Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Η Attica Bank δείχνει το δρόμο στη δραστική μείωση των NPLs και στην βελτίωση των κεφαλαίων

tags :
Bloomberg: Η Attica Bank δείχνει το δρόμο στη δραστική μείωση των NPLs και στην βελτίωση των κεφαλαίων
Μπορεί να αποτελέσει προάγγελο παρόμοιων συμφωνιών και για τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες
Ενώ οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας αγωνίζονται να συρρικνώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPEs), μια μικρότερη τράπεζα, η Attica Bank, έχει γίνει η πρώτη στην Ελλάδα που ασχολείται με την τιτλοποίηση, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες
Αυτό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια και να κλείσει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα, αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται και τη συμφωνίας της τράπεζας με την Aldridge EDC Specialty Finance - μιας επιχείρησης επενδύσεων που ειδικεύεται σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και δημιουργήθηκε από τον Erik Fallstrom, συνιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας Hoist Finance AB, και τον Andreas Tuczka, της Lone Star.
Η Attica θα τιτλοποιήσει περί τα 1,3 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια βάσει σχεδίου που θα μειώσει κατά το ήμισυ τα NPEs της.
Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη, η συναλλαγή - που εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος - είναι η πρώτη για τη χώρα και μπορεί να αποτελέσει προάγγελο παρόμοιων συμφωνιών και για τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες.
"Με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, η Attica Bank θα επιστρέψει στον χάρτη", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης σε συνέντευξή του.
Στα τέλη του περασμένου έτους, το απόθεμα των NPEs στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας είχε μειωθεί μόλις κατά 1,2% από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, στα 106,3 δισ. ευρώ ή 44,8% του συνόλου των ανοιγμάτων.
Το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες έχασαν τους στόχους για τη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις φαινομενικά ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 75,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα από το στόχο μείωσης των 74,7 δισ. ευρώ.
Η Attica Bank, με 2,4 δισ. ευρώ NPEs στο τέλος του 2016, ή το 61,8% των συνολικών δανείων της, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επισφαλών απαιτήσεων στην Ελλάδα.
Επίσης, αντιμετώπισε έλλειμμα κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ στο αρνητικό σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά την τιτλοποίηση, η Attica Bank αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί στο 39,5% από 61,8% και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να κυμανθεί στο 33% από 50%.
Ταυτόχρονα, το κεφάλαιο Tier 1 προβλέπεται να αυξηθεί στο 17% από 14,8% τώρα.
"Η συμφωνία της Attica Bank μπορεί να λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα χωρίς αίμα", δήλωσε ο Δημήτρης Σκαλέος, συνεργάτης της Sigma Catalyst, μιας οικονομικής συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα.
"Αναβάλλουν το πρόβλημα, αλλά καλύπτουν τουλάχιστον το κεφαλαιακό χάσμα", πρόσθεσε.
Οι αγορές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, στέλνοντας τη μετοχή της τράπεζας υψηλότερα στην Αθήνα.



Οι μετοχές της Attica Bank έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές Μαΐου όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα τιτλοποίησης.
Το σχέδιο της Attica - που εγκρίθηκε από τους μετόχους της στις 15 Μαΐου - συνεπάγεται τη μεταφορά 1,3 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης