Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιωάννου (Eurobank): Τις επόμενες εβδομάδες τα πρώτα δείγματα άρσης των capital controls

tags :
Ιωάννου (Eurobank): Τις επόμενες εβδομάδες τα πρώτα δείγματα άρσης των capital controls
H επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση και των μεγάλων επιχειρήσεων, να οικοδομηθούν πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις διεθνείς αγορές
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε τη σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων και τόνισε ότι η αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στην οικονομία, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες και να προχωρήσει σταδιακά η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα το καλοκαίρι του 2015, αποτελούν βασική προϋπόθεση.
Κάποια πρώτα δείγματα άρσης είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Επίσης και η επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση και των μεγάλων επιχειρήσεων, να οικοδομηθούν πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις διεθνείς αγορές.
«Για την πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε τα τελευταία 7 χρόνια, με ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, έχουν ειπωθεί πολλά.
Αποτελεί θετική εξέλιξη αναμφισβήτητα η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης ανοίγουν το δρόμο για να κλείσει επιτέλους ο κύκλος της αβεβαιότητας.
Η χώρα μας, η οικονομία, έχουν  την ευκαιρία να γυρίσουν σελίδα με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υπηρετήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Όπως τόνισε, ασφαλώς μια πιο ευνοϊκή και συγκεκριμένη απόφαση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους και την εξασφάλιση της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιτάχυνε τις θετικές εξελίξεις, υπογράμμισε ο αναπλ. CEO της Eurobank.
Ωστόσο, τόνισε η συγκυρία δεν βοήθησε, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ "κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση,  είναι όμως η δεύτερη καλύτερη λύση" που επιτρέπει προφανώς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  να μετέχει κατ αρχήν στο πρόγραμμα.
«Η αναγνώριση από τους εκπροσώπους των θεσμών των βαρύτατων θυσιών που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες πολίτες, δεν απαλύνει τα νέα βάρη που έχουμε αναλάβει, αλλά τουλάχιστον διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία.
 Η ανασφάλεια περιορίζεται, Έλληνες και ξένοι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν με σιγουριά πλέον ότι είναι αξιοποιήσιμες οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.
«Τώρα, είναι επιβεβλημένο, όχι μόνο να σκεφτούμε ή να προβληματιστούμε αλλά κυρίως να αναλάβουμε συγκροτημένη δράση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την επιστροφή στην ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών», ανέφερε ο Σταύρος Ιωάννου.
«Υπό αυτό το πρίσμα η πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για το σημερινό συνέδριο είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική.
Παρά τις επιπτώσεις της ύφεσης, τη στασιμότητα και  τον αποκλεισμό της χώρας και της οικονομίας από τις διεθνείς αγορές, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και σταθεροποίησης που όχι μόνο δεν πρέπει να πάνε χαμένα, αλλά πρέπει να αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας ανάπτυξης και προοπτικής», ανέφερε ο αναπλ. CEO της Eurobank.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ιωάννου ανέφερε:
Τώρα είναι η στιγμή, όλοι  μας, το πολιτικό προσωπικό, ο επιχειρηματικός κόσμος, η κοινωνία, να αποφασίσουμε και να υιοθετήσουμε πλήρως το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με πρωταγωνιστικό το ρόλο του ιδιωτικού επιχειρείν και με κινητήριες δυνάμεις τις επενδύσεις και την οικονομική εξωστρέφεια.
Είναι δική μας υπόθεση, δική μας υποχρέωση, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό, με προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της χώρας, ώστε οι θυσίες τους να μην πάνε χαμένες.
Η πολυετής κρίση, μας έχει αφήσει βαριά κληρονομιά κυρίες και κύριοι.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 27%, οι ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις πέρασαν μεγάλη δοκιμασία, η ανεργία εκτινάχθηκε, την ώρα που το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε δραματικά και παράλληλα διευρύνθηκε το έλλειμμα εμπιστοσύνης επενδυτών και αγορών προς την Ελλάδα.   
Θέλω να πιστεύω πως έχουμε πια πιάσει τον «πάτο του βαρελιού».
Ότι μπορούμε, υπό προϋποθέσεις, να αφήσουμε πια, πίσω μας τα χειρότερα και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, επιστρέφοντας με σταθερό ρυθμό στην κανονικότητα.   
Έχει πολλές φορές λεχθεί πως για να ανακτήσουμε δυναμική και να επιστρέψουμε σε μια διατηρήσιμη, αναπτυξιακή τροχιά, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας, με στόχο μια πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική και πιο κερδοφόρα οικονομία.
Σε αυτή την πορεία, προς την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων, κρίσιμος παραμένει και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να αναγεννηθεί.
Κυρίες και κύριοι,
Οι χώρες έχουν σύνορα. Το επιχειρείν όχι, πιστεύω ότι το γνωρίζετε.
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ολοένα πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να βελτιώσουν το παραγόμενο προϊόν και τις υπηρεσίες τους και να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, διευρύνοντας τις πηγές κερδοφορίας τους.
Η σταδιακή ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου και η εκμετάλλευση των σημαντικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, είναι πλέον μονόδρομος.
Ο δρόμος δεν είναι ούτε εύκολος ούτε απλός.
Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πέραν της προσέλκυσης σημαντικών ξένων άμεσων επενδύσεων που θα καλύψουν το τεράστιο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, καθοριστικής σημασίας, είναι η ομαλοποίηση στην παροχή  ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας με σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος.
Για να γίνει αυτό απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα:
Πρώτον: Aποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στην οικονομία, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες και να προχωρήσει σταδιακά η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα το καλοκαίρι του 2015.
Κάποια πρώτα δείγματα άρσης είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Δεύτερον: Επιστροφή του δημοσίου στις διεθνείς αγορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση και των μεγάλων επιχειρήσεων, να οικοδομηθούν πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης με τις διεθνείς αγορές.
Σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν μια θετική εξέλιξη σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα βελτιωνόταν άμεσα το κλίμα για την ελληνική οικονομία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Τρίτον: Τήρηση με συνέπεια και χωρίς παλινδρομήσεις των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας και ειδικότερα στον τομέα της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ως εγγύηση απέναντι στους διεθνείς επενδυτές που δυστυχώς για εμάς παραμένουν επιφυλακτικοί και πρέπει να πειστούν για την αποφασιστικότητα μας ως χώρα.
Η υιοθέτηση από πλευράς μας των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών πολιτικών είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη που με τη σειρά της είναι απαραίτητη για να μπορούμε να στηρίξουμε τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει για πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.  
Τέταρτον: Καθοριστικής σημασίας παράγοντας, όπως προαναφέρθηκε ήδη, που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση ρευστότητας προς, υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, είναι η αποτελεσματική μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs) έχουν εκτιναχθεί στα 106 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της κρίσης, της ανεργίας αλλά και της αύξησης των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύθηκαν και εκμεταλλεύονται τις δυσμενείς συνθήκες στην οικονομία για να μην είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά περίπου 40%, την  επόμενη τριετία και μπορεί αυτό να φαίνεται ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά θεωρώ πως είναι και εφικτός. 
Παρά τις προκλήσεις, η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταδιακά σταθεροποιείται.
Οι τράπεζες επέστρεψαν στην οργανική κερδοφορία το 2017, η διατραπεζική ρευστότητα βελτιώνεται, μειώνεται σταδιακά η εξάρτηση για χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα και με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται και η πορεία των καταθέσεων.
 Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προετοιμαστεί ώστε σε ένα βελτιωμένο αναπτυξιακό περιβάλλον, από εδώ και στο εξής, να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να περάσουν σε νέα φάση ανάπτυξης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Εμείς στη  Eurobank, έχουμε επενδύσει εδώ και χρόνια στο δύσκολο ταξίδι της εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Από την αρχή της κρίσης, από το 2009, υποστηρίξαμε, ότι η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη  και  η ανάπτυξη σε μια χειμαζόμενη οικονομία που στηρίχθηκε επί δεκαετίες στην κατανάλωση, πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, να γίνει εξωστρεφής, να στηρίξει τις εξαγωγές και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Παρά τις δυσκολίες, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η Τράπεζά μας, δεν σταμάτησε να στηρίζει τους πελάτες της ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν σταμάτησε να χρηματοδοτεί, στο μέτρο του δυνατού, βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Στήριξε σειρά πρωτοβουλιών και προγραμμάτων και προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στάθηκε δίπλα στους ιδιώτες πελάτες της για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν δυσχέρειες, πρωτόγνωρες, που δημιούργησε η κρίση.
Παράλληλα, προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει με επιτυχία το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν μάστιγα όχι μόνο για  τον τραπεζικό κλάδο, αλλά για την οικονομία ευρύτερα. 
Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη άσκηση για το τραπεζικό σύστημα ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου και της Ελλάδας πολύ περισσότερο, καθώς πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.
 Πρόβλημα οικονομικό αλλά κυρίως ηθικό και κοινωνικό αφού πλήττει και εκμεταλλεύεται τους πραγματικά αδύναμους που χρήζουν βοήθειας και στήριξης.
Το 2016, η  Eurobank σταθεροποίησε τη δημιουργία νέων επισφαλών απαιτήσεων και ήδη έχει επιτύχει τους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα επιστρέψαμε στην κερδοφορία για πρώτη φορά από το 2011, βελτιώσαμε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, περιορίσαμε σημαντικά  την εξάρτησή μας, για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και αυξήσαμε τα υπόλοιπα καταθέσεων.
Τα αποτελέσματά μας αυτά, παρέχουν μια σταθερή βάση στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε με ασφάλεια και αισιοδοξία το μέλλον.
Παράλληλα επενδύουμε στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν ένα νέο ψηφιακό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και απαιτούν ταχεία και άρτια προσαρμογή των λειτουργικών μοντέλων, ώστε η τράπεζά μας να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο νέο τοπίο.
Η επιτυχημένη παρουσία, επίσης, του Ομίλου μας στο εξωτερικό, πέραν της σημαντικής θετικής συνεισφοράς της στα οικονομικά μας αποτελέσματα, μας παρέχει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που υπερβαίνουν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.
Κυρίες και κύριοι,
Στη Eurobank διαθέτουμε ένα ισχυρό πλέγμα πρωτοβουλιών και δράσεων που αποτελούν δυναμική αφετηρία για το ταξίδι των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
•    Το Exportgate.gr, την πλέον ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πύλη διασύνδεσης ελλήνων εξαγωγέων με αγορές του εξωτερικού, που έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με το ΣΕΒ και τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγικούς φορείς, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ).  
•    Η πρωτοβουλία της Τράπεζας, «Go International» που «τρέχει» επιτυχώς από το 2010 και είναι η κεντρική μας δράση για τη στήριξη των Ελλήνων εξαγωγέων στις διεθνείς αγορές.  Πρόσφατα διοργανώθηκε το  «Go in Crete», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας Go International.  Εκεί, με τη συμβολή σημαντικών φορέων που έμπρακτα στηρίζουν τις ελληνικές εξαγωγές, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), αλλά και με τις νέες μεγάλες συμμαχίες με σημαντικούς παίκτες του εξωτερικού, φέραμε κοντά  περισσότερους από 100 εξαγωγείς και περισσότερους από 50 διεθνείς αγοραστές.
•    Νέες μεγάλες συμμαχίες που έχουμε πετύχει με ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς, όπως η μεγάλη ισπανική τράπεζα Santander.  Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και το IFC καθώς και τη
•    Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων - αναγκαία συνθήκη για την είσοδο της χώρας σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης - έχει ως βασική προϋπόθεση την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, υπό τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι ξένες επενδύσεις και η αύξηση των εξαγωγών, μπορούν να τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή έκρηξη που χρειάζεται η χώρα.
Στο δύσκολο δρόμο προς το μετασχηματισμό του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου, παράμετρος κομβικής σημασίας είναι η επίσπευση πρωτοβουλιών που θα κάνουν τη χώρα φιλικό «οικοσύστημα» για τις επιχειρήσεις.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πιστεύω  - και είναι θέμα κοινής λογικής αυτό - ότι αν δεν άρουμε τις αγκυλώσεις που ταλανίζουν την οικονομία μας, επενδύσεις δεν πρόκειται να έλθουν. Αν δεν διευκολύνουμε και δεν στηρίξουμε τις επενδύσεις, οι επενδυτές θα αναζητήσουν αλλού τις ευκαιρίες.  
Κεντρικά χαρακτηριστικά σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα της οικονομίας, η πολιτική σταθερότητα, ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων και δράσεων, κάποιες ήδη αναφέρθηκαν όπως ριζικές βελτιώσεις και εκσυγχρονισμός στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, άρση της γραφειοκρατίας, ταχύτητα και διαφάνεια των διαδικασιών,  ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, κατάλληλο πλαίσιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και γης, προώθηση με συνέχεια και συνέπεια αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα σε κρίσιμους τομείς.
Στο παγκόσμιο στερέωμα υπάρχει, πιστέψτε το, σήμερα διαθέσιμη ρευστότητα και  ποιοτικά επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν υψηλές αλλά ασφαλείς αποδόσεις σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ρευστότητα αυτή μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα, που θέλω να πιστεύω πως πια έχει κάνει τις επιλογές της και θεωρεί μονόδρομο την αναπτυξιακή πορεία ως αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.  
Μια χώρα που μπορεί και πρέπει να αλλάξει και να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι ελληνικές τράπεζες, παρά τους κλυδωνισμούς και τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν προκάλεσαν, επέδειξαν θαυμαστή προσαρμοστικότητα και ήδη επιστρέφουν στην ομαλότητα και την κερδοφορία. Το ίδιο πιστεύουμε ότι μπορούν να πετύχουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε κάθε ειλικρινή, υγιή επιχειρηματική προσπάθεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα και εμείς ως Eurobank δεσμευόμαστε πως παρά τους περιορισμούς στη ρευστότητα δεν θα έρθει σε εμάς ούτε ένα δυνατό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές, και δεν θα βρούμε τον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε.
Όλοι, και μέσα σ’ αυτή την αίθουσα αλλά και εκτός, όλοι μας διακηρύσσουμε την ανάγκη διαμόρφωσης προϋποθέσεων που θα μας επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την προοπτική. Όλοι επισημαίνουμε και αναπτύσσουμε τα ίδια περίπου επιχειρήματα.
Κι αφού στη θεωρία όλοι συμφωνούμε για το τι χρειάζεται η χώρα, γιατί άραγε δεν μπορούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα; Γιατί άραγε επί επτά και πλέον χρόνια δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον κυκλώνα μιας κρίσης που κόστισε τόσο ακριβά στην οικονομία και την κοινωνία;

Έχουμε απομείνει η μόνη χώρα της ευρωζώνης που στηρίζεται ακόμη σε μνημόνια και παλεύει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών στις προοπτικές της.
Όμως δεν έχουμε άλλα περιθώρια και δεν υπάρχει πλέον χρόνος ούτε για καθυστερήσεις, ούτε για διαφωνίες.
Ας αποδεχθούμε με ωριμότητα τα λάθη μας και ας συμφωνήσουμε στις εθνικές μας προτεραιότητες. Με χαρά άκουσα κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνούν σήμερα σε αυτό.
Ο πολιτικός κόσμος, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι φορείς και παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας, όλοι έχουμε την υποχρέωση να κινητοποιηθούμε, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, να συνεργασθούμε και να πετύχουμε.
Να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, τη χώρα και την οικονομία σε ανάπτυξη προς όφελος των πολλών, την εγχώρια επιχειρηματικότητα σε σύγχρονη δύναμη προόδου, εργασίας και προοπτικής για τους νέους, για το μέλλον.
Ο πολιτικός και οικονομικός ορίζοντας είναι πλέον πιο καθαρός, οι δυνατότητες  έχουν προσδιορισθεί, αρκεί να αξιοποιηθούν.
Τακτικισμοί και μεθοδεύσεις δεν έχουν πλέον θέση στη συντονισμένη και αποτελεσματική προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης που έχουμε ανάγκη, και σαν λαός και σαν κοινωνία.
Έχουμε όλοι μας ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος, έχουμε συμμετοχή στα λάθη του παρόντος και είναι πια καιρός να πάρουμε και την ευθύνη του μέλλοντός μας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης