρεμβάσεις στα επιτόκια.

Η ιστορία των ANFA

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα «ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες» επανήλθε, όχι πια ως υποχρέωση και δέσμευση, αλλά ως ένα πιθανό μεσοπρόθεσμο μέτρο για το χρέος και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 το σενάριο αυτό επιβεβαιώθηκε….
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου είναι η επιτυχής εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και μόνο αν, από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος, προκύπτει ότι είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και το Eurogroup.
 Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο θα αφορά μόνο τα ποσά που αφορούν το οικονομικό έτος 2017 και μετά.
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής για μέρος του 2014, το 2015 και το 2016  και μέρος του 2017 εκτιμάται σε περίπου 7 δις ευρώ
Συγκεκριμένα 3,882 δισ ευρώ αφορούσαν το 2015 και μέρος του 2014 και 1,691 δισ ευρώ για το 2016.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι είχε σχεδιαστεί τα ομόλογα ANFA και SMP τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών προσκρούουν σε πλειάδα διαφορετικών τιμών κτήσης και προσεγγίσεων από τα διοικητικά συμβούλια των κεντρικών τραπεζών και γενικώς δεν υπάρχει διάθεση να δοθούν στην Ελλάδα.
Εάν δεν δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα αυτά που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι η Γερμανία αντιδρά στο πάγωμα των τόκων των ομολόγων και ακολούθως στην κεφαλαιοποίηση τους…. απομένουν μόνο δευτερευούσης σημασίας παρεμβάσεις για το χρέος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης