Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 15/6 με δόση και ΔΝΤ… ναυαγούν χρέος και QE – Τρικ ο μηχανισμός ανάπτυξης – Αποτυχία χωρίς χρονικό πλάνο για το χρέος

tags :
Στις 15/6 με δόση και ΔΝΤ… ναυαγούν χρέος και QE – Τρικ ο μηχανισμός ανάπτυξης – Αποτυχία χωρίς χρονικό πλάνο για το χρέος
Γνωρίζουν ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ως σχεδιασμός έχει καταρρεύσει και επίσης όλοι γνωρίζουν ότι για τους επόμενους μήνες αποκλείεται το QE η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Είναι οριοθετημένο τι θα πάρει η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου του 2017 στο τακτικό Eurogroup και παρά τις καλλιεργηθείσες προσδοκίες είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι…η κυβέρνηση θα φύγει με κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με δόση 7,5 με 8 δισεκ. και με απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει στο τρίτο μνημόνιο με τον όρο της συμφωνίας επί της αρχής.
Δηλαδή το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα έως ότου διευκρινιστεί και αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους.
Όλα αυτά έχουν σχεδόν προεξοφληθεί.
Οι αγορές γνωρίζουν τι να περιμένουν από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017.
Γνωρίζουν ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ως σχεδιασμός έχει καταρρεύσει και επίσης όλοι γνωρίζουν ότι για τους επόμενους μήνες αποκλείεται το QE η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ρήτρες ανάπτυξης που παρουσιάζονται ως εναλλακτικό γαλλικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τρικ καθώς ούτε το χρέος καθιστούν βιώσιμο, ούτε επιτρέπουν την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τι μπορούν να περιμένουν, σε τι μπορούν να ελπίζουν οι αγορές;
Πρακτικά μόνο σε ένα χρονοδιάγραμμα για το χρέος.
Δεν θα είναι έκπληξη η αποτυχία στο χρέος και στην ποσοτική χαλάρωση.
Οι επενδυτές περιμένουν ένα χρονικό πλάνο, ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
Π.χ. εάν επικρατήσει η γερμανική στρατηγική το ελληνικό χρέος να εξεταστεί εάν πρέπει να διευθετηθεί το καλοκαίρι του 2018 τότε αυτή η εξέλιξη θα είναι μια μεγάλη αποτυχία για την Ελλάδα.
Εάν αντιθέτως προσδιοριστεί ημερομηνία π.χ. η 6η Νοεμβρίου του 2017 στο 5ο κατά σειρά Eurogroup τότε δημιουργείται άλλη δυναμική.
Πάντως με πιθανότητα 99% η Γερμανία και ο ESM ζητούν το θέμα του ελληνικού χρέους να εξεταστεί το 2018 όχι νωρίτερα.
Αυτό που δεν έχει προεξοφλήσει η αγορά (ομόλογα και μετοχές) είναι εάν υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει να εξετάζεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Εάν κανείς ευελπιστεί ότι με τις ρήτρες ανάπτυξης θα επιλυθεί το πρόβλημα απλά αυταπατάται και μάλιστα οικτρά…
Εάν το χρονοδιάγραμμα αφορά το 2018….το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον θα ξεθωριάσει για μήνες.

To veto της Γερμανίας για δημιουργία νέου χρέους από την  Ελλάδα

Με βάση έγκαιρη πηγή η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει δεν θα δημιουργήσει νέο χρέος τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια αλλά μόνο όταν υπάρχουν λήξεις ομολόγων θα μπορεί να πραγματοποιεί roll over επανεκδόσεις re opening για να ανανεώσει ομόλογα που λήγουν.
Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να δημιουργήσει νέο χρέος ενώ το παλαιό χρέος που λήγει η προσφυγή στις αγορές θα εξαρτάται μόνο από την δυναμική των επιτοκίων.
Να σημειωθεί ότι λήξεις ομολόγων έχουμε στις 17 Ιουλίου 2017 πρώην 3ετές, το 2019 το πρώην 5ετές ενώ η 10ετία λήγει πολύ αργότερα.
Το veto της Γερμανίας στα σχέδια για δημιουργία νέους χρέους, ουσιαστικά καθιστά όμηρο την Ελλάδα ακόμη και στις εκδόσεις ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης