Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με τι επιτόκια δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες…από το ελληνικό δημόσιο; - Προκλητικά υψηλά από 6% έως 8,22%

Με τι επιτόκια δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες…από το ελληνικό δημόσιο; - Προκλητικά υψηλά από 6% έως 8,22%
Τα επιτόκια είναι προκλητικά υψηλά.
Μπορεί η ΕΚΤ να έχει προσδιορίσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0%, μπορεί το κόστος χρήματος να είναι στο ναδίρ αλλά τις εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό δημόσιο οι ελληνικές τράπεζες τις χρυσοπληρώνουν.
Ως γνωστό σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν ομολογιακά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Π.χ. η Eurobank 1 δισεκ. με λήξη 23 Μαΐου 2017, η Alpha bank 1 δισεκ. η Παγκρήτια 25 εκατ με εγγύηση προς την ΕΤΕπ κ.α.
Το ενδιαφέρον δεν είναι οι ανανεώσεις εκδόσεων ομολογιακών με εγγυήσεις από το δημόσιο, αυτή η διαδικασία είναι πλέον συνηθισμένη καθώς πραγματοποιείται εδώ και 7 χρόνια.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες όταν φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η Eurobank δανείζεται με επιτόκια 7,5% πλέον Euribor 3 μηνών -0,32%
Η Alpha bank με 6% και η Παγκρήτια 0,685% σε ετήσια βάση για 12 χρόνια συνολικά 8,22% σωρευτικό επιτόκιο.
Το Euribor είναι αρνητικό μεν αλλά η ουσία είναι το υψηλό επιτόκιο που πληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο το οποίο δεν παρέχει κεφάλαια ή ρευστότητα αλλά εγγυάται τις εκδόσεις των τραπεζών.
Εάν οι τράπεζες δανείζονται στο 7,5% δεν μπορεί κανείς να περιμένει το ελληνικό κράτος να αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή από τις αγορές.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να θέλει να δανειστεί στο 3% και να δανείζει στο 7%.
Το ελληνικό δημόσιο με αυτά τα επιτόκια προσδιορίζει το ρίσκο στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας καθώς οι τράπεζες είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής οικονομίας.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται στο 7% με εγγύηση του ελληνικού κράτους σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνουν το ακραία υψηλό κόστος δανεισμού….
Τα επιτόκια είναι προκλητικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης