Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Γερμανία προτείνει σχέδιο τιτλοποίησης κρατικού χρέους με διττό στόχο να αντικατασταθεί το QE και να ηγηθεί της ΕΕ

Η Γερμανία προτείνει σχέδιο τιτλοποίησης κρατικού χρέους με διττό στόχο να αντικατασταθεί το QE και να ηγηθεί της ΕΕ
Συνδυάζοντας όλο το χρέος ισχυρών και αδύναμων χωρών θα μειωθούν αισθητά οι υπερβολικές αποδόσεις.
Λιγότερο από μια δεκαετία μετά από την εμφάνιση πολλών σύνθετων, δομημένων προϊόντων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η ΕΕ αποφασίζει να κάνει την υπέρβαση θα σχεδιάσει τιτλοποίηση κρατικού χρέους.
Η τιτλοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από μια φούσκα που ενέχει ρίσκο.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι σε μια κρίσιμη καμπή για τις αγορές ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ομολόγων, οι Βρυξέλλες πιέζουν ώστε στο δημόσιο χρέος της ευρωζώνης να «προστεθούν νέα χρηματοπιστωτικά μέσα»
Ένα από αυτά τα χρηματοπιστωτικά μέσα είναι η τιτλοποίηση δημοσίου χρέους.
Στην τελευταία προσπάθεια της Ευρώπης να δημιουργήσει μια κοινή αγορά ομολόγων, ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον του ευρώ, υποστηρίζει τη δημιουργία μιας αγοράς "τίτλων που υποστηρίζονται από κρατικά ομόλογα" υπό την μορφή της τιτλοποίησης.
Η λογική είναι απλή:
Συνδυάζοντας όλο το χρέος ισχυρών και αδύναμων χωρών θα μειωθούν αισθητά οι υπερβολικές αποδόσεις.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι με αυτά τα σχέδια θα ενισχύσουν τη ζήτηση για χρέη που εκδίδουν κυβερνήσεις με σχετικά ασθενέστερες οικονομίες και θα ενθαρρύνουν τις τράπεζες να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους τους διαφοροποιώντας τα χαρτοφυλάκιά τους.



Γιατί τώρα εξετάζονται αυτά τα σχέδια;

Η Γερμανία ελπίζει ότι θα δημιουργήσει μια δημοσιονομικά ενοποιημένη Ευρώπη (με μια σκιώδη κυβέρνηση στο Βερολίνο), θα την ονομάσει (οιονεί) «δημοσιονομική ένωση» και θα είναι πολύ πιο σταθερή και ανθεκτική από την τρέχουσα ασθενική Ευρώπη.
 Η τιτλοποίηση του δημόσιου χρέους επιλύει ουσιαστικά όλα τα εκκρεμή προβλήματα.
Το έγγραφο της Επιτροπής είναι το τελευταίο σε μια σειρά προσπαθειών για την έναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη.
Τέτοιες προσπάθειες είχαν σταματήσει, δεδομένου ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές από το 2013 επικεντρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είχε υποστηρίξει ότι δεν θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να διασπαστεί.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος το 2018 θα ολοκληρωθεί το QE της ΕΚΤ, το οποίο έχει συμβάλει στην σχετική σταθεροποίηση της ευρωζώνης καθιστώντας όμως τον ισολογισμό της ΕΚΤ τον μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη φούσκα;
Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη για να προλάβουν τους κινδύνους που προβάλλουν στον ορίζοντα εξετάζουν νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία.
Αν και οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικότερα το χρέος της ευρωζώνης μετά την κρίση, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι όλα  εξαρτώνται από τη συνέχιση των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του πρωτοφανούς προγράμματος οικονομικών κινήτρων.
Εάν η ΕΚΤ αποσύρει την ποσοτική χαλάρωση, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι ευάλωτες και πολλοί αξιωματούχοι προτρέπουν την έκδοση ομολόγων που υποστηρίζονται από όλες τις 19 χώρες της ευρωζώνης, τα ευρωομόλογα  θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να κρατηθεί χαμηλό το κόστος δανεισμού για τις λιγότερο αποδοτικές οικονομίες.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η Γερμανία δεν θέλει να φέρει δυσανάλογη επιβάρυνση κινδύνου από ότι αναλογεί στην οικονομία της.
Πράγματι, στο παρελθόν, η Γερμανία αντιστάθηκε έντονα σε οποιαδήποτε πρόταση για "ευρωομόλογα", καθώς θα σήμαινε ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί τη δική του πιστωτική δύναμη για να στηρίξει την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο σχέδιο "δεν θα παρεμποδιστούν οι εκδόσεις χρεών των εθνικών κυβερνήσεων από κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.
Τα σχέδια, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, θα υποβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Μαΐου του 2017 ως μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού για το μέλλον του ευρώ.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η πρόθεση των Βρυξελλών είναι ότι η αγορά των τιτλοποιημένων ομολόγων θα μπορούσε να είναι μια λύση βραχυπρόθεσμα, ενώ στόχος είναι οι τιτλοποιήσεις να αποτελέσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ομολογίες του αμερικανικού Δημοσίου στην παγκόσμια αγορά.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι αυτές οι πιο φιλόδοξες ιδέες για τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου» εγείρουν «ορισμένα σύνθετα, νομικά, πολιτικά και θεσμικά ζητήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν λεπτομερέστερα» και ότι το όλο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης του χρέους στην ευρωζώνη είναι υπό εξέταση.
Η αποκαλυπτόμενη πρόταση εξηγεί επίσης την εκπληκτικά φιλική στάση της Γερμανίας της Merkel προς την Macron:
αφού αυτό το σχέδιο λειτουργεί μόνο αν το υποστηρίξουν οι κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης και δεδομένου ότι για τη Γερμανία η τιτλοποίηση χρεογράφων είναι το καλύτερο δυνατό εργαλείο, η Γαλλία δεν θα εμποδίσει την πρόταση.
Η συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης έχει λάβει νέα ώθηση από την εκλογή του Emmanuel Macron στη Γαλλία, ο οποίος πιέζει για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
 Εκτός από τα νέα χρηματοδοτικά μέσα, το έγγραφο ορίζει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων έως το 2019 και ένα άλλο σύνολο πιο φιλόδοξων επιλογών για την περίοδο πριν από το 2025.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά;
Ποιος θα αγοράσει το τελευταίο τιτλοποιημένο προϊόν;
Λοιπόν, υπάρχουν περίπου 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος και η Κίνα και οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούσαν να παράσχουν τα αναγκαία κεφάλαια στην Ευρώπη….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης