Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί είναι απίθανη η «καλή συμφωνία» στις 15 Ιουνίου και γιατί είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει εκτός QE

tags :
Γιατί είναι απίθανη η «καλή συμφωνία» στις 15 Ιουνίου και γιατί είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει εκτός QE
Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Eurogroup «θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».
Πέραν από πολιτικές ερμηνείες ή τις υποκειμενικές προσεγγίσεις το Eurogroup στις 22 Μαίου αποδείχθηκε φιάσκο δεν έκλεισε η αξιολόγηση και κατεγράφη χάσμα στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Σκόπιμα καλλιεργήθηκε μια προσδοκία ότι έχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες και ότι στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μια καλή συμφωνία.
Η «καλή συμφωνία» για την Ελλάδα είναι ένας ουτοπικός μύθος που σκόπιμα καλλιεργείται για λόγους που σχετίζονται με την στάση των αγορών.
Καλή συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει για την Ελλάδα και αυτό το κατέστησε ξεκάθαρο και σαφές η Γερμανία.
Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο ζήτημα του χρέους αλλά η Γερμανία μπλοκάρει μεγάλη επιμήκυνση έως 20 χρόνια και επίσης μπλοκάρει το ζήτημα των επιτοκίων.
Ως γνωστό το 65% των δανείων φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο.
Επίσης όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Eurogroup «θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Το γερμανικό σχέδιο

Το γερμανικό σχέδιο έχει παρουσιαστεί προ μιας εβδομάδας περίπου από το bankingnews.
Είναι ένα σχέδιο που περιλαμβάνει 4 φάσεις και για την Ελλάδα οι ενδιαφέρουσες είναι η 3η φάση και η 4η φάση.
Η πρώτη φάση ήταν το Eurogroup 22 Μαίου όπου η Ελλάδα δεν πήρε τίποτε.
Η δεύτερη φάση 15 Ιουνίου όπου η Ελλάδα θα πάρει ελάχιστα, θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα πάρει μια γενική δέσμευση ότι οι ευρωπαίοι θα κάνουν ότι είναι εφικτό ώστε να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.
Η τρίτη φάση θα λάβει χώρα Οκτώβριο του 2017 οπότε και αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν με σαφήνεια τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η τέταρτη φάση αφορά την εφαρμογή των μέτρων – εάν χρειαστούν – το καλοκαίρι του 2018…

Η στρατηγική της Γερμανίας

Μέχρι τώρα η Γερμανία έχει ακολουθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική για την Ελλάδα την οποία θα συνεχίζει να εφαρμόζει και στο μέλλον.
Η Γερμανία θέλει πάντα να έχει υπό έλεγχο και επιτήρηση την Ελλάδα.
Θα είναι αφελές να πιστέψει κανείς ότι η Γερμανία θα δώσει όλες τις λύσεις στην Ελλάδα για να μην μπορεί να ασκεί πίεση.
Η Γερμανία δεν θέλει να περιμένει έως το Καλοκαίρι του 2018 για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα αλλά θα κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2018 μέσω της τμηματοποίησης των μέτρων.
Δεν θα δοθούν όλα τα μέτρα τώρα αλλά τμηματικά και η τμηματοποίηση θα είναι εξαρτώμενη από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, από την πρόοδο της Ελλάδος και από την στάση της Ελλάδος εάν είναι γενικώς και ειδικώς συνεπής.

Γιατί μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να αποδειχθεί εφιάλτης;

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ βέβαιη και μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Γερμανία μπλοκάρει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί θέλει να κρατάει σε ομηρία την Ελλάδα.
Όμως ακόμη και εάν υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα QΕ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι σε δόσεις.
Ας πάρουμε μια υπόθεση… ότι στις 20 Ιουλίου τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE της ΕΚΤ.
Η ένταξη θα διαρκέσει από τις 20 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.
Με βάση το καταστατικό και τους κανόνες της ΕΚΤ όσο υπάρχει αξιολόγηση δεν μπορεί μια χώρα να βρίσκεται σε ποσοτική χαλάρωση.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κλείσει άμεσα την αξιολόγηση θα παραμένει εκτός QE μέχρι ότου κλείσει η αξιολόγηση και οι δανειστές μέσω της ΕΚΤ θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ποσοτική χαλάρωση ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα ώστε να κλείνει τις αξιολογήσεις άρον άρον.
Για την Ελλάδα υπάρχει ένας πρακτικός κίνδυνος.
Εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ή τρίτη αξιολόγηση θα παγώσει για την Ελλάδα η ποσοτική χαλάρωση.
Εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει τότε η αγορά θα το εκλαμβάνει αρνητικά και θα ανεβάζει πάλι τις αποδόσεις των ομολόγων και θα διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος.
Αυτή η στρατηγική ενεργοποίηση QE και πάγωμα QE δεν θα ωφελήσει την αγορά σε καμία περίπτωση ενώ θα ασκήσει μεγάλη πολιτική πίεση προς την Ελλάδα να κλείνει άρον – άρον και κακήν κακώς τις αξιολογήσεις που συνολικά θα είναι 6 εάν δεν συγχωνευθούν καθώς έως το Καλοκαίρι του 2018 ο χρόνος είναι ελάχιστος.

Ο χειρότερος εφιάλτης η χρηματοδότηση της Ελλάδος μετά το 2018  

Όλοι μιλούν με άνεση για το μέλλον της Ελλάδος αλλά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μετά το 2018.
Θα χρειαστεί η Ελλάδα περίπου 10 -12 δισεκ. και το ερώτημα είναι θα δοθούν απλόχερα από τις αγορές;
Η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει re opening ενός 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου αλλά υπό την προστασία της δόσης των 8 ή 10 δισεκ.
Θα μπορεί να δανείζεται με ικανοποιητικούς όρους όταν δεν θα υπάρχει άλλη δόση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης