Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 350 εκατ. τα «έκτακτα κέρδη» των ελληνικών τραπεζών λόγω QE – Εάν διέθεταν ομόλογα όπως το 2010 το κέρδος 3,8 δισ

Στα 350 εκατ. τα «έκτακτα κέρδη» των ελληνικών τραπεζών λόγω QE – Εάν διέθεταν ομόλογα όπως το 2010 το κέρδος 3,8 δισ
Η ελληνική οικονομία σταδιακά γυρνάει σελίδα και οι τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα αγοράς μακροπρόθεσμου χρέους εντός και εκτός Ελλάδος.
Έκτακτα κέρδη ύψους 350 εκατ ευρώ αναμένεται να εγγράψουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση των ομολόγων που διαθέτουν ύψους περίπου 2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Πριν την μεγάλη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2010 με 2017, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διέθετε πάνω από 48 δισεκ. ομόλογα ενώ συνολικά το τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος διέθετε κάποια περίοδο 178 δισεκ. ευρώ.
(Aυτά που έχουν δανείσει ο ESM / EFSF και το ΔΝΤ ανέρχονται σε 186 δισεκ. περίπου όσα είχαν δανείσει στο παρελθόν οι τράπεζες και τα pension funds).
Εάν οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν 48 δισεκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα όπως στο παρελθόν με βάση τον μηχανισμό αγοράς assets στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οι ελληνικές τράπεζες θα ενέγραφαν έκτακτο κέρδος 3,8 δισεκ.
Προφανώς με όρους πραγματικής μικρο – οικονομίας με υποθέσεις δεν διαμορφώνονται στρατηγικές.
Όμως αυτός ο παραλληλισμός πραγματοποιείται για το εξής λόγο.
Λόγω του PSI+ αλλά και της ανταλλαγής χρέους που ακολούθησε οι ελληνικές τράπεζες ενέγραψαν ζημία 37,7 δισεκ. με το PSI και περίπου 5 δισεκ. από την ανταλλαγή χρέους συνολικά 42,7 δισεκ.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους που αποτελούν ιστορικά χαμηλά.
Εξαιρούνται τα έντοκα γραμμάτια που συνολικά φθάνουν στα 14,9 δισεκ. και ανανεώνονται κάθε 3 ή 6 μήνες και αποτελούν μέρος του βραχυπρόθεσμου χρέους.
Οι τράπεζες όχι μόνο καταστράφηκαν από το PSI αλλά έκτοτε ποτέ δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν μέρος του χαμένου χαρτοφυλακίου ομολόγων που διέθεταν.
Π.χ. η BNP Paribas διαθέτει το ίδιο κρατικό χρέος το 2017 σε σχέση με αυτό που διέθετε το 2010.
Οι ελληνικές τράπεζες αντιθέτως είδαν μια εντυπωσιακή μείωση του κρατικού τους χρέους.
Προφανώς επί 7 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν να αγγίξουν κρατικό ελληνικό χρέος
1)Γιατί λόγω του PSI και των ιστορικών ζημιών ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κρατικά κεφάλαια και προφανώς δεν μπορούσαν να αγοράζουν κρατικό ελληνικό χρέος με κεφάλαια που τους δάνεισε το κράτος.
2)Λόγω του PSI+ οι τράπεζες κεφαλαιακά και οικονομικά καταστράφηκαν, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν θα τους επέτρεπαν οι εποπτικές αρχές η ΕΚΤ και η ΤτΕ να αγοράσουν χρέος.
3)Είναι ενδεικτικό ότι επί πολλά χρόνια οι ελληνικές τράπεζες δεν μπόρεσαν να πάρουν έγκριση ώστε να αγοράσουν πάνω από 14,9 δισεκ. σε έντοκα γραμμάτια.
Υπό αυτές τις αυστηρές προδιαγραφές οι ελληνικές τράπεζες έμειναν εκτός κρατικού χρέους.
Φθάνοντας στο 2017, γίνεται ευρεία συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και στην έκδοση 5ετούς ή 3ετούς ομολόγου 2 ή 3 δισεκ. ακόμη και τον Ιούλιο του 2017.
Η ελληνική οικονομία σταδιακά γυρνάει σελίδα και οι τράπεζες θα πρέπει να αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα αγοράς μακροπρόθεσμου χρέους εντός και εκτός Ελλάδος.
Εάν αντί να πουλήσουν 2 από τα 3,8 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, μπορούσαν να πουλήσουν – εννοείται εφόσον τα κατείχαν – π.χ. 10 δισεκ. ευρώ ομολόγων θα ενέγραφαν κέρδος περίπου 2 δισεκ. ευρώ και θα αποτελούσε μια τεράστια ένεση για το ελληνικό banking, θα μείωνε σημαντικά το DTA, θα μείωνε σημαντικά τα αρνητικά αποθεματικά και θα δημιουργούσε μια νέα δυναμική – ακόμη και με τα έκτακτα κέρδη – για το ελληνικό banking.

Υποσημείωση

Το διάστημα 2005 με 2007 οι ελληνικές τράπεζες σχεδόν το 45% των κερδών τους το επιτύγχαναν από τα ελληνικά ομόλογα.
Θυμίζουμε ότι η Εθνική διέθετε π.χ. 14 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και επιτύγχανε ετησίως πάνω από 450 εκατ ευρώ κέρδη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης