Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιόδοξος ο Μεγάλου για τα stress test του 2018 - Η MIG θα αποπληρώσει και τα 700 εκατ δάνεια

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιόδοξος ο Μεγάλου για τα stress test του 2018 - Η MIG θα αποπληρώσει και τα 700 εκατ δάνεια
Η διαχείριση της μεγάλης συμμετοχής και δανειακής έκθεσης στην MIG....είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Πειραιώς
(upd) Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των stress test που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2018, εμφανίστηκε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την παρουσίαση της Agenda 2020.
Επισήμανε ότι τα μετατρέψιμα ομόλογα που διαθέτει η τράπεζα ύψους 2 δισ. ευρώ λειτουργούν ως capital buffer μαζί με άλλες ενέργειες θα διασφαλίσουν ώστε να ανταπεξέλθει των stress tests η Τράπεζα Πειραιώς.
Σε ερώτηση για τη MIG τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δανειακή έκθεση 700 εκατ. ευρώ τα οποία θα πάρει πίσω στο ακέραιο, ενώ η αξία του 32% των μετοχών που κατέχει η Πειραιώς στη MIG ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Για την Πειραιώς στόχος είναι να αποπληρωθούν τα δάνεια από τη MIG και να παραμείνει αυτόνομη.
Ως προς την πορεία της οικονομίας, η Πειραιώς εκτιμά ότι το 2017 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά ή λίγο πάνω από το 1%, ενώ οι συνολικές προβλέψεις για το τραπεζικό σύστημα, κάνουν λόγο για συνέχιση της μείωσης των δανείων έως και το 2019, ενώ οι εισροές καταθέσεων έως το 2020 εκτιμώνται σε 35 δισ.
Η διοίκηση Μεγάλου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου Agenda 2020, μέσω του διαχωρισμού της τράπεζας στα υγιή οικονομικά στοιχεία και σε αυτά που περιλαμβάνουν όλα τα προβληματικά δάνεια, προς πώληση συμμετοχές και άλλα. 
Μεταξύ των συμμετοχών που θα πουληθούν περιλαμβάνονται το Ερρίκος Ντυνάν, η Avis, η συμμετοχή στην Ατιτκή Οδό κ.α.
Η Πειραιώς θα πουλήσει όλες τις θυγατρικές στο εξωτερικό και αντιστοιχούν σε 3,3 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Ως προς τη διαχείριση των προβληματικών δανείων (NPLs) τόνισε ότι συνολικά θα υπάρχουν περίπου δέκα διαχειριστές, σχεδόν διπλάσιοι από τις τράπεζες που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στις διοικητικές αλλαγές τόνισε ότι πλέον η Πειραιώς διαθέτει ένα διαφορετικό από το παρελθόν διοικητικό συμβούλιο με διεθνή στελέχη να συμμετέχουν στην τράπεζα.
Η Πειραιώς στόχος είναι να εξελιχθεί στην πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα.
Για την Πειραιώς μέσω του διαχωρισμού σε καλή τράπεζα και δραστηριότητες και συμμετοχές που είναι προς πώληση και αναδιάρθρωση στόχος είναι να επιτύχει καλύτερη απόδοση ενεργητικού με την καλή τράπεζα Πειραιώς να στοχεύει σε ROA 1,1%.
H καλή τράπεζα Πειραιώς θα διαθέτει 28 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και η PLU δηλαδή η Πειραιώς που θα αναδιαρθρωθεί και περιλαμβάνει συμμετοχές προς πώληση και αναδιάρθρωση δανείων θα έχει σταθμισμένο ενεργητικό 24,7 δισεκ.
Τα NPLs από 23 δισεκ. στόχος είναι να μειωθούν στα 10 δισεκ. το 2020 και τα NPEs από 33 δισεκ. να υποχωρήσουν κάτω από 20 δισεκ.
Για την μείωση του κόστους η διοίκηση Μεγάλου ανέφερε ότι ο δείκτης κόστους προς έσοδα από 57% θα υποχωρήσει κάτω του 45% κυρίως μέσω της πώλησης συμμετοχών και θυγατρικών.
Δεν υπήρξε αναφορά για πρόγραμμα μείωσης προσωπικού.
Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται μηδενιμός του ELA που θα αυξήσει τα έσοδα κατά 110 εκατ καθώς μείωση 1 δισεκ. αυξάνει τα έσοδα κατά 10 εκατ.
Τα δάνεια θα αυξηθούν έως το 2020 στα 5 δισεκ. το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο από 270 μονάδες βάσης να αυξηθεί στις 310 μονάδες βάσης, τα NPLs από 38% να υποχωρήσουν κάτω από 15% και τα NPEs από 52% να υποχωρήσουν κάτω από 30%.

Τι ανέφερε το bankingnews

H διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς υπό τον Χρήστο Μεγάλου CEO και Γιώργο Χαντζηνικολάου Πρόεδρο έχει εστιαστεί και εύλογα στο νέο στρατηγικό σχέδιο το οποίο ονομάζει Agenda 2020.

To νέο πλάνο της Πειραιώς που παρουσιάστηκε σε ξένους επενδυτές έτυχε θετικής απόκρισης αλλά τέθηκαν και πολλές ερωτήσεις…
Η βασική προτεραιότητα της Agenda 2020 είναι ο διαχωρισμός του ομίλου Πειραιώς σε δύο λειτουργικούς πυλώνες
Ο όμιλος Πειραιώς έχει 53 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τις κύριες δραστηριότητες της Πειραιώς που αντιστοιχούν σε 28,4 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό δηλαδή στο 52% του σημερινού ομίλου Πειραιώς.
Ο δεύτερος πυλώνας που ονομάζεται Piraeus Legacy Unit θα έχει σταθμισμένο ενεργητικό 24,7 δισεκ. ή 47% του συνολικού μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Στόχος είναι τα προβληματικά δάνεια να μειωθούν 17 δισεκ. από το σκέλος αυτό και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στα 12 με 13 δισεκ.
Για την τράπεζα Πειραιώς υπάρχουν 3 βασικές προτεραιότητες.
1)Η διαχείριση της μεγάλης συμμετοχής και δανειακής έκθεσης στην MIG.
Είναι προφανές ότι η Πειραιώς πρέπει να πουλήσει την MIG και είναι προφανές ότι η Πειραιώς πρέπει να μειώσει δραστικά την δανειακή έκθεση στην MIG και στις εταιρίες που συμμετέχουν στην εταιρία που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος.
Όμως εάν σήμερα πουλούσε η Πειραιώς την MIG και μεταβίβαζε τα δάνεια, εάν μπορούσε να βρεθεί – θεωρητικά – μια φόρμουλα ώστε να αποχωρήσει οριστικά από την MIG η Πειραιώς θα ενέγραφε μια ζημία περίπου 200 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν λύσεις ώστε και η MIG να διασφαλιστεί και η Πειραιώς να αποχωρήσει με τις λιγότερες δυνατές ζημίες ή ακόμη και με κάποιο δυνητικό κέρδος που για την ώρα δεν φαίνεται πιθανό σενάριο.
2)Η διαχείριση του κόστους μέσω της μείωσης προσωπικού είναι ένα θέμα που απασχολεί την διοίκηση.
Ως γνωστό οι εθελουσίες ως μέθοδος μείωσης προσωπικού πνέουν τα λοίσθια ενώ οι απολύσεις έρχονται στο προσκήνιο όχι ειδικά για την Πειραιώς αλλά συνολικά για το τραπεζικό σύστημα.
3)NPLs και ενίσχυση κεφαλαίων είναι προφανείς προτεραιότητες.
Η Πειραιώς διαθέτει 24 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια και 35 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Εύλογα η τράπεζα εστιάζεται στην εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Ως προς τα κεφάλαια η Πειραιώς διαθέτει και 2 δισεκ. cocos μετατρέψιμα ομολογιακά τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν όχι άμεσα αλλά σε βάθος λίγων χρόνων.
Με tangible book 7,6 δισεκ. και RWA στα 53 δισεκ η Πειραιώς χρειάζεται πρόσθετες παρεμβάσεις στην λογική της ενίσχυσης των κεφαλαίων.

Η διοίκηση Μεγάλου καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη πρόκληση, μια μεγάλη τράπεζα όπως η Πειραιώς με ικανά στελέχη πως μπορεί να εξυγιανθεί όπως όλες οι τράπεζες και να παρουσιαστεί στα επόμενα 1 – 2 χρόνια με ένα νέο πρόσωπο με λιγότερα βάρη και με μεγαλύτερη δυνατότητα επίτευξης θετικών αποδόσεων για τους μετόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης