Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Attica Bank αναζητάει στρατηγικό επενδυτή - Τι φέρνει η συνεργασία με το διαχειριστή Aidridge

Η Attica Bank αναζητάει στρατηγικό επενδυτή - Τι φέρνει η συνεργασία με το διαχειριστή Aidridge
Το χαρτοφυλάκιο του 1,3 δις ευρώ φεύγει από τα λογιστικά βιβλία της τράπεζας και το αναλαμβάνει η εταιρεία SPV με έδρα το Λουξεμβούργο
Στο δρόμο της εξυγίανσης βρίσκεται η Attica Bank με τη συνεργασία με το διαχειριστή Aidridge που ανέλαβε τα καταγγελμένα δάνεια ύψους 1,33 δισ ευρώ.
Η σχετική συμφωνία έλαβε την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων ενώ η Attica Bank πήρε άμεσα ως αντάλλαγμα το ποσό των 70 εκατ. ευρώ , το οποίο θα κλείσει την «ανοικτή πληγή» που είχε αφήσει η τελευταία ΑΜΚ.
Η διοίκηση της Attica Bank, υποστηρίζει ότι η τράπεζα επανήλθε στον τραπεζικό χάρτη και διεκδικεί με αξιώσεις την επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα άμεσα σχέδια της διοίκησης Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του κ. Θεόδωρου Πανταλάκη είναι η Attica Bank να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή από το 2018 προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό 30%.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πανταλάκης οι βασικοί μέτοχοι δεν προτίθεται να βάλουν χρήματα και πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως η τράπεζα πρέπει να αποπληρώσει φέτος το ποσό των 100 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει στα χέρια του προνομιούχες μετοχές.
Η διοίκηση πρότεινε στους βασικούς μετόχους να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αποδεκτό.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θεόδωρος Πανταλάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι κάναμε μια πρωτοποριακή συναλλαγή διότι κάναμε μια καλή συμφωνία με το διαχειριστή που ανέλαβε τα δάνεια από τα οποία είχαμε χαμηλές προσδοκίες.
Ο ίδιος τόνισε ότι στην ουσία η συμφωνία μας απελευθερώνει προσωπικό για να ασχοληθεί με τα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι η Attica Bank δεν πούλησε το χαρτοφυλάκιο ύψους 1,3 δις. ευρώ προς 70 εκατ. ευρώ αλλά η συνεργασία θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για την τράπεζα, τα οποία ανέρχονται στα 525,2 εκατ. ευρώ ενώ διαχειριστής θα έχει αμοιβή από το σύνολο στα επίπεδα του 1% με 1,5% όπως αμείβεται ένα αμοιβαίο κεφάλαιο.

Τι προβλέπει η συμφωνία με το διαχειριστή 

Το Fund Aldridge ανέλαβε να διαχειρισθεί τα καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια και ένα μικρό μέρος στεγαστικών δανείων που φθάνει στο 8% του συνόλου, εκ των οποίων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία ή ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικέw ομάδες.
Το χαρτοφυλάκιο του 1,3 δις ευρώ φεύγει από τα λογιστικά βιβλία της τράπεζας και το αναλαμβάνει η εταιρεία SPV με έδρα το Λουξεμβούργο η οποία θα υλοποιήσει τη Σύμβαση διαχείρισης Απαιτήσεων επταετούς διάρκειας η οποία μπορεί να επεκταθεί για τρία χρόνια.
Η Attica Bank ίδρυσε την εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη εξυπερετούμενα δάνεια ( Ε.Δ.Α.Μ.Ε.Δ) ( AMC) με την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ».
Ο ξένος επενδυτής ως μέτοχος της εταιρείας ( AMC) μπορεί να εισπράξει το 80% των εσόδων από τη διαχείριση των δανείων και το υπόλοιπο 20% ανήκει στην Attica Bank.
Η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιοδήποτε ποσού κατά προτεραιότητα από τη διαχείριση των δανείων μέσω του Senior Ομολόγου ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ.

Τι θα κάνουν οι δανειολήπτες;

Το δάνειο το οποίο έχει ήδη καταγγελθεί από την τράπεζα έχει παραχωρηθεί μαζί και με τις εξασφαλίσεις - εγγυήσεις που είχε λάβει η τράπεζα κατά την εκταμίευση του δανείου.
Τα επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μπορούν να πωληθούν σε άλλους ενδιαφερόμενους ή οι ίδιοι οι δανειολήπτες μπορεί να έρθουν σε συμφωνία με το νέο διαχειριστή για την αποπληρωμή της οφειλής.
Η διοίκηση της τράπεζας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο διαχειριστής να προχωρήσει σε «κούρεμα» της οφειλής ή να γίνει ένας καινούργιος διακανονισμός αποπληρωμής της οφειλής.

Τα οφέλη της Attica Bank:

Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ανέρχεται στο 17,8% από 14,8% που ήταν πριν τη συμφωνία. Με τη συμφωνία διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μετόχων με διατήρηση της υφιστάμενης σύνθεσης και την αποφυγή dilution.
Η διοίκηση προχωρεί το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας και το πρώτο βήμα είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφωθεί στο 33% από 36% που είναι ο μέσος όρος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα .Ακόμη προχώρησε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού καθώς κατατέθηκαν 105 αιτήσεις.
Έγινε μείωση των αποδοχών στα επίπεδα του 17% όπως και οι διευθύνσεις από 41 έγιναν 21.
Τα έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν 10% σε σχέση με πέρυσι ενώ τα κόστη μειώθηκαν 30%.
Να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες φθάνοντας τα 0,076 ευρώ από 0,052 ευρώ που ήταν στα τέλη Απριλίου.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Attica Bank κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης είπε ότι η συμφωνία καθυστέρησε λόγω της 2η αξιολόγησης αφού ο διαχειριστής απαιτούσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν προχωρήσουν σε συμφωνία.
Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 1,1% από 2,7% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία για την πορεία χρέους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει δέσμευση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης