Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για ποιους λόγους ειδικά το QE, η Γερμανία και ο δανεισμός μετά το 2018 θα είναι οι χειρότεροι εφιάλτες για την Ελλάδα

Για ποιους λόγους ειδικά το QE, η Γερμανία και ο δανεισμός μετά το 2018 θα είναι οι χειρότεροι εφιάλτες για την Ελλάδα
Γερμανία, ποσοτική χαλάρωση και δανεισμός μετά το 2018 θα κρατήσουν σε ομηρία την Ελλάδα για πολύ καιρό.....
Η Γερμανία,  η ποσοτική χαλάρωση QE της ΕΚΤ και ο δανεισμός μετά το 2018, θα εξελιχθούν ως οι χειρότεροι εφιάλτες της Ελλάδος.
Το ερώτημα είναι γιατί, για ποιους λόγους;
Όλοι συμφωνούν ότι η Γερμανία με τον ένα ή άλλο τρόπο θα συναινέσει για το ελληνικό χρέος - ακόμη και μετά τις νέες δηλώσεις Schaeuble ο οποίος εμφανίστηκε αρνητικός τόσο για επιμήκυνση όσο και για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM - και επίσης η ΕΚΤ θα εντάξει τελικώς τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Άρα γιατί μπορεί η Γερμανία και η ποσοτική χαλάρωση να εξελιχθούν σε εφιάλτες;

Η στρατηγική της Γερμανίας

Μέχρι τώρα η Γερμανία έχει ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική για την Ελλάδα την οποία θα συνεχίζει να εφαρμόζει και στο μέλλον.
Η Γερμανία θέλει πάντα να έχει υπό έλεγχο και επιτήρηση την Ελλάδα.
Θα είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι η Γερμανία θα δώσει όλες τις λύσεις στην Ελλάδα για να μην μπορεί να ασκεί πίεση.
Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι ενώ συμφωνεί για το χρέος, τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2018, οπότε εάν υπάρχουν αποκλίσεις ή η Ελλάδα δεν τηρήσει τις συμφωνίες εύκολα η Γερμανία θα ανακαλέσει την συμφωνία της στο σχέδιο – δέσμευση της ευρωζώνης να συμβάλλει ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή.
Η Γερμανία δεν θα θέλει να περιμένει έως το Καλοκαίρι του 2018 για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα αλλά θα κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2018 μέσω της τμηματοποίησης των μέτρων.
Δεν θα δοθούν όλα τα μέτρα τώρα αλλά τμηματικά και η τμηματοποίηση θα είναι εξαρτώμενη από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, από την πρόοδο της Ελλάδος και από την στάση της Ελλάδος εάν είναι γενικώς και ειδικώς συνεπής.

Γιατί μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να αποδειχθεί σκληρό μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα;

Με τον ένα ή άλλο τρόπο η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όμως η ένταξη στο πρόγραμμα QΕ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι σε δόσεις.
Ας πάρουμε μια υπόθεση… ότι στις 20 Ιουλίου τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE της ΕΚΤ.
Η ένταξη θα διαρκέσει από τις 20 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.
Με βάση το καταστατικό και τους κανόνες της ΕΚΤ όσο υπάρχει αξιολόγηση δεν μπορεί μια χώρα να βρίσκεται σε ποσοτική χαλάρωση.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κλείσει άμεσα την αξιολόγηση θα παραμένει εκτός QE μέχρι ότου κλείσει η αξιολόγηση και οι δανειστές μέσω της ΕΚΤ θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ποσοτική χαλάρωση ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα ώστε να κλείνει τις αξιολογήσεις άρον άρον.
Για την Ελλάδα υπάρχει ένας πρακτικός κίνδυνος.
Εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ή τρίτη αξιολόγηση θα παγώσει για την Ελλάδα η ποσοτική χαλάρωση.
Εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει τότε η αγορά θα το εκλαμβάνει αρνητικά και θα ανεβάζει πάλι τις αποδόσεις των ομολόγων και θα διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος.
Αυτή η στρατηγική ενεργοποίηση QE και πάγωμα QE δεν θα ωφελήσει την αγορά σε καμία περίπτωση ενώ θα ασκήσει μεγάλη πολιτική πίεση προς την Ελλάδα να κλείνει άρον – άρον και κακήν κακώς τις αξιολογήσεις που συνολικά θα είναι 6 εάν δεν συγχωνευθούν καθώς έως το Καλοκαίρι του 2018 ο χρόνος είναι ελάχιστος.

Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα – που μπορεί να εξελιχθεί ως τον χειρότερο εφιάλτη...ο δανεισμός μετά το 2018 

Όλοι μιλούν με άνεση για το μέλλον της Ελλάδος αλλά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μετά το 2018.
Θα χρειαστεί η Ελλάδα περίπου 10 -12 δισεκ. και το ερώτημα είναι θα δοθούν απλόχερα από τις αγορές;
Η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει re opening ενός 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου αλλά υπό την προστασία της δόσης των 8 ή 10 δισεκ.
Θα μπορεί να δανείζεται με ικανοποιητικούς όρους όταν δεν θα υπάρχει άλλη δόση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης