Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα να εγκαταλείψει χρέος και QE - Προτεραιότητα ένας μηχανισμός διπλής χρηματοδότησης για μετά το 2018

tags :
Η Ελλάδα να εγκαταλείψει χρέος και QE - Προτεραιότητα ένας μηχανισμός διπλής χρηματοδότησης για μετά το 2018
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον μανδύα της ΕΚΤ για να αποδείξει ότι είναι φερέγγυα χρειάζεται να πείσει τις αγορές.
Από τις αρχές του 2016 στο ελληνικό σήριαλ «η Ελλάδα προσπαθεί να φύγει από τα μνημόνια» στην κορυφή της πολιτικής επιχειρηματολογίας βρίσκονται το χρέος το οποίο πρέπει να επιλυθεί – αναδιαρθρωθεί – διευθετηθεί και ταυτόχρονα να δοθεί ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχοντας λάθος αφήγημα και στηριζόμενη σε εικασίες όχι σε πραγματικά γεγονότα καλλιέργησε την ψευδαίσθηση ότι με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα θα μετεξελιχθεί σε επενδυτικό Ελντοράντο.
Αυτό αποδεικνύεται μέγα λάθος γιατί το αφήγημα έχει ξεθωριάσει αφού η Ελλάδα δεν θα λάβει λύση για το χρέος, ούτε θα πάρει ποσοτική χαλάρωση.
Η ποσοτική χαλάρωση αυτός ο ακραία εκφυλισμένος μηχανισμός στήριξης των αποτιμήσεων σε μετοχές και ομόλογα, ο μηχανισμός της ποσοτικής χαλάρωσης στον οποίο δεν έχει ενσωματωθεί η Κύπρος αναδείχθηκε από την κυβέρνηση της Ελλάδος ως το μέγιστο δώρο της Ευρώπης στην Ελλάδα.
Το QE παρουσιάστηκε από πολλούς ως ο μηχανισμός που θα λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδος.
Τίποτε άλλο από προχειρότητες που έφθαναν στα όρια των ανοησιών.
Η Γερμανία – δυστυχώς για εμάς – ορθώς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θέλει αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Ελλάδα με 320 δισεκ. χρέος και με 215 δισεκ. δάνεια που έχει λάβει από τα 3 μνημόνια δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση όταν… όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 4%.
Η Ελλάδα επίσης δεν χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον μανδύα της ΕΚΤ για να αποδείξει ότι είναι φερέγγυα χρειάζεται να πείσει τις αγορές.
Μια προβληματική οικονομία όπως η Ελλάδα δεν πρέπει να τυγχάνει υποστηρίξεων στρεβλωμένων και εκφυλισμένων αλλά θα πρέπει να αναζητάει μηχανισμούς για το πώς θα χρηματοδοτείται μετά το 2018.
Από το τρίτο μνημόνιο μαζί με τα 10 δισεκ. που θα λάβει ως δόση η Ελλάδα θα έχει πάρει 42 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 86 δισεκ.
Θα απομείνουν περίπου 30 δισεκ. ευρώ από το τρίτο μνημόνιο.
Η Ελλάδα όμως πρέπει να μπορεί και αυτό πρέπει να είναι η εθνική προτεραιότητα να δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια σχετικά ικανοποιητικά.
Π.χ. η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πρέπει να υποχωρήσει στο 4,5% και όχι να διαπραγματεύεται στο 6,10% που αναρριχήθηκε εσχάτως.
Στην 3ετία να δανείζεται στο 3% και στην 5ετία στο 3,8% το πολύ.
Αυτά είναι φυσιολογικά επιτόκια για την Ελλάδα αλλά υψηλά σε σχέση π.χ. με την Πορτογαλία που είναι η άμεση συγκρίσιμη χώρα.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα διπλό μηχανισμό χρηματοδότησης ώστε από την μια πλευρά να διαθέτει κεφάλαια της ΕΕ και του ESM ως μηχανισμού προστασίας και από την άλλη να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές.
Με πραγματικούς όρους η Ελλάδα χρειάζεται ένα μηχανισμό διπλό μηχανισμό, ένα συνδυασμό κεφαλαίων της ΕΕ και ένα τρόπο να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές.
Αυτή πρέπει να είναι η εθνική στρατηγική στόχευση της Ελλάδος και όχι QE το οποίο η Γερμανία δεν θέλει να χορηγηθεί στην Ελλάδα.
Το QE δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ισχυρό ναρκωτικό και επειδή μπορεί να βοηθάει ενίοτε... δεν μπορεί να νομιμοποιείται….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης