Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί δεν πρέπει να συμμετάσχει το ΔΝΤ και γιατί δεν πρέπει να δοθεί QE στην Ελλάδα;

Γιατί δεν πρέπει να συμμετάσχει το ΔΝΤ και γιατί δεν πρέπει να δοθεί QE στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα για να βγει στις αγορές δεν χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση αλλά ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα δανείζεται, από ποιους και με ποιο επιτόκιο από το 2018 και μετά.
Η πλειοψηφία των πολιτικών, αναλυτών και παραγόντων υπεραμύνονται της άποψης ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει επίσης να δοθεί το QE το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ελλάδα.
Αυτή η άποψη παρουσιάζεται ως ορθολογική και ενδεδειγμένη.
Εμείς θα υποστηρίξουμε ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα.
Γιατί;
Προφανώς όχι από δογματισμό.
Αλλά για πρακτικούς λόγους.

Το ΔΝΤ εάν συμμετάσχει θα δανείσει την Ελλάδα με 1 ή 2 ή 3 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα 1 ή 2 ή 3 δισεκ. ευρώ του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως πολιτικό παιχνίδι για την Γερμανία για να δικαιολογήσει στους γερμανούς φορολογουμένους ότι το ελληνικό πρόγραμμα παρακολουθείται στενά και εκτελείται και ότι δεν θα χάσουν τα 86 δισεκ. που έχουν δανείσει στην Ελλάδα.
Η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο δεν έχει καμία πρακτική σημασία για την Ελλάδα.
Θα πουν πολλοί ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος καθώς εάν συμμετάσχει με νέο δάνειο το ΔΝΤ αυτό θα σημαίνει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Μόνο κάποιος ανόητος θα πιστέψει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο κάτω από οποιοδήποτε θετικό σενάριο πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ βιώσιμο χρέος.
Η Ελλάδα θα συντηρεί το χρέος της το οποίο ποτέ δεν θα πληρώσει.
Είναι αφελές ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα 190 δισεκ. που θα είναι τα δάνεια που θα έχουν δανείσει οι ευρωπαίοι μετά την νέα δόση και θα τα αντικαταστήσει με κεφάλαια από ιδιώτες.
Ο ρόλος του ΔΝΤ μπορεί να επιτελεστεί πλήρως και με την θέση του τεχνικού ή ειδικού συμβούλου.
Νέο δάνειο δεν χρειάζεται για την Ελλάδα.

Γιατί είναι λάθος η ποσοτική χαλάρωση;
Έχει καλλιεργηθεί μια πλάνη, μια ουτοπία ότι με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου π.χ. ξαφνικά θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδος.
Προφανώς μέγα λάθος.
Το πρόβλημα είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν θα είναι το μεγάλο αντάλλαγμα για την Ελλάδα αλλά η μεγάλη παγίδα.
Ακόμη και εάν δοθεί QE ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα είναι τμηματική.
Π.χ. 20 Ιουλίου με τέλη Σεπτεμβρίου εν συνεχεία θα παγώσει γιατί ξεκινάει η 3η αξιολόγηση και όπως όλοι γνωρίζουν σε περίοδο αξιολόγησης παγώνει το QE η ποσοτική χαλάρωση.
Το QE θα είναι τότε το άριστο εργαλείο άσκησης πίεσης να επιταχύνει το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Εάν η Ελλάδα καθυστερεί να κλείσει τις επόμενες αξιολογήσεις οι δανειστές θα τις θυμίζουν ότι… θα είναι εκτός QE για όσο διάστημα καθυστερεί.
Η Ελλάδα υπό τέτοια πίεση κινδυνεύει να κάνει λάθη είτε πολιτικά είτε στρατηγικά και υπό πίεση το αποτέλεσμα να είναι κόλαφος.
Άρα τι νόημα έχει να δοθεί η ποσοτική χαλάρωση για 2-3 μήνες και εν συνεχεία αυτό το εργαλείο να αποτελέσει μέσο πίεσης στην Ελλάδα ώστε άρον – άρον να κλείνει τις αξιολογήσεις υποπίπτοντας σε πολιτικά ή στρατηγικά λάθη;
Η ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητη ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
Μύθος.
Η Κύπρος είναι εκτός ποσοτικής χαλάρωσης και βγαίνει στις αγορές δανειζόμενη με επιτόκια κοντά σε αυτά με τα οποία δανείζεται – σε μέσους όρους – η Ελλάδα από τους δανειστές.
Η Ελλάδα για να βγει στις αγορές δεν χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση αλλά ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα δανείζεται, από ποιους και με ποιο επιτόκιο από το 2018 και μετά.
Εάν προβεί σε έκδοση το 2017 – όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews – θα είναι επιτυχής γιατί η έκδοση θα είναι ασφαλής.
Γιατί θα είναι επιτυχής;
Γιατί οι αγορές ξέρουν ότι με την δόση 8 δισεκ. ευρώ περίπου θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες οπότε η έκδοση ή re opening ενός ομολόγου δεν θα έχει ρίσκο για την Ελλάδα.

Πρακτικά και η συμμετοχή με νέο δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ είναι αχρείαστη και το QE είναι ένα ακραία υπερτιμημένο αντάλλαγμα…που ακόμη και εάν δοθεί θα ξεθωριάσει γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης