Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Sell in May and go away ή απλά μια διόρθωση σε μια καθαρά ανοδική αγορά στην Wall; - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;

tags :
Sell in May and go away ή απλά μια διόρθωση σε μια καθαρά ανοδική αγορά στην Wall; - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;
Εάν η διόρθωση της Wall είναι προσωρινή σενάριο πιθανό και διευθετηθεί το χρέος στις 15 Ιουνίου τότε οι 860 μονάδες θα επιτευχθούν 100% μέσα στο προσεχές διάστημα.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αναμενόταν μια διόρθωση στις αγορές ειδικά στην Wall Street.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν συνεχώς ρεκόρ.
Σχεδόν όλοι οι διεθνείς οίκοι προέβλεπαν μεγάλη διόρθωση.
Η νίκη Trump έφερε χρηματιστηριακή ευφορία στην Wall Street και αντί διόρθωσης… οι 3 βασικοί δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq σημείωναν το ένα ράλι μετά το άλλο.
Μάλιστα η Morgan Stanley εκπλήσσοντας τους πάντες προέβλεψε πρόσφατα ότι ο S&5 500 ο δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς θα αναρριχηθεί στις 3.000 μονάδες από 2.357 μονάδες που έκλεισε στις 17 Μαίου του 2017.
Κίνητρο για όλα αυτά τα φορολογικά σχέδια του Trump καθώς μια γενναία μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις θα δώσει νέα ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές.
Οι έσχατες εξελίξεις με τον Trump και την σχέση του με την Ρωσία αλλά και τις αναφορές ότι παρεμπόδισε την δικαιοσύνη πυροδότησε μείζον πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ.
Ήταν η καλή αφορμή για μια διόρθωση που ούτως ή άλλως αναμενόταν τον Μάιο.
Επιβεβαιώθηκε το sell in may and go away πούλησε τον Μάιο και φύγε μακριά και αυτό το κλασσικό επενδυτικό σλόγκαν ενεργοποιήθηκε αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέχεια....
Ωστόσο η πτώση – διόρθωση -1,78% για τον Dow Jones και -1,82% για τον Standard and Poor’s δεν είναι πανικός.
Είναι μια διόρθωση που είχε να συμβεί εδώ και καιρό.
Οι μετοχές δέχθηκαν την μεγαλύτερη πίεση και για την Wall ήταν η χειρότερη ημέρα του 2017
Η Marketfield Asset Management αναφέρει είναι επανάληψη όπως το 1998-99, όταν η αγορά είχε αντιμετωπίσει το σκάνδαλο Monica Lewinsky.
"Εάν αναλάβουν ειδικοί εισαγγελείς ή υπάρχει περισσότερη συζήτηση σχετικά με την παρακώλυση της δικαιοσύνης ως αδίκημα, μπορούμε να αποχαιρετήσουμε το φορολογικό σχέδιο, το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης και το σχέδιο δημοσιονομικών κινήτρων για το 2017", δήλωσε η National Alliance Securities
Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX), ο οποίος θεωρείται ευρέως ο καλύτερος δείκτης φόβου στην αγορά, σημείωσε άνοδο άνω του 40%, περί τις 15 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης VIX βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά και αυτή η εντυπωσιακά χαμηλή μεταβλητότητα είχε αρχίσει να ανησυχεί τους ανήσυχους επενδυτές.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα και στο χρηματιστήριο;

Η διόρθωση στην Wall θα έχει βαρύνουσα σημασία εάν συνεχιστεί και τις προσεχείς ημέρες καθώς εάν είναι προσωρινή αυτό θα σημάνει ότι οι αγορές απλά διόρθωσαν σε μια ανοδική αγορά.
Στην Ελλάδα, το ζήτημα του χρέους είναι μείζονος σημασίας.
Θεωρείτο μάλλον βέβαιο ότι έχει επέλθει συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup όχι στις 22 Μαίου του 2017.
Όμως τα τελευταία δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο μιλούν για εμπλοκή και προβλήματα ή έλλειψη συμφωνίας.
Είναι προφανές ότι εάν η Γερμανία τμηματοποιήσει σε στάδια την διευθέτηση του χρέους η αγορά θα περιχαρακωθεί και εάν η διόρθωση στην Wall συνεχιστεί θα ανακοπεί η ανοδική δυναμική και η επίτευξη του στόχου για 860 μονάδες θα μετατοπιστεί για αργότερα…..
Οπότε η Wall και το χρέος καθορίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο.
Εάν η διόρθωση της Wall είναι προσωρινή σενάριο πιθανό και διευθετηθεί το χρέος στις 15 Ιουνίου τότε οι 860 μονάδες θα επιτευχθούν 100% μέσα στο προσεχές διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης