Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Alpha Bank προβαίνει σε έκδοση ομολογιακού έως 500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει ρευστότητα και κεφάλαια

tags :
Γιατί η Alpha Bank προβαίνει σε έκδοση ομολογιακού έως 500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει ρευστότητα και κεφάλαια
Το ζήτημα θα τεθεί στη διάθεση των μετόχων της, κατά τη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου
Η ενίσχυση της ρευστότητας και των εποπτικών κεφαλαίων είναι ο βασικός στόχος της έκδοσης ομολογιακού έως 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, η οποία θα θέσει το ζήτημα στη διάθεση των μετόχων της, κατά τη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών, δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της προσβάσεως των τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Οι αγορές όμως κινούνται γρήγορα και απαιτούν από τους εκδότες να είναι έτοιμοι να κινηθούν με την ίδια ταχύτητα.
Μπροστά σε μία τέτοια θετική εξέλιξη, η Alpha Bank θα ζητήσει από τους Μετόχους της να της δοθεί η ευχέρεια και μόνον εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, εντός του επομένου δωδεκαμήνου, να μπορεί να εκδώσει ομόλογο το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα, αλλά και τα εποπτικά της κεφάλαια.
Η Τράπεζα, με δείκτη βασικών κεφαλαίων 17,3% διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια στον κλάδο, η οποία ενισχύεται έτι περαιτέρω λόγω της λειτουργικής κερδοφορίας.
Επί του παρόντος, τα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης απαρτίζονται μόνον από κοινές μετοχές, δομή ασυνήθης για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπου όλες οι μεγάλες τράπεζες κάνουν χρήση και ομολόγων με ειδικά χαρακτηριστικά που
ικανοποιούν τις αρχές.
Τα ομόλογα αυτά έχουν χαρακτηριστικά μετατροπής σε μετοχές ως εποπτική απαίτηση, αλλά στην πράξη σπανίως μετατρέπονται.
Εν προκειμένω, θα πρέπει ο δείκτης CET1 να πέσει στο 5%‐7%, από 17,3% σήμερα, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, πιθανότητα εξαιρετικά απομακρυσμένη.
Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται να υπάρχει γεγονός αραίωσης (dilution) για τους Μετόχους.
Το αντίθετο, η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων με ομολογιακές εκδόσεις, λειτουργεί προστατευτικά για τους Μετόχους, καθώς δημιουργούνται επιπρόσθετα αποθέματα απορροφήσεως κινδύνων.
Τέτοιες ευχέρειες είναι συνήθεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ενόψει και της προσαρμογής στο νέο εποπτικό πλαίσιο (CRD IV).



Η ανακοίνωση της Alpha Bank για τη ΓΣ της 30ης Ιουνίου 2017

Στις 30 Ιουνίου 2017 καλούνται οι μέτοχοι της Alpha Bank να συμμετάσχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46.
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1. Έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσεως 2016, μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών.
2. Απαλλαγή των Mελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη.
3. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών, τακτικών και αναπληρωματικών, για τη διαχειριστική χρήση 2017 και έγκριση της αμοιβής των.
4. Έγκριση της αμοιβής των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Έκδοση υπό της Τραπέζης, και διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσεως, ομολογιακού δανείου, ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 500 εκατ. μετατρεψίμου σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, μετά καταργήσεως του δικαιώματος προτιμήσεως των Μετόχων. Παροχή των οικείων εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης.
6. Ανακοίνωση περί της εκλογής Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εις αντικατάσταση παραιτηθέντων, ως και του συναφούς ορισμού Ανεξαρτήτων Μελών και Μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής.
7. Χορήγηση αδείας στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διευθύνσεως, ως και σε Διευθυντές, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση εταιριών, που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς προς την Τράπεζα σκοπούς.
Σε περίπτωση που, κατά την αρχική (ως ανωτέρω) συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως δεν επιτευχθεί η εκ του Καταστατικού οριζομένη απαρτία προς λήψη
αποφάσεων επί των θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως, θα συνέλθει Πρώτη Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση την 11 Ιουλίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 και, επί μη επιτεύξεως κατ’ αυτήν απαρτίας, Δευτέρα Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση την 22 Ιουλίου 2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00, αμφότερες στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 46.
Νεώτερη πρόσκληση για τις Επαναληπτικές Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις δεν θα δημοσιευθούν, θέματα δε Ημερησίας Διατάξεως αυτών θα είναι εκείνα επί των οποίων, σε προηγούμενη συνεδρίαση, δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Τι λέει το Διοικητικό Συμβούλιο προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, αναφορικά με τη διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσεως, ομολογιακού δανείου, ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 500 εκατ. μετατρεψίμου σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης εισηγείται προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, καθώς και προς κάθε επαναληπτική, εξ αναβολής ή εκ διακοπής Συνέλευση, την παροχή εγκρίσεως υπό της Συνελεύσεως για:
(α) Έκδοση μετατρεψίμου (σε κοινές μετά ψήφου μετοχές) ομολογιακού δανείου
(«ΜΟΔ») ανωτάτου ύψους έως Ευρώ 500 εκατ. με κατάργηση του δικαιώματος
προτιμήσεως των Mετόχων,
(β) Διάθεση, εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει σκόπιμο, λαμβανομένων υπόψη των κρατουσών στις χρηματαγορές συνθηκών και των αναγκών της Τραπέζης για άντληση κεφαλαίων, του ΜΟΔ, διά ιδιωτικής τοποθετήσεως, προς ενδιαφερόμενους ειδικούς και λοιπούς επενδυτές, εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου από την παρούσα απόφαση,
(γ) Ορισμού ως (εύρους) του λόγου μετατροπής εκάστης ομολογίας προς (/) κοινές μετοχές της Τραπέζης του πηλίκου διαιρέσεως με αριθμητή το ποσό του ανεξόφλητου (κατά τη στιγμή μετατροπής) κεφαλαίου εκάστης μετατρεπομένης ομολογίας και παρονομαστή την τιμή διαθέσεως των εκ μετατροπής νέων κοινών μετοχών, νοουμένου ότι (i) η εν λόγω τιμή διαθέσεως θα ισούται με τη μεσοσταθμική χρηματιστηριακή τιμή μετοχής της Τραπέζης κατά την περίοδο που προηγείται έως και 30 εργασίμων ημερών προ της ημερομηνίας εκδόσεως/διαθέσεως του ΜΟΔ πολλαπλασιαζόμενη (Χ) με συντελεστή εκπτώσεως έως και 40%, ο οποίος θα προσδιορισθεί κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης κατά ή πριν την έκδοση/τη διάθεση του ΜΟΔ, (ii) η τιμή διαθέσεως δεν δύναται να υπολείπεται της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τραπέζης και (iii) η συνολική ονομαστική αξία των νέων
μετοχών δεν δύναται να υπερβεί τη συνολική τιμή εκδόσεως των ομολογιών.
(δ) Την αναλογική αναπροσαρμογή της τιμής διαθέσεως των, εκ μετατροπής των ομολογιών, νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων
μετοχών (ως αυτή θέλει ορισθεί υπό του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης κατά την έκδοση των ομολογιών του μετατρεψίμου ομολογιακού δανείου δυνάμει σχετικώς παρασχεθείσας εξουσιοδοτήσεως), επί συνδρομής εταιρικών γεγονότων που δύνανται να επάγονται μεταβολή της οικονομικής αξίας των εκδοθησομένων ομολογιών, συμπεριλαμβανομένων όλως ενδεικτικώς των
περιπτώσεων αυξήσεως (εφόσον χορηγούνται δικαιώματα προτιμήσεως) ή μειώσεως του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης, της μειώσεως της ονομαστικής αξίας των μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης άνευ μειώσεως του μετοχικού της κεφαλαίου (split), της συμπτύξεως της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Τραπέζης (reverse split), της συγχωνεύσεως ή διασπάσεως της Τραπέζης, της εκδόσεως τίτλων μετατρέψιμων σε ή ανταλλάξιμων με μετοχές της Τραπέζης, ως και σε οιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις τοιαύτη αναπροσαρμογή συνηθίζεται κατά την κρατούσα πρακτική στην αγορά μετατρέψιμων ομολογιών και
(ε) Παροχή εξουσιοδοτήσεως προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης για τη ρύθμιση των λεπτομερειών εκδόσεως του ΜΟΔ ως ενδεικτικά του προσδιορισμού της ημερομηνίας εκδόσεως και της οριστικοποιήσεως του λόγου μετατροπής, ως και εν γένει για την υλοποίηση της αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ήταν, και (συνεχίζει να) αποτελεί βασικό επιχειρησιακό στόχο της Τραπέζης.
Ήδη σε συνέχεια της πρόσφατης αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης τον Νοέμβριο 2015, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τραπέζης ενισχύθηκε σημαντικά και ανέρχεται σε 17,3%, τοποθετώντας την Τράπεζα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες, συνεχίζουν να καλούν ως πρωταρχικό μέλημα την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τραπέζης.
Η Τράπεζα επιθυμεί τη συνεχή διεύρυνση των πηγών αντλήσεως κεφαλαίων και χρηματοδοτήσεως, εν όψει
(α) των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας περί κεφαλαιακής επάρκειας και απορροφήσεως ζημιών εν λειτουργία ή/και κατά την εξυγίανση (MREL),
(β) της περαιτέρω ευθυγραμμίσεως των εποπτικών της κεφαλαίων με τις απαιτήσεις και τις ευχέρειες του εφαρμοστέου κανονιστικού πλαισίου,
(γ) του υψηλού ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τα οποία καλείται να διαχειρισθεί ενεργά τα επόμενα έτη και
(δ) της δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η Χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επί του παρόντος για πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ωστόσο, λόγω της πρωτοφανούς χρηματοοικονομικής κρίσεως που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία κατά τα τελευταία έτη, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές είναι εξαιρετικά δυσχερής.
Ως εκ τούτου απαιτείται ηδημιουργία εργαλειοθήκης με όλα τα μέσα που παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και ταχύτητα προσβάσεως στις χρηματαγορές, προκειμένου η Τράπεζα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τις διαφαινόμενες ευκαιρίες για την άντληση κεφαλαίων εντός του επόμενου έτους.
Η έκδοση ΜΟΔ εκτιμάται ότι παρέχει στην Τράπεζα αυξημένη ευελιξία προκειμένου να διευκολυνθεί η (άμεση ή έμμεση μέσω θυγατρικής της) πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ειδικότερα, η έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές κινητώναξιών, όπως οι ομολογίες, είναι ένα ευρέως αποδεκτό στις διεθνείς αγορές χρηματοοικονομικό εργαλείο, στα πλαίσια του οποίου δύνανται να εκδοθούν (και) κινητές αξίες με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την αναγνώριση του αντληθησομένου ποσού στα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης («Μετατρέψιμες Κινητές Αξίες»). Προϋπόθεση της αναγνωρίσεως αυτής αποτελεί οι Μετατρέψιμες Κινητές Αξίες να περιλαμβάνουν όρους περί υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κοινές μετά ψήφου μετοχές της εκδότριας τραπέζης σε ακραίες περιπτώσεις μειώσεως της κεφαλαιακής της επάρκειας.
Σημειώνεται ότι αν και οι ακριβείς όροι  περί υποχρεωτικής μετατροπής θα διαμορφωθούν κατόπιν αξιολογήσεως του εποπτικού πλαισίου, υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 575/2013) το όριο ενεργοποιήσεως της υποχρεωτικής μετατροπής τίθεται στο 5,125% του Δείκτη CET1 (υπό την επιφύλαξη της διακριτικής ευχέρειας της εκδότριας τράπεζας να ορίσει υψηλότερο όριο κατόπιν υποδείξεως της αρμόδιας εποπτικής αρχής), ενώ σε πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τραπεζών το όριο τέθηκε στο 7% του Δείκτη CET1 (βλ. ΠΥΣ 36/2015). Έτσι, η έκδοση του ΜΟΔ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αντλήσεως εποπτικών κεφαλαίων.
Εφόσον κριθεί πρόσφορο και αναγκαίο, η διαδικασία επιταχύνεται και διευκολύνεται με την έκδοση Μετατρέψιμων Κινητών Αξιών μέσω θυγατρικής της Τραπέζης.
Ειδικότερα, οι Μετατρέψιμες Κινητές Αξίες δύνανται να εκδοθούν και από 100% θυγατρική της Τραπέζης, η οποία και θα καλύψει το ΜΟΔ και αποκλειστικός σκοπός της οποίας θα είναι η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές. Στην  περίπτωση αυτή, οι μετατρέψιμες ομολογίες του ΜΟΔ θα αποτελέσουν την υποκείμενη αξία των Μετατρέψιμων Κινητών Αξίων, ενώ η μετατροπή τους θα συνεπάγεται την αυτόματη μετατροπή και των ομολογιών του ΜΟΔ, προκειμένου να παραδίδονται στον κάτοχο των Μετατρέψιμων Κινητών Αξιών οι νέες κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές.
Συναφώς, η έκδοση του ΜΟΔ και εν γένει Μετατρέψιμων Κινητών Αξιών, οι οποίες, πέραν του δικαιώματος προαιρέσεως μετατροπής, σε ακραίες περιπτώσεις προκαλούν αραίωση (dilution) των υφισταμένων Μετόχων λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κοινές μετοχές, κρίνεται πρόσφορο μέσο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από πληθώρα ευρωπαϊκών τραπεζών για την άντληση
εποπτικών κεφαλαίων ή τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία περί απορροφήσεως ζημιών εν λειτουργία ή/και κατά την εξυγίανση (MREL).
Σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις εκ των Ομολογιών του προτεινομένου ΜΟΔ θα είναι μειωμένης κατατάξεως (subordinated) σε σχέση με τις λοιπές απαιτήσεις εγχειρόγραφων πιστωτών της Τραπέζης, κατατασσόμενες συμμέτρως με τις κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος και κάθε άλλη απαίτηση, η οποία συμφωνείται ότι κατατάσσεται συμμέτρως με τις ομολογίες.
Υπενθυμίζεται ότι τα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης προέρχονται αποκλειστικά από την έκδοση κοινών μετοχών, διάρθρωση η οποία δεν συνάδει με τη συνήθη δομή που συναντάται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Ως εκ τούτου, η έκδοση και άλλων μορφών κινητών αξιών, όπως οι ομολογίες του ΜΟΔ, τα αντληθησόμενα κεφάλαια εκ των οποίων δύνανται υπό προϋποθέσεις να περιληφθούν στα εποπτικά
κεφάλαια της Τραπέζης, θα βελτιώσει τη διάρθρωση των εποπτικών της κεφαλαίων, διευρύνοντας τις πηγές χρηματοδοτήσεώς της.
Περαιτέρω, η έκδοσή των ομολογιών, που, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι μειωμένης κατατάξεως (subordinated), θα συμβάλει στη σταδιακή δημιουργία
καμπύλης επιτοκίου (yield curve) για κινητές αξίες εκδιδόμενες από την Τράπεζα, διευκολύνοντας την έκδοση από την Τράπεζα στις χρηματαγορές και άλλων μορφών κινητών αξιών με απαιτήσεις που θα κατατάσσονται πριν από αυτές των ομολογιών του ΜΟΔ (π.χ. Senior Bonds).
Ως εκ τούτου, σκοπό της προτεινόμενης εκδόσεως αποτελεί μεταξύ άλλων, ξεκινώντας από την έκδοση των ομολογιών του ΜΟΔ η Τράπεζα όχι μόνον να βελτιώσει τη διάρθρωση των εποπτικών της κεφαλαίων, αλλά και εν τέλει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις χρηματαγορές, βελτιώνοντας τις πηγές χρηματοδοτήσεώς της.
Κυρίως όμως η έκδοση τόσο των μετατρέψιμων ομολογιών αλλά και άλλων κινητών αξιών από την Τράπεζα που επιτρέπουν κατά τους όρους τους την απορρόφηση ζημιών, λειτουργεί επ’ ωφελεία και των καταθετών της Τραπέζης, καθόσον οι απαιτήσεις εξ αυτών κατατάσσονται μετά τις απαιτήσεις των καταθετών, προστατεύοντας κατά τούτο την καταθετική βάση της Τραπέζης.
Έτσι, οι υφιστάμενες συνθήκες στις χρηματαγορές και η ενδεχόμενη ανάγκη αντλήσεως κεφαλαίων αναδεικνύουν ως αναγκαίο και αναλογικό μέτρο την προτεινόμενη κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως και τη χορήγηση εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο να διαθέσει διά ιδιωτικής τοποθετήσεως προς ειδικούς και λοιπούς επενδυτές ομολογίες με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, προκειμένου η Τράπεζα να διαθέτει την αναγκαία, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ταχύτητα και αμεσότητα αντιδράσεως στη μεταβαλλόμενη συγκυρία.
Τέλος προτείνεται η χορήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης εξουσίας για την έκδοση και διάθεση του εν θέματι ΜΟΔ εντός αποκλειστικής προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από της ημερομηνίας εγκρίσεως υπό της Γενικής Συνελεύσεως του παρόντος Θέματος, εφόσον όμως το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει σκόπιμη την εν λόγω έκδοση και διάθεση, λαμβανομένων υπόψη των κρατουσών στις χρηματαγορές συνθηκών και των αναγκών της Τραπέζης για άντληση κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης