Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς ως δανειστής και ως μέτοχος στην MIG – Η πώληση περιουσιακών στοιχείων ο τραγικά λάθος δρόμος για όλους

tags :
Η Πειραιώς ως δανειστής και ως μέτοχος στην MIG – Η πώληση περιουσιακών στοιχείων ο τραγικά λάθος δρόμος για όλους
Η Πειραιώς ως τράπεζα θέλει να μειώσει την εξάρτηση της από τα δάνεια αλλά μια λύση που θα διασφαλίζει την MIG και θα επιτρέψει στην Πειραιώς να αποχωρήσει με τις μικρότερες απώλειες θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
Η Marfin Investment Group (MIG) που δημιούργησε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση.
Διαθέτει από τις καλύτερες εταιρίες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, Attica Group, Vivartia, Υγεία, εμφανίζει μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις ενώ η Πειραιώς είναι δανειστής με συνολικά 780-800 εκατ και ταυτόχρονα μέτοχος με 31,2%.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εταιρίες που διαθέτει η MIG είναι από τις σημαντικότερες στην εθνική οικονομία, όμως απαιτείται μια λύση…ώστε η MIG ως εταιρία συμμετοχών να ξαναγίνει κερδοφόρος, να μειώσει τον δανεισμό και να ισχυροποιήσει τα κεφάλαια της.
Η λύση όμως της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων θα ήταν τραγικά λάθος δρόμος και η Πειραιώς ως μέτοχος και δανειστής θα πρέπει να σταθμίσει τι θα κερδίσει και τι θα χάσει εάν επιλέξει τον λάθος δρόμο της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της MIG είναι περίπου 180 εκατ και το 31,2% είναι 56 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς διαθέτει μετοχές χρηματιστηριακής αξίας 56 εκατ και έχει συνολικό άμεσο και έμμεσο δανεισμό 800 εκατ και προς την μητρική MIG περίπου 530 εκατ ευρώ.
Μεταξύ των μετοχών και μεταξύ των δανείων… εύλογα το βάρος είναι επικεντρωμένο στα δάνεια.
Η Πειραιώς ως δανειστής θέλει να πουλήσει θυγατρικές της MIG π.χ. Attica Συμμετοχών που είναι η ισχυρότερη εταιρία μαζί με την Vivartia με στόχο η MIG να αποκτήσει κεφάλαια και έτσι να αποπληρώσει μέρος των δανείων.
Πουλώντας όμως την σημαντικότερη θυγατρική εταιρία, θα επηρεαστεί αρνητικά η μετοχή της MIG καθώς θα αποδυναμωθεί από περιουσιακά στοιχεία η εταιρία Συμμετοχών.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων και ειδικά της Attica Συμμετοχών θα αποδειχθεί στρατηγικά λανθασμένος 100% σχεδιασμός που θα πλήξει ουσιαστικά την MIG και δεν θα βοηθήσει την Πειραιώς.
Υπάρχουν λύσεις;
Προφανώς και υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι είτε κοστοβόρες κεφαλαιακά π.χ. νέα ΑΜΚ με dilution την Πειραιώς, είτε ενέχουν ρίσκα.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων δευτερευούσης σημασίας για την MIG είναι απαραίτητη.
Η ισχυροποίηση των βασικών εταιριών του ομίλου επίσης είναι απαραίτητη.
Η Πειραιώς έχει μια επιλογή.
Να αποτιμήσει τι θα χάσει και τι θα κερδίσει σε βάθος 3 ετών επιλέγοντας την μια ή άλλη λύση.
Η ουσία όμως είναι ότι η Πειραιώς στρατηγικά θα χάσει περισσότερα από την πώληση της Attica Συμμετοχών.
Οι βασικές εταιρίες που απαρτίζουν την MIG πρέπει να παραμείνουν στον όμιλο με ένα στόχο να ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών και τα EBITDA και να αυξηθεί η αξία των μετόχων και να μειωθεί ο δανεισμός.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης προστιθέμενης αξίας δεν θα ωφελήσει την Πειραιώς αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Μπορεί η Πειραιώς να εκτιμάει ότι μια πώληση θα τις λύσει το πρόβλημα αλλά μια πώληση θα τις δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά επιλυθούν.
Οπότε όσοι θεωρήσουν ότι πουλώντας μειώνεται η δανειακή εξάρτηση ας τον ξανασκεφθούν γιατί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα από αυτά που θα επιλυθούν.
Η πώληση βασικών εταιριών του ομίλου MIG θα είναι ο λάθος δρόμος για την MIG και ο ακόμη πιο λάθος δρόμος για την Πειραιώς.
Για να τεθεί χωρίς περιστροφές.
Η Πειραιώς δεν μπορεί να είναι μέτοχος στην MIG, χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό επενδυτή που θα αποφασίσει να επενδύσει νέα κεφάλαια και να συμβάλλει στην μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.
Η Πειραιώς ως τράπεζα θέλει να μειώσει την εξάρτηση της από τα δάνεια αλλά μια λύση που θα διασφαλίζει την MIG και θα επιτρέψει στην Πειραιώς να αποχωρήσει με τις μικρότερες απώλειες θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
Οι στρατηγικές επί χάρτου με υπερφίαλα τιμήματα θα παραμείνουν απλώς σχέδια επί χάρτου.

Οι γνωρίζοντες ξέρουν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης