Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς «ιδιότυπη ομηρία» ΕΕ με ΔΝΤ με stand by agreement για την Ελλάδα - Κίνδυνος η δόση των 10 δισ να δοθεί με bridge loan

tags :
Προς «ιδιότυπη ομηρία» ΕΕ με ΔΝΤ με stand by agreement για την Ελλάδα - Κίνδυνος η δόση των 10 δισ να δοθεί με bridge loan
Η έννοια stand by agreement σημαίνει συμφωνία σε αναμονή και αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα, το ΔΝΤ το οποίο δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και δεν πρόκειται να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα καθεστώς αναμονής
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε την SLA την staff level agreement δηλαδή την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Στις 15 Ιουνίου του 2017 πλέον και οι πιο αισιόδοξοι έχουν κατανοήσει ότι δεν θα υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ έχει οριστικά αποκλειστεί η ποσοτική χαλάρωση για τους επόμενους μήνες.
Πλέον η ημερομηνία ορόσημο που θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο και να οριοθετήσει ένα πλαίσιο επαναξιολόγησης για το ελληνικό χρέος είναι η 6 Νοεμβρίου του 2017.
Ως προς την ποσοτική χαλάρωση, είναι αφελές να πιστεύει κανείς το QE, εάν δοθεί – γιατί το σενάριο να μην δοθεί καθόλου στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό – δεν θα μπορούσαν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σους μηχανισμούς της ΕΚΤ πριν τις 7 Δεκεμβρίου του 2017.

Τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου;

Μέχρι τις 15 Ιουνίου στο ερχόμενο τακτικό Eurogroup η Ελλάδα θα πρέπει να έχει νομοθετήσει το πολυνομοσχέδιο νούμερο 3 όπου θα κλείσουν ακόμη 20 προαπαιτούμενα μέτρα.
Εάν και εφόσον τα μέτρα ψηφιστούν τότε στις 15 Ιουνίου θα δοθεί το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης και της δόσης των 10 δισεκ. ευρώ.
Χωρίς το πολυνομοσχέδιο νούμερο 3 η Ελλάδα θα πάρει την δόση με δάνειο γέφυρα και σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη πέραν από αρνητική θα είναι και ταπεινωτική.

Το ΔΝΤ με stand by agreement χωρίς νέο δάνειο

Η έννοια stand by agreement σημαίνει συμφωνία σε αναμονή και αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα, το ΔΝΤ το οποίο δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και δεν πρόκειται να δανείσει εκ νέου την Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα καθεστώς αναμονής ώστε η Γερμανία να μπορεί να «πουλάει» αυτή την αναμονή στους γερμανούς πολίτες που είναι ιδιαίτερα επικριτικοί.

Συμπέρασμα

Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει επίσημα από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει…φεύγοντας.
Η φόρμουλα αυτή ονομάζεται stand by agreement χωρίς νέο δάνειο.
Και δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα δοθεί νέο δάνειο από το ΔΝΤ και θα υπάρξει προνόηση το 2018 να αποπληρωθεί το Ταμείο από τον ESM.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει χορηγήσει δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,76 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης