Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΟΧΙ στην λύση του χρέους, στο QE και στην Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα αναδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία Schaeuble

Το ΟΧΙ στην λύση του χρέους, στο QE και στην Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα αναδεικνύει την απόλυτη κυριαρχία Schaeuble
Από όλη αυτή την διαπραγματευτική μάχη με επίκεντρο την Ελλάδα το συμπέρασμα είναι ότι ο Schaeuble είναι ο απόλυτα κυρίαρχος στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρόταν στην Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο για την στάση του Schaeuble του γερμανού υπουργού οικονομικών κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο πριν εβδομάδες… έκανε ένα στρατηγικό λάθος…από τα πολλά που έχει υποπέσει.
Merkel και Schaeuble είναι ένα εμφανίζονται ως ένα και ως εκ τούτου η «στρατηγική της διασποράς ζιζανίων» γυρνάει μπούμερανγκ.
Όμως στρατηγικά αυτό ήταν μια αφορμή.
Η Γερμανία και το ΔΝΤ έχουν δομικό πρόβλημα με την Ελλάδα, δεν την εμπιστεύονται και δεν εμπιστεύονται την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Θεωρούν την Ελλάδα αναξιόπιστη και ανακόλουθη και λόγω αυτής της σοβαρής έλλειψης εμπιστοσύνης κατάφερε η Γερμανία να πείσει το αρχικώς άτεγκτο ΔΝΤ.
Πως θα δοθεί λύση στο χρέος σε μια χώρα που χρειάστηκε να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση 15 μήνες;
Πως θα δοθεί QE σε μια χώρα που ακόμη έχει εκκρεμείς αξιολογήσεις;
Πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα όταν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης;
Οι παράγοντες αυτοί έχουν επιδράσει καταλυτικά οδηγώντας στο αδιέξοδο του Eurogroup στις 15 Ιουνίου 2017.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τα στοιχειώδη ζητήματα δεν έχουν κλείσει και υπάρχουν διαρροές από ελληνικής πλευράς ότι αφού η Γερμανία οδηγεί το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους σε αδιέξοδο θα θέσει η Ελλάδα θέμα στην Σύνοδο Κορυφής.
Αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία βάζει Veto τονίζοντας ότι η αξιολόγηση και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους δεν αφορά τους αρχηγούς των κρατών αλλά τους υπουργούς οικονομικών δηλαδή τα Eurogroup.
Εάν υπάρξουν εμπλοκές ορισμένοι διαρρέουν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup αλλά και αυτό το σενάριο έχει απορριφθεί.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών είναι ο απόλυτος κυρίαρχός της Ευρώπης.
Κατάφερε
1)Να μεταπείσει το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την ρήτρα της Συμφωνίας Επί της Αρχής.
Να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ αρχικά ήταν κάθετο χωρίς λύση στο ελληνικό χρέος δεν θα υπάρχει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
2)Η Γερμανία είχε δεσμευθεί για το ελληνικό χρέος και την εξεύρεση λύσης.
Ο Schaeuble πάγωσε την διευθέτηση του χρέους όχι λόγω των γερμανικών εκλογών ήδη το CDU προηγείται 12% από τους σοσιαλδημοκράτες αλλά λόγω της πάγιας θέση του ότι για την Ελλάδα είναι αναγκαία η ανάπτυξη όχι η διευθέτηση του χρέους.
3)Ο Schaeuble άλλαξε όλη την πολιτική ατζέντα και ενώ το χρέος της Ελλάδος ήταν στα σχέδια το 2017 κατέληξε στο 2018 και με ερωτηματικό εάν τελικώς παρθούν μέτρα.
4)Η ποσοτική χαλάρωση οριστικά έχει εγκαταλειφτεί.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τεθεί οριστικά εκτός πλάνων της ΕΚΤ οπότε θέμα QE δεν υφίσταται.
5)Η Γερμανία μπλοκάρει και τα πολιτικά σχέδια Τσίπρα να φέρει στην Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα απορριφθεί από την Σύνοδο.

Από όλη αυτή την διαπραγματευτική μάχη με επίκεντρο την Ελλάδα το συμπέρασμα είναι ότι ο Schaeuble είναι ο απόλυτα κυρίαρχος στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης