Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Ελλάδα απέτυχε στο χρέος και στο QE; - Γιατί η γαλλική πρόταση είναι ανεφάρμοστη; - Γιατί παραμένει το ΔΝΤ;

tags :
Γιατί η Ελλάδα απέτυχε στο χρέος και στο QE; - Γιατί η γαλλική πρόταση είναι ανεφάρμοστη; - Γιατί παραμένει το ΔΝΤ;
Η ελληνική κυβέρνηση θα φύγει από το Eurogroup έχοντας εξασφαλίσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μετά από 15 μήνες καθυστέρησης.
Η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται είναι ότι στις 15 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup θα υπάρξει έκπληξη και θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος, θα κλειδώσει η δόση και θα χαραχθεί η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει χρέος, δεν θα επιλυθεί το ελληνικό χρέος και σίγουρα δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση τουλάχιστον για το 2017.
Το bankingnews συνομίλησε με κορυφαίο θεσμικό παράγοντα ο οποίος δίνει μια ρεαλιστική απεικόνιση του τι θα πάρει η Ελλάδα στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τακτικό Eurogroup στις 15 Ιουνίου γνωρίζοντας τι δεν θα πάρει
Δεν θα πάρει η Ελλάδα λύση για το χρέος
Δεν θα πάρει την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση θα φύγει από το Eurogroup έχοντας εξασφαλίσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μετά από 15 μήνες καθυστέρησης.
Θα πάρει την δόση μεταξύ 7,5 με 8 δισεκ. ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουλίου 2017.
Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων εσχάτως αυτό επιβεβαιώνουν οι επενδυτές βλέπουν καθαρά αποπληρωμή υποχρεώσεων χωρίς επιπλοκές.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και για το ΔΝΤ το οποίο θα ανακοινώσει ότι παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα με συμφωνία επί της αρχής.
Δηλαδή μέχρι να συμφωνηθούν οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να χορηγήσει νέο δάνειο.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει γιατί υπάρχει συμφωνία Ταμείου με την Γερμανία....δεν σχετίζεται δηλαδή με τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017.
Η παρουσία του γαλλικού παράγοντα με την πρόταση – λύση για το χρέος της διασύνδεσης της ανάπτυξης της Ελλάδος με τις ετήσιες πληρωμές τοκοχρεολυσίων για το χρέος….καλλιέργησε προσδοκίες.
Όμως η γαλλική πρόταση έχει απορριφθεί από όλους και το κυριότερο δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα στο χρέος, ούτε επιτρέπει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα QE ποσοτικής χαλάρωσης.
Είναι προφανές και γεννώνται ερωτηματικά γιατί για κάποιους δεν είναι προφανές ότι χρέος και ποσοτική χαλάρωση QE έχουν οριστικά εγκαταλειφθεί για το 2017.
Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ – η Societe Generale προβλέπει έως το 2019 -  κάποια στιγμή το 2018 να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα.
Πάντως για το 2017 δεν υπάρχει θέμα.
Επίσης εάν αναζητήσουμε τις ευθύνες αυτής της διαπραγματευτικής αποτυχίας θα πρέπει να αποδοθούν κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση και λιγότερο στην γερμανική αδιαλλαξία.
Εάν η Ελλάδα είχε κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση το καλοκαίρι του 2016 θα είχε πάρει και χρέος και ποσοτική χαλάρωση.
Η αποτυχία ένταξης στο QE βαρύνει αποκλειστικά την Ελλάδα.
Η αποτυχία στο χρέος βαρύνει την Ελλάδα αλλά και εν μέρει την Γερμανία.
Ορθώς υποστηρίζει ο επικεφαλής του Euro Working Group ότι η Ελλάδα έπρεπε να κλείνει την 6η αξιολόγηση και όχι την 2η αξιολόγηση.
Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα παίρνει τα ελάχιστα από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Όμως ακόμη και αυτά τα ελάχιστα είναι ικανά να συντηρήσουν τα ομόλογα και τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
Πάντως το επόμενο διάστημα ο ουσιώδης ενθουσιασμός θα απουσιάζει»

Υποσημείωση

Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα είναι επίσης ένα επικοινωνιακό τρικ που χρήζει μεγάλης προσοχής όχι μόνο γιατί θα περιορίζεται στην λογική του rollover με επανεκδόσεις re - opening αλλά κυρίως γιατί το κόστος δανεισμού από τις αγορές θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος δανεισμού από τον ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης