Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρέος και ο σχεδιασμός για 4ο μνημόνιο μετατίθενται για 6/11/2017 με την συναίνεση του ΔΝΤ, το QE 7/12 ή οριστικά εκτός

tags :
Το χρέος και ο σχεδιασμός για 4ο μνημόνιο μετατίθενται για 6/11/2017 με την συναίνεση του ΔΝΤ, το QE 7/12 ή οριστικά εκτός
Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει…φεύγοντας.
Στις 15 Ιουνίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup η Ελλάδα θα πάρει και επίσημα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Θα πάρει έναντι της αξιολόγησης δόση 9,5 δισ. χωρίς τμηματοποίηση θα είναι εφάπαξ.
Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι θα δώσει πίστωση χρόνου στους ευρωπαίους δανειστές να εξετάσουν πιο μεθοδικά το ζήτημα του χρέους και ουσιαστικά θα ευνοεί την Γερμανία που δεν θέλει να εξετάσει το ζήτημα του χρέους πριν την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών 24 Σεπτεμβρίου.
Με βάση το σχεδιασμό το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με αυτό τον ρόλο που έχει και την τρέχουσα περίοδο δηλαδή χωρίς νέο δάνειο, χωρίς νέα χρηματοδότηση.
Θα έχει ένα ρόλο stand by θα βρίσκεται σε αναμονή για να διευκολύνει την Γερμανία ώστε να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει…φεύγοντας.
Η φόρμουλα αυτή ονομάζεται stand by agreement χωρίς νέο δάνειο.
Και δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα δοθεί νέο δάνειο από το ΔΝΤ και θα υπάρξει προνόηση το 2018 να αποπληρωθεί το Ταμείο από τον ESM.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει χορηγήσει δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,76 δισεκ. ευρώ.
Το ΔΝΤ θα πιέσει προς δύο κατευθύνσεις
1)Το ΔΝΤ θα πιέσει στο Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2017 να εξεταστούν οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος.
Δηλαδή να συμφωνηθεί το πακέτο των παρεμβάσεων.
Το ΔΝΤ θα βρεθεί αντιμέτωπο με την αντίδραση της Γερμανίας που θέλει διευθέτηση του ελληνικού χρέους το 2017 αλλά τον Αύγουστο του 2018....μαζί με την Γερμανία συμπορεύεται και ο ESM
2)Το ΔΝΤ θα πιέσει ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να διαθέτει μηχανισμό υποστήριξης για μετά το 2018.
Σχεδιάζεται το 4ο μνημόνιο με capital buffer 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο χωρίς δόσεις αλλά με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδος στις αγορές....
Το 4ο μνημόνιο είναι προ των πυλών.
Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός υποστήριξης – νέο μνημόνιο – το 4ο μνημόνιο – το οποίο θα χρησιμοποιήσει περίπου 30 δισεκ. από το τρίτο μνημόνιο που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με πολύ στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων κυρίως re opening επανεκδόσεις μεσοχρόνιων ομολόγων.
Το νέο 4ο μνημόνιο δεν θα έχει την δομή των 3 προηγούμενων μνημονίων καθώς δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ και τα κεφάλαια θα έχουν επικουρικό ρόλο θα λειτουργούν ως capital buffer ως κεφάλαιο ασφαλείας και όχι ως ο κλασσικός χρηματοδοτικός μηχανισμός με δόσεις που γνωρίζουμε με τα 3 πρώτα μνημόνια.
Με βάση έγκυρες πηγές το 2018 όπου θα κλειδώσει και ο νέος μηχανισμός υποστήριξης στα σχέδια χρηματοδότησης της Ελλάδος δεν θα αποκλειόταν να υπάρξουν και κάποιες παρεμβάσεις στο χρέος μικρής ωστόσο κλίμακας.
Μέσα στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος με ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε την Ελλάδα να βγει πολύ στοχευμένα στις αγορές περιλαμβάνεται και το rollover ορισμένων ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ το 2018.
Π.χ. όταν λήγει ένα γερμανικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης να αντικαθίσταται από ένα αντίστοιχο ελληνικό.
Για το ζήτημα του rollover η ΕΚΤ μελετάει ορισμένα σχέδια τα οποία ωστόσο θα έχουν εφαρμογή από το 2018 όχι το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης