Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα τελειώσει το ράλι στα ελληνικά ομόλογα σκουπίδια; - Πότε θα διορθώσουν οι μετοχές; - Προς αρνητική έκπληξη στο χρέος

Πότε θα τελειώσει το ράλι στα ελληνικά ομόλογα σκουπίδια; - Πότε θα διορθώσουν οι μετοχές; - Προς αρνητική έκπληξη στο χρέος
Χρέος, ποσοτική χαλάρωση, ΔΝΤ και αναβαθμίσεις θα δώσουν το σήμα για το επόμενο και τελευταίο ανοδικό κύμα στα ελληνικά ομόλογα.
Ράλι, ράλι παντού στα ελληνικά ομόλογα, στις μετοχές, ευφορία κατακλύζει τους επενδυτές.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει άνοδο τιμών στην 10ετία που είναι και benchmark δηλαδή ομόλογο αναφοράς περίπου 13%.
Πλέον το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στο 5,40% έναντι 3,40% της Πορτογαλίας και μια διαφορά 1,5% φαίνεται ότι είναι δικαιολογήσιμη δηλαδή Ελλάδα 4,90% έναντι 3,40% της Πορτογαλίας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 648 μονάδες αρχές του 2017 έχει αναρριχηθεί στις 797 μονάδες – περίπου στις 800 μονάδες – ή άνοδος +23% με +24%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών με αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων από τις 750 μονάδες αρχές 2017 έχει υποχωρήσει στις 505 μονάδες βάσης ή πτώση -33%.
Το CDS το Credit default Swaps από 980 μονάδες έχει υποχωρήσει στις 590 μονάδες βάσης.

Ποια είναι η αιτία του ράλι στα ελληνικά ομόλογα και πότε ολοκληρώνεται;

Η βασική αιτία του ράλι στα ομόλογα, αυτή που πυροδότησε την άνοδο ήταν η πεποίθηση των επενδυτών ότι οι υποχρεώσεις του Ιουλίου του 2017 θα αποπληρωθούν.
Η βεβαιότητα αυτή μετά την τεχνική συμφωνία έδωσε το πράσινο φως να μειωθούν σημαντικά οι αποδόσεις και να ανέβουν οι τιμές των ομολόγων.
Εν συνεχεία οι αναφορές – όπως αποκάλυψε το bankingnews στις 8 Μαίου – ότι σχεδιάζεται εντός του Ιουλίου του 2017 έκδοση 3ετών ομολόγων με στόχο 2 δισεκ. και με επιτόκιο 3% ενέτεινε το ράλι στα ομόλογα.
Επικουρικά η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE την ποσοτική χαλάρωση ενέτεινε το ανοδικό ράλι.
Όμως όλο αυτό το σκηνικό ευφορίας το οποίο θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη έχει ημερομηνία λήξεως.
Η Japonica είχε από το 2016 προβλέψει – και πάρει σημαντικές θέσεις – για την πορεία των ελληνικών ομολόγων.
Θα υπάρξει ακόμη ένα κύμα βελτίωσης των αποδόσεων και των τιμών αλλά η αγορά φθάνει στα όρια της.
Χρέος, ποσοτική χαλάρωση, ΔΝΤ και αναβαθμίσεις θα δώσουν το σήμα για το επόμενο και τελευταίο ανοδικό κύμα στα ελληνικά ομόλογα.
Μέχρι τον Ιούλιο το πάρτι θα έχει τελειώσει.
Τα ελληνικά ομόλογα junk bond ομόλογα σκουπίδια έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση παρωδία.
Π.χ. η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με Caa3 δύο βαθμίδες υψηλότερα του default.
Αυτό θα αλλάξει η Moody’s οφείλει βαθμολογία Caa1.
Επίσης η Standard and Poor’s από Β- θα αναβαθμίσει σε Β και η Fitch στην κλίμακα CCC+.
Όλα αυτά θα βοηθήσουν την αγορά ομολόγων αλλά θα αποτελούν το έναυσμα για το επόμενο και τελευταίο ανοδικό κύμα στα ελληνικά ομόλογα.

Πότε θα διορθώσουν οι μετοχές; - Στόχος για το χρηματιστήριο στο θετικό σενάριο οι 950 μονάδες…

Πότε θα διορθώσουν οι μετοχές;
Θα πουν ορισμένοι γιατί να διορθώσουν;
Η απάντηση είναι γιατί βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Στο τέλος αυτής της περιόδου ευφορίας το χρηματιστήριο ίσως βρίσκεται στις 950 μονάδες ή άνοδος 18% έως τις αρχές Φθινοπώρου του 2017.
Όμως αυτή η άνοδος +24% από τις αρχές του 2017 με 13 ανοδικές συνεχόμενες συνεδριάσεις θα οδηγήσει σε μια διόρθωση η οποία ωστόσο θα αποτελέσει ευκαιρία για αγορά.
Η ταχύτατη άνοδος του χρηματιστηρίου δεν είναι έκπληξη αλλά αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι η έννοια του ξαφνικού μη ρίσκου στις μετοχές που αρχίζει να κυριαρχεί.
Το χρηματιστήριο έχει ανοδικά περιθώρια αλλά μια ενδιαφέρουσα διόρθωση την οφείλει ώστε να εξασφαλίσει στους επενδυτές την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και συνέχιση με ελεγχόμενο ρίσκο.
Υποσημείωση
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συμπεριφορά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI στις 15 Μαίου 2017.

Αρνητική έκπληξη για το ελληνικό χρέος – Τι ακριβώς συμβαίνει;

Από τις επαφές που διεξάγονται για το ελληνικό χρέος φαίνεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο της τμηματοποίησης.
Λίγο στις 22 Μαίου, λίγο τον Ιούλιο, λίγο τέλη Οκτωβρίου και τα περισσότερα το καλοκαίρι του 2018.
Η τμηματοποίηση θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αποτιμήσει το ελληνικό χρέος – είναι βιώσιμο με βάση το ΔΝΤ έως το 2030 το ελληνικό χρέος – και αυτό θα επιμηκυνθεί περαιτέρω.
Γίνεται μια προσπάθεια όχι ακριβώς το χρέος να καταστεί βιώσιμο αλλά να χαρακτηριστεί προσωρινά βιώσιμο.
Ο νομικός όρος που θα εμφανιστεί προσεχώς στο προσκήνιο είναι προσωρινά βιώσιμο.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα που εξετάζονται για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

1.Το ενδεχόμενο να υπάρξει μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με την ενεργοποίηση των 19,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε το 2015.
Με τα χρήματα αυτά μπορούν να εξαγοραστούν το 2018 δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει ο ESM.

2 . Η χρήση των κερδών του 2014 (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από τον ESM και την ΕΚΤ, αλλά και των κερδών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, και υπολογίζονται περίπου στα 14 δισ. ευρώ από το 2013 μέχρι και σήμερα.

3. Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης