Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική έκπληξη το τίμημα για Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται 1 δισ. ή το 75% σε 725 εκατ – Θέση αντιπροέδρου…. δημιουργεί η Εθνική

Θετική έκπληξη το τίμημα για Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται 1 δισ. ή το 75% σε 725 εκατ  – Θέση αντιπροέδρου…. δημιουργεί η Εθνική
Η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη πώληση για την Εθνική τράπεζα και την διοίκηση Φραγκιαδάκη.
Η Calamos Investment μαζί με Κουδούνη και Κανελλόπουλο είναι οι τελικοί πλειοδότες για την Εθνική Ασφαλιστική με τίμημα που αποτελεί έκπληξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Ασφαλιστική με βάση την προσφορά της Calamos αποτιμάται 1 δισεκ. ευρώ ή ένα εύρος 960 εκατ με 1,020 δισεκ. ευρώ ενώ η προσφορά της Κινεζικής Fosun την αποτιμάει στα 835 εκατ ευρώ για το 100% της ασφαλιστικής.
Εάν πουληθεί το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής με βάση την προσφορά της Calamos αντιστοιχεί σε περίπου 725 εκατ ευρώ και σίγουρα κινείται πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς η σχέση BV διαμορφώνεται στο 1,33 πολύ υψηλότερα από το 0,8 που είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν.  
Βεβαίως για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το bankingnews πριν μήνες στηριζόμενο σε ορισμένες πληροφορίες είχε αναφέρει ένα εύρος αποτίμησης 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει και επίσημα ότι πουλάει την Εθνική Ασφαλιστική στο σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η Calamos.
Με όρους δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα κερδίσει 1% επιπρόσθετα στο core tier 1.
Η Εθνική διαθέτει tangible book 6,9 δισεκ. ευρώ.
Εφόσον η πώληση θα ενισχύσει τα κεφάλαια 1% ως προς τον δείκτη core tier 1 τότε αυτό σημαίνει περίπου 550 εκατ ευρώ δηλαδή το όφελος της Ασφαλιστικής θα είναι παραπλήσιο με αυτό της UBB.
Όμως η πώληση της Ασφαλιστικής θα έχει μεγαλύτερη επίδραση λόγω της μείωσης του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Το RWA στην Εθνική μετά την πώληση της Ασφαλιστικής θα μειωθεί οπότε θα έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια και στους κεφαλαιακούς δείκτες.
Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η Εθνική τράπεζα θα διαθέτει ίσως την πιο υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση μαζί με την Alpha bank.
Η Εθνική του παρελθόντος είχε ως κύριο στοιχείο την κεφαλαιακή της αδυναμία.
Μετά την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης η Εθνική τράπεζα θα έχει ως συγκριτικό της πλεονέκτημα την κεφαλαιακή της υπεροχή…
Η ενίσχυση των κεφαλαίων κατατάσσει την Εθνική στις τράπεζες με το χαμηλότερο ρίσκο…ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η κερδοφορία….

Τα σχέδια για την δημιουργία θέσης Αντιπροέδρου στην Εθνική τράπεζα

Η Εθνική τράπεζα για να αντιμετωπίσει το ψυχρό κλίμα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναζητάει μια λύση για το θέμα του προέδρου Παναγιώτη Θωμόπουλου ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει τέλη του 2017.
Η λύση που προτείνεται είναι να δημιουργηθεί μια θέση αντιπροέδρου.
Θα αποκτήσει η Εθνική αντιπρόεδρο μάλλον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2017 και ο οποίος θα είναι μεταβατικός αφού θα αντικαταστήσει τον Θωμόπουλο στο τέλος του 2017.
Η λύση του αντιπροέδρου έχει και μια σκοπιμότητα να συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο συνεχίζει να θεωρεί… ανοικτό ζήτημα το θέμα του προέδρου στην Εθνική.
Όμως η επιλογή του αντιπροέδρου μπορεί να αμβλύνει τις διαφορές και να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews το ΤΧΣ σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε επέλεξε 3 στελέχη Γιαννόπουλο (πρώην Alpha bank), Κύρκο (πρώην ΤΧΣ και Eurobank) και Μιχαηλίδη (πρώην Credit Suisse) ώστε να προτείνει για την θέση του προέδρου της Εθνικής.
Και τα 3 στελέχη εγκρίθηκαν από τον SSM αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα επιλεγούν για την θέση του προέδρου της Εθνικής τράπεζας ή προσωρινού αντιπροέδρου.

Δημόπουλος….Αρκάδης και στο βάθος μια λύση…

Ο Δημόπουλος ως γνωστό έχει υποβάλλει την παραίτηση του από την θέση του αναπληρωτή CEO στην Εθνική τράπεζα.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι του έχει προταθεί να παραμείνει για κάποιο μεγάλο διάστημα – ίσως και ένα χρόνο – στην Εθνική τράπεζα.
Ο Αρκάδης ο οποίος ήταν προτεινόμενος από την Εθνική για την θέση του αναπληρωτή CEO αλλά τον απέρριψε το ΤΧΣ ίσως βρεθεί στην Εθνική σε άλλο ρόλο.
Ο Δημόπουλος θα μπορούσε να παραμείνει για μήνες…στο μεσοδιάστημα να έχει προσληφθεί ο Αρκάδης και στο τέλος να βρεθεί μια λύση.
Πάντως το ΤΧΣ δεν τον έχει εγκρίνει.

Συμπέρασμα

Η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη πώληση για την Εθνική τράπεζα και την διοίκηση Φραγκιαδάκη.
Έχει πουλήσει όλες τις συμμετοχές στις καλύτερες δυνατές τιμές και αυτό είναι επιτυχία.
Το μεγάλο στοίχημα για την Εθνική τράπεζα είναι το πώς θα παράξει κέρδη επαναλαμβανόμενα εκεί θα κριθούν αποτιμήσεις και η γενικότερη πορεία της τράπεζας.
Το 2018 ίσως έρθουν καλύτερες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης