Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Αδύνατον να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος πριν τον Ιούλιο του 2018 – Απόλυτα ανέφικτη η ένταξη σε QE το 2017

tags :
Αποκάλυψη: Αδύνατον να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος πριν τον Ιούλιο του 2018 – Απόλυτα ανέφικτη η ένταξη σε QE το 2017
Επίσης είναι απόλυτο τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ το 2017 και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε έως το καλοκαίρι του 2018 και για το ζήτημα αυτό.
Η καλλιεργηθείσα ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια καλή συμφωνία στο Eurogroup καταρρίπτεται από τα ίδια τα γεγονότα αλλά και από την στάση της αγοράς.
Οι διεθνείς επενδυτές στο χρηματιστήριο προέβησαν σε πωλήσεις αμέσως μετά τα πολύ φτωχά αποτελέσματα του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο να εξεταστεί τους επόμενους μήνες αλλά μόνο το Καλοκαίρι του 2018.
Επίσης είναι απόλυτο τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ το 2017 και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε έως το καλοκαίρι του 2018 και για το ζήτημα αυτό.
Καλλιεργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος ώστε να εξιδεικευθούν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Επίσης ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2017.
Η κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής προπαγάνδας αναφέρει ότι στο Eurogroup επιτεύχθηκε μια μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή τονίζεται τα εξής "η εξέταση μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί καινούργια πρωτοβουλία.
Ο ESM έως τώρα έχει εκπονήσει αρκετά σχέδια για το πως θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος.
Τα μέτρα υπάρχουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν το πλαίσιο των μέτρων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μέτρα υπάρχουν και όλες οι πλευρές τα γνωρίζουν.
Το ερώτημα είναι εάν τα μέτρα αυτά καθιστούν το χρέος της Ελλάδος στα 320 δισεκ. βιώσιμο.
Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους DSA από το ΔΝΤ θα εκπονηθεί καλοκαίρι 2018.
Επίσης της ουσίας η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί το καλοκαίρι του 2018.
Οπότε σε αυτό που ονομάζουμε μέτρα για το ελληνικό χρέος η ουσία βρίσκεται στην βιωσιμότητα η οποία θα κριθεί καλοκαίρι 2018.
Η ΕΚΤ από την άλλη είναι αδύνατο να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2017.
Η ΕΚΤ είναι ένας συντηρητικός θεσμός και δεν θα λάβει καμία πρωτοβουλία χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο"

Αποδόμηση μέτρων και επιτροπεία έως το 2060

Όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος με παραδοχή και μάλιστα σε κείμενο του Eurogroup ότι η επιμήκυνση θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια αυτομάτως αποδυναμώνεται ουσιαστικά η διαπραγμάτευση.
Όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος με την παραδοχή ότι εάν χρειαστεί τελικά θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος...προφανώς αποδομείται η προσπάθεια διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Ταυτόχρονα όταν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 στο 3,5% και έως το 2060 πρωτογενή πλεονάσματα 2% ή περίπου 2% αυτομάτως εγείρεται το ερώτημα μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει τέτοιους στόχους και εάν η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς μακροχρόνιας επιτροπείας.

Γιατί όμως ήταν φτωχά τα αποτελέσματα και γιατί ήταν το Eurogroup αποτυχία για την Ελλάδα;

1)Επίσημα πλέον το ελληνικό χρέος δεν θα διευθετηθεί το 2017 αλλά στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 με έναρξη των διαπραγματεύσεων το νωρίτερο όχι τις επόμενες εβδομάδες… όπως ελέχθη στο Eurogroup αλλά στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης δηλαδή περί τον Μάρτιο του 2018.
Άρα ουσιαστικά η αξιολόγηση των μέτρων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2018 για να ολοκληρωθεί το Καλοκαίρι του 2018.

2)Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια, η αναφορά αυτή επιτρέπει όλες τις ερμηνείες αλλά η σκόπιμη αναφορά για 0 χρόνια επιμήκυνση υποδηλώνει την πραγματική διάθεση των βασικών πιστωτών της Ελλάδος.

3)Θα επιχειρηθεί τους επόμενους μήνες μια εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, ωστόσο η Lagarde του ΔΝΤ τόνισε ότι η τελική DSA η έκθεση βιωσιμότητας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.
Τα μέτρα είναι ήδη γνωστά αλλά η ουσία είναι η έκθεση βιωσιμότητας.

4)Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστεί εάν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος δηλαδή δεν υπάρχει δέσμευση για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

5)Η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες δεν παίρνει QE δεν παίρνει ποσοτική χαλάρωση.
Ακόμη και με εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, ακόμη και εάν τα μέτρα για το χρέος παρουσιαστούν π.χ. στο Eurogroup 6 Νοεμβρίου δεν διασφαλίζουν θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Η ΕΚΤ με βάση πηγές τονίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ένα πρώτο βήμα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του προγράμματος δηλαδή το 2018 θα εκπονηθεί έκθεση βιωσιμότητας DSA η οποία θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων για το ελληνικό χρέος, θα αξιολογηθεί δηλαδή εάν όντως καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Αυτό αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει "ξεκάθαρη" αναφορά περί βιωσιμότητας νωρίτερα.

6)Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την ρήτρα της Συμφωνίας Επί της Αρχής δηλαδή θα παραμείνει σε αναμονή για 14 μήνες.
Δυνητικά το ΔΝΤ θα μπορούσε να δανείσει την Ελλάδα με 1,8 δισεκ. αλλά όπως τόνισε η Lagarde του ΔΝΤ μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί.

7)Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και από το 2013 έως το 2060 πρωτογενή πλεονάσματα περίπου στο 2% δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση του ESM για την Ελλάδα που είχε υποβληθεί στο παρελθόν.
Δεν είναι καινούργια πρόταση.  

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα αξιολογηθεί Καλοκαίρι 2018 όπως και η ποσοτική χαλάρωση 

Η Lagarde η επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η κεντρική και ουσιαστική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος θα εκπονηθεί το Καλοκαίρι του 2018.
Θα υπάρξουν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA από το ΔΝΤ, η πρώτη έκθεση θα εκπονηθεί μετά την παρουσίαση των μέτρων για το ελληνικό χρέος όποτε αυτά προσδιοριστούν – προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές – και η δεύτερη στο τέλος του προγράμματος.
Ο συνδυασμός ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε αναμονή 14 μήνες και ότι η τελική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA θα εκπονηθεί το Καλοκαίρι του 2018 καθιστά αδύνατη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ για τους εξής λόγους δεν μπορεί να χορηγήσει QE ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα;
-)Δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι σε καθεστώς αναμονής και η ΕΚΤ να εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
-)Δεν μπορεί η τελική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να έχει σχεδιαστεί να εκπονηθεί Καλοκαίρι 2018 και η ΕΚΤ να προτρέξει.
-)Έχουμε αναφέρει ότι η ΕΚΤ ακόμη και με μέτρα για το ελληνικό χρέος όχι στο βασικό αλλά στο δυσμενές σενάριο της έκθεσης βιωσιμότητας που θα εκπονήσει θα καταδείξει… ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
-)Πέραν αυτών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η 3η αξιολόγηση όπερ σημαίνει ότι αυτομάτως η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε QE εν μέσω αξιολόγησης.
Άρα το QE για την Ελλάδα το 2017 αποκλείεται, το 2018 είναι υπό πολλούς όρους και σίγουρα είναι πολύ μακριά….

Το χρέος στις καλένδες…με στόχο το 2018 και με πολλά ερωτηματικά

Η γενικόλογη αναφορά για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και με κατάληξη… ότι το 2018 εάν κριθούν αναγκαία τα μέτρα θα εφαρμοστούν αποτελεί απόδειξη ότι δεν πήραμε τίποτε ως Ελλάδα.
Βέβαια αναφέρθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Όμως τα μέτρα δεν μπορούν να εξειδικευθούν όταν στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι π.χ. η επιμήκυνση θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια.
Δηλαδή στο επίσημο ανακοινωθέν ένα από τα βασικά μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προσδιορίζεται από 0 δηλαδή χωρίς επιμήκυνση έως 15 χρόνια επιμήκυνσης.
Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε ένα ναυάγιο το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα από τους 14 μήνες του ΔΝΤ, από την 0 επιμήκυνση έως την ρητή αναφορά ότι τα μέτρα θα ληφθούν στα μέσα του 2018 στην λήξη του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης