Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση του Σωματείου Union εργαζομένων της Eurobank για την αναδιάρθρωση των τραπεζών

Παρέμβαση του Σωματείου Union εργαζομένων της Eurobank για την αναδιάρθρωση των τραπεζών
«Που θα βρεθούν τα νέα κεφάλαια και από ποιους επενδυτές για να καλύψουν τυχόν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών στην Ελλάδα σήμερα;»
Απειλή για την απασχόληση στον κλάδο αποτελούν η βίαια αναδιάρθρωση των τραπεζών, η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εξωτερίκευση παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών, αναφέρει σε παρέμβασή του το Σωματείο Union εργαζομένων της Eurobank, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Στάθης Χαρίτος. 
Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας, ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) υπό τον Πρόεδρο του κ. Νικ. Καραμούζη στην πρόσφατη συνάντηση με το Κυβερνητικό Επιτελείο το οποίο αποτελείτο από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας& Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή, τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, τον
Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, την Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου, τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη και τον Ειδικό Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Φώτη Κουρμούση, ήταν: Η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών των Τραπεζών.
Η θέση της Ε.Ε.Τ. .ήταν:
Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, και οι Τράπεζες επενδύουν σημαντικά ποσά στην δημιουργία των κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών, με αποτέλεσμα να έχουν ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση τερματικών POS (προσθέτουν περίπου 100.000 νέα POS ετησίως).
Για την περαιτέρω διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προτάθηκε από την Ε.Ε.Τ. η επανεξέταση του μέγιστου ποσού συναλλαγής με μετρητά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ορισμό «επαγγελματικών» λογαριασμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και η σύνδεση των λογαριασμών αυτών με το αφορολόγητο.

Μπορεί στις Τράπεζες τα τελευταία χρόνια να έχει συντελεστεί Αρμαγεδδών, καθώς εξαιτίας της κρίσης χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και περισσότερες από δέκα Τράπεζες διέκοψαν την λειτουργία τους, ωστόσο ο κύκλος της συρρίκνωσης δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σωστότερα, μετά τη βίαιη αναδιάρθρωση που επέβαλε η κρίση, έναν νέο κύκλο αναδιάρθρωσης προκαλούν οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις και η ψηφιακή επανάσταση.
Σύμφωνα με στελέχη εγχώριων τραπεζών, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ανάπτυξη των εναλλακτικών δικτύων - ήδη μέσω του κινητού καθένας μπορεί να
πραγματοποιεί πλήθος τραπεζικών εργασιών - θα οδηγήσει την επόμενη 5ετία σε περαιτέρω μείωση Προσωπικού - καταστημάτων κατά 25%.
Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν επιπλέον κατά 11.000, ενώ το δίκτυο καταστημάτων κατά περίπου 600 σημεία.
Το Fintech, η χρηματοοικονομική καινοτομία (Financial Technology) σαρώνει τα πάντα, και για πρώτη φορά μη τραπεζικές εταιρείες εισβάλλουν παντού και από παντού, προσφέροντας παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες: ηλεκτρονικές πληρωμές, ασφάλεια συναλλαγών, εναλλακτικά νομίσματα, χρηματοδότηση επιχειρήσεων κ.ά.
Πρόκειται για την 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς η εξάπλωση των ψηφιακών εφαρμογών, της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της τεχνικής νοημοσύνης μετασχηματίζουν ριζικά τις κοινωνίες, την επιχειρηματικότητα και τις οικονομίες.
Στελέχη εγχώριων Τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το Fintech περιέχει στοιχεία απειλής για τις παραδοσιακές τράπεζες αλλά ταυτόχρονα και μεγάλων ευκαιριών. Ένα είναι βέβαιο, ότι οδηγεί με επιταχυνόμενο ρυθμό σε σαρωτικές αλλαγές το τραπεζικό σύστημα.
Η Bank of America στις Η.Π.Α. έχει περιορίσει το δίκτυο καταστημάτων της από 6.000 σημεία το 2011 σε 4.800 το 2016, συρρίκνωση που οφείλεται στην προσαρμογή του ομίλου στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Την ίδια περίοδο ο αριθμός πελατών της Τράπεζας που πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου, από 6 εκατομμύρια το 2011 έχει φτάσει τα 18 εκατομμύρια σήμερα. Σύμφωνα με μελέτες, 4 στους 10 καταναλωτές έχουν χρησιμοποιήσει μη τραπεζικά δίκτυα για τραπεζικές υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται διεθνώς σε εταιρείες Finetch, από το επίπεδο των 800 εκατ. δολαρίων το 2010, έχουν εκτοξευτεί στα 13,6 δισ. δολάρια (2016).
Οι εγχώριες τράπεζες προετοιμάζονται εντατικά για τη νέα εποχή και πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό.
Στην
κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που επιβάλλουν τη βίαια εξοικείωση των πολιτών με τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά δίκτυα.
Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν αναπόδραστη την περαιτέρω συρρίκνωση των παραδοσιακών δικτύων: όταν ο καθένας μπορεί να κάνεις τις συναλλαγές του από το κινητό, δεν έχει νόημα οι συστημικές Τράπεζες να διατηρούν δέκα καταστήματα π.χ. στο κέντρο της Αθήνας.
Το πού θα οδηγήσει η ψηφιακή αλλαγή είναι άγνωστο, δεδομένου ότι εντάσσονται στην οικονομική ζωή γενιές που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το Google και τα κοινωνικά δίκτυα και που είναι κομμάτι του τεχνολογικού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η νόθευση του τραπεζικού ανταγωνισμού με νέους «παίχτες», εκτός ελέγχου από την Ε.Κ.Τ. και την Τράπεζα της Ελλάδος, δημιουργεί συνθήκες παρασιτικής εύνοιας σε εναλλακτικά δίκτυα Εμπορίας του χρήματος που αποφεύγουν και τους κανόνες της
εργατικής νομοθεσίας και τους αντίστοιχους των Κλαδικών Σ.Σ.Ε.
Η χρησιμοποίηση στις Τράπεζες «δανεικών» εργαζόμενων (θέμα που έχει αναδείξει το Σωματείο μας και αφορά και την Eurobank), αλλά και εταιρειών τρίτων με αναθέσεις «έργων», καθαρά τραπεζικών, αναδεικνύει την ανάγκη κατοχύρωσης του τραπεζικού επαγγέλματος και της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου πράγμα που αφόρα το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Τραπεζών με προτάσεις/παρεμβάσεις που θα πρέπει η Ο.Τ.Ο.Ε. να υποβάλει άμεσα και έγκαιρα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Κανόνες δεοντολογίας πρέπει επίσης να ρυθμίζουν όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής εισβολής με την μορφή της χρηματοοικονομικής καινοτομίας (Financial Technology), γιατί η ασφάλεια των συναλλαγών και η εξασφάλιση της σταθερότητας στην ε ρ γ α σ ί α είναι πυλώνες που αφορούν άμεσα τον έλεγχο και την εποπτεία του Κράτους, αλλά και τον πυρήνα της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος που θα απομαζικοποιηθεί δραματικά
από την συρρίκνωση του τραπεζοϋπαλληλικού πληθυσμού που ολοένα διογκούται…
Οι παραδοσιακές Τράπεζες φέρουν όλο το βάρος της αποτίμησης των ζημιών της κρίσης στην Οικονομία της χώρας που επιβαρύνουν την καθαρή τους θέση και τα
εποπτικά τους κεφάλαια, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στο 50% των συνολικών χορηγήσεων γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον τους ακόμα κι αν οι οικονομικές και οι πολιτικές συνθήκες βελτιωθούν.
Θα πρέπει λοιπόν οι θ ε σ μ ο ί (η European Banking Authority-EBA και ο SSM) και η Π ο λ ι τ ε ί α να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από τις αναμενόμενες ζημιές εξαιτίας του πιστωτικού κινδύνου (Expected Credit Loss) και όχι να διογκώνουν το πρόβλημα με νέα «πρότυπα» πρόβλεψης κινδύνων ακόμα και για τυπικώς ε ν ή μ ε ρ α δάνεια (το πρότυπο π.χ. χρηματοοικονομικής πληροφόρησης IFRS που έρχεται να αντικαταστήσει το πιο «ήπιο»
ΔΠΧΠ 39, αφού το πρώτο βασίζεται σε υπολογισμό… αναμενόμενων ζημιών, ενώ το δεύτερο – και ορθά – σε υπολογισμό ζημιών που έχουν πραγματοποιηθεί…).

Αν δεν το κάνουν οι επιπτώσεις θα βαρύνουν και:

- Την καθαρή θέση των Τραπεζών.

- Τα αποτελέσματα των Τραπεζών.

- Την προοπτική ανάκαμψης του Κλάδου.

- Την απασχόληση των τραπεζοϋπαλλήλων.

«Που θα βρεθούν τα νέα κεφάλαια και από ποιους επενδυτές για να καλύψουν τυχόν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών στην Ελλάδα σήμερα;
Για να αναφερθούμε μόνο στην περίπτωση του μεγαλομετόχου της Eurobank (Καναδικός Όμιλος Fairfax) με στοιχεία 31/12/2016 έχει επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας 926,7 εκ. €, έχοντας υποστεί λογιστική ζημιά ήδη 680,6 εκ. €…
Με τι κίνητρο θα ξαναεπενδύσει εδώ ο κ. Prem Watsa;
Κι αν αυτός και οι άλλοι επενδυτές (Έλληνες και ξένοι) αποεπενδύσουν στις Ελληνικές
Τράπεζες ποια θα είναι και η μοίρα των εργαζομένων σε αυτές;
Αυτά δεν είναι θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Κλάδο μας;», καταλήγεοι το σωματείο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης